Tuesday , October 4 2022

Fara cuvantul"negri": Titlul romanului lui Agatha Christie "Zece negri mititei" va fi schimbat

Titlul best-seller-ului „Zece negri mititei” (Ten Little Niggers) de Agatha Christie a fost schimbat, pentru a elimina cuvântul „negri”, urmare a deciziei strănepotului celebrei autoare, James Prichard, relatează RTL, preluat de G4Media.

De acum înainte, titlul romanului va fi „Au fost zece”.
Romanul scris în 1938 de Agatha Christie prezintă povestea a zece personaje prinse într-o capcană a morții, după ce au fost chemate pe o insulă misterioasă – „Insula negrului” – pentru a fi asasinate.
James Prichard, care administrează patrimoniul scriitoarei Agatha Christie, nu dorește ca titlul romanului să șocheze.
„Atunci când cartea a fost scrisă, limbajul era diferit și erau utilizate cuvinte uitate acum”, explică strănepotul scriitoarei. „Această poveste se bazează pe un cântecel popular care nu este semnat de Agatha Christie (…) Sunt destul de sigur că titlul original nu a fost niciodată folosit în Statele Unite. În Marea Britanie a fost schimbat în anii 1980 și astăzi îl schimbăm peste tot (…) Opinia mea este că Agathei Christie nu i-ar fi plăcut ideea că cineva este rănit de una din întorsăturile sale de frază (…) Nu trebuie să mai folosim termeni care ar putea răni: acesta este comportamentul de adoptat în 2020”, a spus James Prichard.
În Statele Unite, romanul a fost publicat cu titlul „Ten Little Indians”, apoi a fost redenumit „And Then There Were None”. Amazon Franța a restras de la vânzare în luna mai cartea cu titul original.
În România, romanul a fost publicat cu titlul original: „Zece negri mititei”.

Vezi si

Michelle și Barack Obama și-au sărbătorit 30 de ani de căsnicie romantic, pe plajă

Michelle și Barack Obama au rămas un cuplu sudat și după 30 de ani de …