Sunday , February 5 2023

„Colectiv”, cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene de Film și cel mai bun film documentar desemnat de „Rolling Stone”

Pelicula „Colectiv” de Alexander Nanau a fost desemnată cel mai bun film documentar al anului 2020 la Premiile Academiei Europene de Film, supranumite și „Oscarurile europene”, iar publicația Rolling Stone l-a ales, vineri seară, drept cel mai bun film documentar al anului 2020 din întreaga lume.

Inițial, gala urma să aibă loc la Reykjavik, în Islanda, în spectaculoasa sală Harpa, însă în cele din urmă evenimentul s-a desfășurat online, transmis live din Berlin, din cauza pandemiei SARS-COV-2. Nu a fost singurul film românesc nominalizat la această categorie, celălalt fiind „Acasă, My Home” de Radu Ciorniciuc. Celelalte patru pelicule au fost The Cave (danez-sirian), Gunda (norvegiano-rus), Little Girl (Franța) și Saudi Runaway (Elveția).

„Este o mare onoare. Aş vrea să le mulţumesc membrilor Academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent care are curajul să dezvăluie corupţia. Este important că cinematografia europeană îşi îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigaţie. Vă mulţumesc”, a declarat regizorul Alexander Nanau, intrat în direct online după anunţarea premiului, conform Agerpres.

Filmul lui Alexander Nanau este, în același timp, înscris la două categorii la Premiile Oscar 2021, ce vor avea loc în aprilie. Nominalizările nu au fost anunțate încă, dar „colectiv” este creditat cu șanse la Cel mai bun lungmetraj internaţional (este propunerea României la această categorie) și Cel mai bun film documentar.

De asemenea, publicația Rolling Stone a desemnat, vineri seară, „Colectiv” drept cel mai bun film documentar al anului 2020 din întreaga lume.

Și nu este prima publicație care a adus nenumărate laude filmului documentar. Time Magazine l-a așezat pe locul 2 în topul celor mai bune documentare de anul acesta. Iar IndieWire a scris că este unul dintre cele mai bune filme despre jurnalism realizate vreodată. Elogiile au apărut și în New York Times, Variety, The Guardian.

Vezi si

Un câine militar „s-a întors” pe front în trei picioare

Povestea câinelui militar Vas’ka a devenit virală după ce s-a întors pe frontul din Ucraina …