Sunday , February 5 2023

Angelina Jolie, in vizita la o tabara de refugiati din Turcia: "O explozie de suferinta umana"

angelina jolie refugiata

Actrita si regizoarea americana Angelina Jolie a descris sambata criza globala a refugiatilor ca pe o “explozie de suferinta umana” ale carei cauze comunitatea internationala refuza sa le abordeze.
Angelina Jolie, care este trimis special al ONU pentru refugiati, a sustinut o conferinta de presa in sud-estul Turciei, unde se afla numerosi sirieni si irakieni stramutati din cauza razboiului, de Ziua mondiala a refugiatilor.
Agentia ONU pentru refugiati (UNHCR) estimeaza intr-un raport de saptamana trecuta ca in prezent exista mai multi refugiati decat oricand in istorie, cu 59,5 milioane de oameni stramutati de la casele lor in lumea intreaga.
“Este o explozie de suferinta umana (…) la un nivel care nu a mai fost vazut pana acum”, a spus actrita, avertizand ca sirienii si irakienii incep sa ramana fara locuri de refugiu, in conditiile in care statele vecine si-au atins limitele.
“Nu este vorba doar despre o ‘criza a refugiatilor’, ci despre o criza a securitatii si a guvernantei mondiale, care se manifesta prin cea mai grava criza de refugiati vazuta vreodata si prin stramutari masive”, a subliniat actrita.
Ea a cerut ca lumea sa constientizeze “valoarea refugiatilor”, care trebuie sa fie “protejati” si in care trebuie investit. “Ei nu sunt o problema, ei fac parte din solutia la aceasta criza mondiala”, a apreciat ea.
Angelina Jolie si Inaltul Comisar ONU pentru refugiati Antonio Guterres s-au intalnit cu presedintele turc Tayyip Erdogan in orasul Midyat, situat la circa 50 km de frontiera siriana. De asemenea, ea a participat la o cina de dupa iesirea din postul Ramadanului la o tabara de refugiati din apropiere.
Este cea de a treia vizita a Angelinei Jolie in Turcia din 2011, cand a inceput conflictul din Siria. Razboiul a provocat stramutarea a peste 3 milioane de persoane, ceea ce inseamna aproape o cincime din populatia de dinainte de razboi.
Turcia gazduieste 1,8 milioane de refugiati sirieni, precum si mii de membri ai comunitatii yazidite, care au fugit din Irak din cauza persecutiilor jihadistilor gruparii Statul Islamic.

Vezi si

Un câine militar „s-a întors” pe front în trei picioare

Povestea câinelui militar Vas’ka a devenit virală după ce s-a întors pe frontul din Ucraina …