Sunday , April 28 2024

Cronica unui blocaj anuntat

Alegerea pre[edintelui ]\rii reprezint\, în continuare, „cheia” încheierii acestei prelungite crize politice. Neav`nd împreun\ dec`t 59 de mandate (din necesarul de 61), partidele democratice vehiculeaz\ dou\ scenarii: modificarea articolului 78 din Constitu]ie [i alegerea pre[edintelui prin votul unui num\r mai mic de electori sau c`[tigarea a dou\ voturi „de aur”, prin atragerea/convingerea a minimum doi parlamentari comuni[ti s\ voteze candidatul ce va fi propus de c\tre for]ele pro-europene.

„Desprinderea de comunism, atunci c`nd nu este realizat\ prin revolu]ie, este îndelungat\, lent\ [i plin\ de dureri”, îmi declara un politician modovean, la Chi[in\u, dup\ anun]area rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010.

Scorurile electorale ale principalelor for]e politice din Republica Moldova vin s\ confirme acest lucru. Euforiei instalate în tab\ra for]elor democratice (care au alc\tuit Alian]a pentru Integrare European\) în seara zilei de 28 noiembrie – datorat\ anun]\rii unor exit-pool-uri ce s-au dovedit departe de realitatea de la urne – i-au luat locul, a doua zi, zeci de semne de întrebare, sentimente de nedumerire, team\, neîncredere.

Trebuie men]ionat, în context, c\ fiecare partid politic mai important din ]ara cuprins\ între Prut [i Nistru avea speran]e pentru ob]inerea unui procent mai mare de voturi dec`ât a fost ob]inut, realmente, la urne. Reprezentan]i ai Partidului Liberal mi-au declarat c\ se a[teptau la un procent de 20 la sut\ (a fost ob]inut doar jum\tate!), de la Partidul Democrat s-a emis speran]a pentru un procent de 16-18 la sut\ (realitatea a ar\tat doar 12 la sut\), iar cei de la Partidul Liberal-Democrat din Moldova se a[teptau la un procent de 30-35 la sut\, ob]in`nd în final circa 29 la sut\. De la comuni[ti am fost anun]at, într-o manier\ total neprotocolar\ [i lipsit\ de civiliza]ie, c\ speran]ele lor se îndreapt\ spre un procent de 40-45 la sut\.

De[i am crezut c\ acest din urm\ deziderat politic va fi respins cu hot\r`re de electoratul moldovean, iat\ c\ rezultatele finale ale alegerilor au ar\tat c\ R. Moldova înc\ mai are de luptat cu trecutul totalitar. PCRM r\m`ne principalul partid politic, c`[tig`nd 42 de mandate în viitorul Parlament, din totalul de 101. Dup\ reunirea noului legislativ moldovean, prev\zut\ s\ aib\ loc la maxim o lun\ de la scrutinul electoral, se va putea alc\tui guvernul, iar în aceast\ privin]\ s-au conturat mai multe scenarii. Cel mai credibil este cel al reunirii celor 3 partide democratice (PLDM, PD, PL) într-o nou\ alian]\ de guvernare, eventual cu p\strarea denumirii actuale – AIE. La ora c`nd scriem, democrat-liberalii [i liberalii moldoveni au anun]at c\ nu vor face nici un fel de alian]\ politic\ al\turi de comuni[ti, în vreme ce democra]ii lui Marian Lupu nu exclud o asemenea formul\, dac\ aceasta ar contribui la ie[irea din criza politic\ ce se perpetueaz\ la Chi[in\u de aproape doi ani.

Blocajul politic era, totu[i, previzibil pentru anali[tii ce au avut puterea s\ priveasc\ obiectiv situa]ia din R. Moldova. Din p\cate, o parte a electoratului moldovean prefer\ s\ r\m`n\ acas\, chiar dac\ se afl\ în fa]a unui moment decisiv pentru viitorul acestei ]\ri. Dac\ rata de participare la scrutin ar fi fost m\car cu 5 procente mai mare, probabil c\ triumful for]elor democratice ar fi fost complet. Pe de alt\ parte, unii electori moldoveni nu au puterea/curajul asum\rii propriului vot. De[i declar\ c\ au votat cu for]ele pro-europene, de fapt votul lor se îndreapt\ spre trecut, spre comuni[ti. Aceasta ar fi [i una din explica]iile e[ecului ambelor exit-pool-uri afi[ate la orele 21 în seara zilei de 28 noiembrie.

Alegerea pre[edintelui ]\rii reprezint\, în continuare, „cheia” încheierii acestei prelungite crize politice. Neav`nd împreun\ dec`t 59 de mandate (din necesarul de 61), partidele democratice vehiculeaz\ dou\ scenarii: modificarea articolului 78 din Constitu]ie [i alegerea pre[edintelui prin votul unui num\r mai mic de electori sau c`[tigarea a dou\ voturi „de aur”, prin atragerea/convingerea a minimum doi parlamentari comuni[ti s\ voteze candidatul ce va fi propus de c\tre for]ele pro-europene. De aceea, o propunere agreat\ de majoritatea politicienilor moldoveni ar fi în avantajul rezolv\rii c`t mai rapide a situa]iei men]ionate.

Perpetuarea acestui blocaj nu este v\zut\ cu ochi buni de Uniunea European\, care a transmis deja semnale clare în aceast\ privin]\. Nici Rusia nu dore[te un guvern [i o situa]ie politic\ fragil\ la Chi[in\u. C`t despre România, aceasta a[teapt\ continuarea demersurilor [i ac]iunilor pro-democratice, pro-europene ale oficialit\]ilor de la Chi[in\u [i îndep\rtarea, o dat\ pentru totdeauna, a sechelelor unui trecut ce împiedic\ pe mult prea mul]i români din st`nga Prutului s\ aib\ acces la adev\rul istoric. (Gelu IUTIS)

Vezi si

Expoziție cu lucrările participanților la concursul de caligrafie “Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”

În perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție cu lucrările …