Wednesday , May 8 2024

Virozele respiratorii aduc tot mai mulți copii la spital. Aproape 170 de micuți au ajuns la UPU în ultimele trei zile

Numărul copiilor care ajung la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean cu febră și simptome de viroză și penumonie continuă să crească de la o zi la alta, iar cadrele medicale sunt îngrijorate deoarece, după redeschiderea unităților de învățământ, va crește și numărul îmbolnăvirilor.

În ultimele trei zile, aproape 170 de copii au avut nevoie de asistență medicală și au fost evaluați de către medicii urgentiști suceveni. Mai exact, 166 de copii au trecut pe la UPU, cu febră, rinoree și probleme respiratorii, iar 37 de copii au manifestat forme grave de boală, necesitând sptalizare. 13 micuți au fost internați la secția de Boli Infecțioase iar 24 de copii vor urma tratament de specialitate în cadrul secției de Pediatrie.

În toată această perioadă, medicamentele pediatrice antitermice sunt aproape de negăsit în farmaciile sucevene. Se pare că siropurile pe bază de nurofen și paracetamol se găsesc din ce în ce mai greu în farmacii. Amoxicilina cu acid clavulanic, Cefuroxima, Cefaclor, Cefalexina, Claritromicina, Fenoximetilpenicilina și Ibuprofen sirop se numără printre medicamentele pediatrice care fie lipsesc, fie se găsesc în cantități insuficiente.

Cadrele medicale recomandă părinților să se prezinte la medic, cu copilul, dacă acesta are febră, și să nu-i administreze medicamente fără recomandarea și consultul unui medic. La primele simptome, copilului îi curge nasul și poate avea dureri în gât, dar și febră. Starea i se poate agrava rapid, și, dacă nu este tratat corespunzător, îi sunt afectați plămânii. Același virus, poate provoca otite, bronșiolite și chiar pneumonii. Părinții spun însă că în această perioadă este o adevarată problemă mai ales pentru că s-au redeschis grădinițele și școlile iar mulți adulți își duc copiii bolnavi în unitățile de învățământ pentru că nu au cu cine să-i lase, cât timp sunt la serviciu. Medicii au explicat că virusul se transmite cu ușurință, prin strănut sau tuse, prin contactul direct între persoane sau utilizarea comună a recipientelor pentru băut, precum și prin contactul cu o suprafață pe care se regăsește virusul.

„Pentru a preveni apariția și extinderea infecțiilor respiratorii, recomandăm populației să evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe și legume și, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, în special gripă”, au transmis medicii suceveni. (C.R.)

Vezi si

Bucovina Rădăuți a suferit prima înfrângere în play-off-ul Ligii a III-a

Bucovina Rădăuți a suferit prima înfrângere de la startul play-off-ului Ligii a III-a, după ce …