Saturday , April 27 2024

Pacientă suspectă de botulism, internată la ATI la Spitalul Județean

Conducerea unității spitalicești a confirmat că serul antibotulinic va ajunge astăzi după-amiază, în jurul orelor 17.00

 UPDATE: Conducerea Spitalului Județean Suceava a anunțat că astăzi după-amiază, în jurul orelor 17.00, va ajunge serul antibotulinic pentru o pacientă în vârstă de 71 de ani, din Dolhasca. Se pare că starea de sănătate a pacientei s-a agravat, fiind mutată pe secția de Terapie Intensivă.

”Pacienta a fost transferată de la Spitalul Municipal Fălticeni, unde s-a prezentat cu tulburări de deglutiție, disfonie, ptoză palpebrală (căderea pleoapei – n.r.). A fost transferată la ATI la amiază pentru că prezenta dispnee și e mai bine să fie supravegheată. Este stabilă”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean. 

Știre inițială: Este vorba despre o femeie de 71 de ani din Dolhasca. Pacienta a declarat că a consumat conservă de legume făcută în casă. Acesta ar fi al doilea caz din acest an în județul Suceava, după ce în luna martie un bărbat a fost diagnosticat cu botulism

O femeie în vârstă de 71 de ani din Dolhasca a ajuns luni după-amiază la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean, în stare gravă, povestind că a mâncat o conservă de legume preparată de ea, anul trecut. După primele investigații, se pare că pacienta este suspectă de botulism, fiind recoltate probe pentru a fi analizate de către Institutul Cantacuzino.

Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate, marea majoritate conserve incorect sterilizate, sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei.

În absența unui tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces. Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

În ultimii doi ani au mai fost diagnosticați doi pacienți cu botulism, ambii fiind salvați. În luna martie, medicii suceveni de la secția de Boli Infecțioase au diagnosticat primul caz de botulism din acest an. A fost vorba despre un bărbat în vârstă de 60 de ani, care a mâncat zacuscă cu pește, preparată în casă și a ajuns la spital cu dificultăți de respirație, cât și de înghițire. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …