Saturday , February 4 2023

Ucrainenii iau ajutoare de la Suceava cu TIR-uri confiscate de la ruși

Ajutoarele umanitare de la centrul logistic care a fost recent operaționalizat la Suceava vor fi duse la Cernăuți cu trei TIR-uri. Ceea ce nu se va putea lua direct cu TIR-urile va fi dus la centrul logistic de lângă aeroport pentru a fi ulterior, pe cât de repede posibil, transportate iar la centrul umanitar de la Cernăuți. Despre acest lucru s-a făcut vorbire la conferința de presă care a avut loc miercuri seară la hub-ul de lângă Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava.

Ceea ce însă nu s-a spus este faptul că ucrainenii, pentru a putea aduce cât mai repede de la Suceava la Cernăuți ajutoarele umanitare folosesc TIR-uri care au fost confiscate, recent, de la ruși. Acest aspect a fost făcut public de Administrația regională de stat Cernăuți, pe contul de Facebook și preluată ulterior de media cernăuțeană.

„Anterior, aceste camioane reumpleau depozitele ocupanților (așa îi numesc acum, după invazia armată, ucrainenii pe ruși – n.r.). (De) acum vor ajuta armata și populația ucraineană. Astăzi, serviciul vamal a confiscat camioane cu numere de înmatriculare rusești. Și în curând vor fi umplute cu ajutor umanitar, care este atât de necesar acum în orașele și satele din prima linie. Facem totul pentru a câștiga!”, se arată în postarea de pe contul Administrației regionale de stat Cernăuți, alături de câteva imagini unde se arată destul de clar că unul din cele trei camioane era deja folosit pentru servicii logistice transeuropene.

După cum s-a precizat la conferința de presă care a avut loc miercuri seară la centrul logistic de lângă aeroportul Sucevei, cu prilejul operaționalizării acestuia, chiar miercuri au sosit la hub-ul respectiv primele patru TIR-uri cu ajutoare umanitare pentru Ucraina, din partea Protecției Civile Italiene. Potrivit celor afirmate de dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, zilele următoare vor mai sosi încă 13 TIR-uri din Italia. „Din Ucraina vor veni trei TIR-uri pentru încărcarea și descărcarea produselor umanitare de la Suceava”, a spus Raed Arafat. Potrivit acestuia, o primă descărcare se va face între TIR-urile italiene și cele trei din Ucraina, astfel încât acestea din urmă să plece cât mai repede înapoi. Produsele din cel de-al patrulea TIR din Italia urmau să fie depozitate într-una din halele de la Centrul Economic Bucovina (CEB – locul unde a fost amenajat centrul logistic pentru ajutoare umanitare care vor fi destinate către Ucraina și Republica Moldova), pentru ca joi, 10 martie să continue preluarea. „Mâine este posibil să vină și alte donații, deci este o mișcare continuă cu donații care vin, iar atunci când este posibil, acestea vor fi transferate direct în mașinile de transport ucrainene… Dacă nu putem să le transmitem direct – dintr-un motiv sau altul – atunci se depozitează aici și în cel mai scurt timp urmează să plece de aici către Ucraina”, a spus Raed Arafat.

Coordonarea se va face de la centrul european, adică de la Bruxelles. Toate organizațiile care vor să se implice în astfel de donații, chiar dacă se vor adresa direct autorităților române, vor fi înscrise în acest hub, astfel încât toate țările să știe ce donații se oferă și să fie complementare între țările Europei. „În situația în care este acum în Ucraina, trebuie să o sprijinim cu toate eforturile”, a explicat Raed Arafat demersul inițiat pentru a face respectivul hub.

El a arătat că pe lângă primirea refugiaților, un mod suplimentar este de a sprijini și persoanele rămase acolo, în Ucraina, pentru că sunt oameni care au anumite dificultăți și nu au acces la alimente de bază sau medicamente ori aparatură medicală. Participarea României se face în mai multe feluri: donații directe ale Guvernului României aprobate (în prealabil) de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență; prin facilitarea donațiilor venite din alte state membre, cum a fost cazul Italiei. „Asta înseamnă solidaritate, asta înseamnă mod de cooperare la nivel european. Mă bucur că facem acest lucru și mă bucur că am reușit în timp foarte scurt să facem acest centru”, a spus Raed Arafat. El a reiterat că în urmă cu câteva zile a fost personal președintele Klaus Iohannis, iar înaintea acestuia a fost premierul Nicolae Ciucă și a avut un sprijin total pentru operaționalizarea acestui hub. (D.P.)

 

Vezi si

Individ din Arbore, arestat pentru 30 de zile după ce a furat gresie, mobilă și o mulțime de scule, toate în valoare de 40.000 de lei, dintr-o curte din Volovăț

Vineri, 3 februarie, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți a …