Friday , April 26 2024

 Sindicaliștii suceveni din sănătate intră de azi în grevă japoneză. Ei cer deblocarea posturilor și, evident, bani mai mulți

Aceștia avertizează că greva japoneză va dura o perioadă scurtă de timp, iar în cazul în care revendicările lor rămân fără rezolvare, se va declanșa grevă generală. “Atragem atenția Guvernului României că membrii noștri de sindicat nu mai acceptă amânări sau soluții parțiale la revendicări. Greva japoneză se face la locul de muncă cu respec­tarea și efectuarea normală a programului de muncă”, au transmis sindicaliștii suceveni din sănătate și asistență socială. Sindica­tele din sănătate au amenințat încă de săptămâna trecută că, dacă Executivul nu-și va respecta promisiunile, de la 1 iulie va fi grevă generală, pe durata căreia vor fi asigurate strict urgențele medicale.

Sindicaliștii suceveni din sănătate au decis și ei să recurgă la grevă, iar miercuri vor începe gravă japoneză. Membrii sindicatului Sanitas vor protesta, fără întreruperea activității, doar cu purtarea de banderole. 

Aceștia menționează că greva japoneză va dura o perioadă scurtă de timp. În cazul în care revendicările lor rămân fără rezolvare, se va declanșa grevă generală.  

„CNSLR FRĂȚIA Suceava susține acțiunile de protest ale membrilor din sănătate, asistență socială și învățământ din județul Suceava. Uniunea Județeană Sanitas Suceava cu toate sindicatele afiliate din județ și Sindicatul PRO AS Suceava intră începând cu 07 iunie 2023 în grevă japoneză pe termen nelimitat pentru a protesta pentru revendicările membrilor din sănătate și asistenta socială. Aceasta constituie doar o etapă scurtă acordată pentru finalizarea negocierilor și rezolvarea revendicărilor. În situația în care reprezentanții Guvernului nu adoptă urgent măsurile convenite și nu găsesc soluții pentru problemele rămase în discuții nu putem garanta că nu se va ajunge rapid la greva generală ceea ce va arunca în aer cele două sisteme. Atragem atenția Guvernului României că membrii noștri de sindicat nu mai acceptă amânări sau soluții parțiale la revendicări. Greva japoneză se face la locul de muncă cu respectarea și efectuarea normală a programului de muncă”, au declarat sindicaliștii suceveni din sănătate și asistență socială.

Trebuie spus că sindicaliștii au amenințat încă de săptâmâna trecută că, dacă Executivul nu-şi va respecta promisiunile, de la 1 iulie va fi grevă generală, pe durata căreia vor fi asigurate strict urgenţele medicale.

După primele negocieri purtate la Guvern, s-a promis creşterea salariilor la nivelul anului 2022 pentru mai multe categorii, plata voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat şi deblocarea a 14.000 de posturi.

Revendicările SANITAS:

Pentru sectorul de negociere colectivă SĂNĂTATE:

  1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
  2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.
  3. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;
  4. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
  5. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
  6. Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.
  7. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.
  8. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate.
  9. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
  10. Finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă în SĂNĂTATE.
  11. Garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Pentru sectorul de negociere colectivă ASISTENȚĂ SOCIALĂ:

  1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.
  2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.
  3. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor;
  4. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
  5. Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual;
  6. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.
  7. Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Asistenţă socială.
  8. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENȚĂ SOCIALĂ.

6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România. (C.R.)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …