Friday , May 7 2021

Şefa departamentului cultural al Administrației Regionale Cernăuți a demisionat la câteva zile după scandalosul film în care masacrul de la Fântâna Albă era pus pe seama românilor

Oksana Filipciuc, șeful departamentului de cultură al Administrației Regionale de Stat Cernăuți, a demisionat din funcție. Oficial din proprie inițiativă. Cererea de demitere din „casa cu lei” (așa este denumit Palatul Administrtiv din Cernăuți – n.r.) a fost semnată încă de pe data de 5 aprilie, însă în media cernăuțeană de limbă ucraineană s-a făcut referire câteva zile mai târziu.

Într-un comentariu pentru publicație molbuk.ua, Oksana Filipciuc a confirmat informațiile, dar a refuzat să comenteze. Ea a menționat doar că aceasta a fost „decizia ei și nu a avut conflicte cu niciuna dintre administrațiile regionale de stat”. „Nu s-a întâmplat nimic din ceea ce i-ar putea interesa pe alții. Totul este în regulă. Am doar alte planuri. Am mai multe oferte de locuri de muncă, în prezent le iau în calcul”, a spus Oksana Filipciuc.

Ea a câștigat concursul pentru postul vacant de șef al departamentului de cultură al administrației regionale de stat Cernăuți în februarie 2020. În ce ne privește, departamentul de cultură al ASR Cernăuți este cel care a realizat lamentabilul filmuleț – postat pe contul defacebook al instituției – în care era specificat că vitimele masacrului de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941 nu au fost circa 3.000, ci mult mai puține și, mai grav de atât, era specificat că masacrul respectiv ar fi orchestrat de către serviciile secrete românești.

La data la care a fost realizat și postat filmul propagandistic de sorginte pro-sovietică, departamentul de cultură al ASR Cernăuți era condus de Oksana Filipciuc. Se pare însă că în dimineața zilei de 1 aprilie 2021, cel puțin așa relatează publicația cerăuțeană „Libertatea cuvântului”, au fost depuse coroane de flori la Fântâna Albă inclusiv de către guvernatorul regiunii, Serghei Osaciuc, și alți reprezentanți ai autorităților regionale.

Reacția față de filmulețul respectiva a venit însă prompt din partea Ambasadei României la Kiev care a transmis punctul ei de vedere cum că este „obligatorie respectarea adevărului istoric, în orice încercare de portretizare a masacrului care a avut loc la Fântâna Albă” și, de asemenea, a mai spus că este „imperios necesar să ne amintim cu respect și demnitate de cei care au plătit cu viața pentru dorința de libertate”. La puțin timp după aceasta apare reacția Consiliului Național al Românilor din Ucraina care i-a cerut guvernatorului regiunii Cernăuți, Serghei Osaciuc să dezmintă, oficial, informațiile false din cadrul unui videoclip despre Fântâna Albă. (D.P.)

Vezi si

Ioan Balan, deputat, PNL, Obiectiv, Sucava

BALAN: Vom avea finanțări suficiente pentru modernizarea întregii infrastructuri școlare. Nimeni nu va mai putea invoca scuza că nu sunt bani!

Deputatul PNL Ioan Balan constată că sursele de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii școlare …

One comment

 1. Dezastru Bucovina N

  Bine, bine, ucrainienii se pling de rusi, dar ce fac ei cu romanii din zona Cernautiului, tac chi-tic!
  La Cernăuți trăiește una dintre cele mai importante comunități românești din Ucraina. Ca să își apere interesele, românii din Ucraina voteaza mereu pe cei care li se pare ca tin cu ei. Speră ca schimbările in favoarea lor, să ajunga și la Cernăuți si peste tot in rgiune.
  Am vazut un reportaj despre Cernauti, despre viata stresanta, jalnica a romanilor din regiunea Cernauti.,,Căderea Uniunii Sovietice i-a adus în braţele noului stat ucrainean, care n-a avut niciun scrupul în a continua să beneficieze de efectele pactului criminal Ribbentrop – Molotov”
  M-a impresionat.
  Nu se poate asa ceva! Daca se va continua asa, urmeaza, in scurt timp, sa dispara romanii ca popor. Rusii si mai nou ucrainenii s-au pus pe capul lor de cind au ocupat Bucovina de Nord. Nu mai au scoli, nici manuale, nu-si mai pot vorbi limba, sunt infricosati sa vorbeasca in limba romana, etc.
  Durere….cum sunt de asupriti, pedepsiti, persecutati si speriati pentru ca s-au nascut romani…. Romanii vor sa moara pe paminturile lor. Nu vor sa li se intezica sa vorbeasca in limba romana, vor sa aiba scolile lor si sa nu le vina mereu vecini noi, rusi si ucrainieni care sa le ia serviciul si casele lor!