Saturday , April 27 2024

Școala Capu Codrului și Inspectoratul Școlar Suceava, reclamate la CNCD pentru segregarea școlară a 44 de elevi de etnie romă care învață într-o sală de sport

Centrul de Advocacy și Drepturile Omului reclamă că ”cei 44 de elevi de etnie romă au fost mutați în sala de sport a școlii, clădire separată de incinta școlii unde învață elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna și fără acces direct la grupurile sanitare”. Directorul Școlii Gimnaziale ”Bogdan Vodă” Capu Codrului, prof. Mircea Mihăilă, spune că nu este vorba despre segregare, ci o soluție temporară pentru elevii din Țîmpoceni, până va fi finalizată noua școală din satul lor. Elevii sunt transportați cu un microbuz școlar și învață în două schimburi, iar sala de clasă amenajată pentru ei oferă aceleași condiții ca cele ale celorlalți elevi din școală, este racordată la utilități și are căldură în sezonul rece. ”Părinții îi înscriu la Școala din Țîmpoceni, pentru că acolo vor, iar colectivul de elevi învață în acea sală de clasă pentru că a fost special amenajată pentru elevii Școlii Țîmpoceni”, a explicat Mircea Mihăilă, directorul Școlii Gimnaziale ”Bogdan Vodă” Capu Codrului.

Fosta școală din Țîmpoceni

Centrul de Avocacy și Drepturile Omului (CADO) reclamă la Consiliul Național pentru Combaterea Dicriminării (CNCD) Școala Gimnazială Păltinoasa, precum și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, pentru segregarea școlară, pe criteriul etnic, a 44 de elevi de etnie romă care învață într-o sală de sport. Este vorba despre elevii Școlii Primare Țîmpoceni, care a fost demolată și pentru care s-a găsit soluția mutării la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Capu Codrului până la finalizarea construirii noului corp de clădire destinat lor.

”Școala Păltinoasa are 3 structuri școlare, printre care și o structură cu clase primare ce deservește cătunul Țîmpoceni, cu populație majoritară de etnie romă, cu situație economică dificilă și izolat din punct de vedere al transportului inclusiv de Satul Capul Codrului, de care aparține teritorial. Această structură școlară a fost mutată în anul școlar 2021 – 2022 în cadrul Structurii Capul Codrului (școala centrală), ca urmare a dezafectării și ulterior a demolării clădirii ce deservea școala (risc ridicat de siguranță și sănătate publică), cei 44 de elevi de etnie romă fiind mutați în sala de sport a școlii, clădire separată de incinta școlii unde învață elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna și fără acces direct la grupurile sanitare. Cei 44 de elevi (de la pregătitoare până la cls a IV – a) sunt organizați într-o singură clasă cu predare simultană. Situația de segregare din această școală are o vechime de cel puțin 7 ani, fiind identificată și semnalată anterior (în anul școlar 2015 – 2016) tot de CADO în cadrul primului proces de monitorizare a segregării școlare (proiect Școală pentru toți copiii!), din România, către autoritățile competente, inclusiv ISJ Suceava pentru eliminarea situației de segregare, dar fără răspuns”, a transmis CADO, într-un comunicat de presă.

Directorul Școlii Gimnaziale ”Bogdan Vodă” Capu Codrului, prof. Mircea Mihăilă, spune că nu este vorba despre segregare, ci o soluție temporară pentru elevii din Țîmpoceni, până va fi finalizată noua școală din satul lor. ”Toți cei 44 de elevi din Țîmpoceni învață în cadrul școlii noastre, într-o fostă sală de gimnastică amenajată ca sală de clasă. Elevii sunt transportați cu un microbuz școlar și învață în două schimburi – cei de clasă pregătitoare și clasa I vin de dimineață, iar ceilalți de la 12. Sala de clasă amenajată pentru ei oferă aceleași condiții ca cele ale celorlalți elevi din școală, este racordată la utilități și are căldură în sezonul rece. Nu este vorba despre segregare. Părinții îi înscriu la Școala din Țîmpoceni, pentru că acolo vor, iar colectivul de elevi învață în acea sală de clasă pentru că a fost special amenajată pentru elevii Școlii Țîmpoceni. Când vor fi gata lucrările la noua școală, probabil peste un an, ei vor fi mutați cu toții la Școala Țîmpoceni. Am avut și părinți de etnie romă care au vrut să înscrie copiii la școala centrală și au fost înscriși, deci nu este vorba despre segregare”, a explicat situația Mircea Mihăilă, directorul Școlii Gimnaziale ”Bogdan Vodă” Capu Codrului.

Prin plângerea depusă, CADO solicită CNCD-ului constatarea discriminării pe criteriul etnic și amendarea școlii și IȘJ Suceava pentru segregare școlară. De asemenea, CADO cere integrare fizică și socială a elevilor romi în rândul elevilor majoritari. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

 Bărbat din Șcheia, lăsat fără un telefon de 1.500 de euro de doi escroci  care l-au păcălit ”ca la carte”

Joi dimineață,  la sediul Secției 9 Poliție Rurală Șcheia s-a prezentat  un bărbat de 31 …