Monday , April 29 2024

Rețeaua centralizată de termoficare este departe de eficiența visată

În anul 2022, centrala termică pe biomasă a Bioenergy a livrat către Thermonet 149.844 de gigacalorii, 63.617,58 de gigacalorii (42,46%) fiind „vândute consumatorilor pentru încălzire”, 11.187,05 de gigacalorii (7,47%) către consumatorii de apă caldă curentă, iar 9.763 de gigacalorii (6,52%) către punctele termice cu distribuție proprie. Diferența o reprezintă pierderile reale totale de căldură din sistemul de termoficare, acestea fiind de 65.276,37 de gigacalorii, adică de 43,56% din energia livrată de Bioenergy.

Defalcată pe componentele sistemului de termoficare – principală și secundară – situația în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie 2022 arată diferit. Astfel, pe rețelele de transport a fost înregistrată o pierdere reală de energie termică de 20,89%, comparativ cu cea tehnologică de 19,92%, în timp ce pe rețelele de distribuire pierderea reală de energie termică a fost de 31,24%, raportată la cea tehnologică, de 16,69%. Față de bilanțul anterior, respectiv cel corespunzător perioadei 1 ianuarie-31 decembrie 2021, pierderile reale de energie termică de pe rețelele de transport au scăzut cu 1,88 de puncte procentuale, „datorită diminuării pierderilor prin transfer de căldură”. De cealaltă parte, pe sistemul de distribuire pierderile reale de energie termică au crescut cu 1,7 de puncte procentuale, acestea determinate fiind de „creșterea pierderilor prin transfer de căldură”. Datele sunt prezentate într-o informare pe care Consiliul Local Suceava va analiza înspre aprobare, în ședința ordinară de joi, 28 septembrie cu privire la bilanțul energetic al Sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), documentație care a fost realizată de Thermonet – societatea care furnizează energie termică în sistem centralizat – și apoi a fost întocmită și avizată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice (ANRE).

Problema cea mai mare este legată de faptul că pierderile în rețelele de distribuție sunt de peste două ori mai mari decât pierderile tehnologice. Thermonet a propus autorităților administrației publice locale „un plan concret de acțiuni” care constă pe de o parte în atragerea de noi clienți iar pe de alt parte în reabilitarea rețelelor termice de transport și rețelelor de distribuire; modernizarea, retehnologizarea și monitorizarea de la distanță a punctelor termice; continuarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor de recirculare a apei calde menajere, dar și introducerea vanelor automate cu închidere rapidă, în scopul scurtării timpului de izolare a defectelor. În 2022, la sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă și căldură au fost racordate Bazarul și Piața agroalimentară George Enescu. (D.P.)

 

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …

2 comments

  1. ar fi interesant sa vedeti cit a livrat thermonet catre populatie(puteti cere si de la asociatiile de proprieari un astfel de calcul) veti vedea ca thermonet a facturat la asociatiile de proprietari mai multe gigacalorii decit a primit…..

    • Ba!
      Obrazu’ subtire cu cheltuiala se tine. Nu stii? Zice americanu you pay a little more but is worth!
      Hahaha