Saturday , April 13 2024

Renovarea energetică a spitalului județean, adjudecată  pentru 48,7 milioane de lei, 98,75% din suma estimată

Consiliul Județean Suceava a încheiat, recent, contractul pentru renovarea energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Analiza ofertelor tehnică și financiară a fost finalizată în prima jumătate a lunii februarie iar după deliberare și parcurgerea unui termen de contestație a fost făcut anunțul oficial cu privire la semnarea contractului. Asocieri de firme ANTRAMICONS SRL (Leader) alături de BALTUR SIB și TOPGEOSYS vor face lucrările pentru suma de 48.126.525 lei fără TVA care reprezintă aproximativ 98,75% din valoarea de 48.735.925,10 lei fără TVA, cât a fost estimată de CJ Suceava în mega proiectul de renovare energetică a acestei unități spitalicești. Facem precizarea că pe lângă cele trei firme anterior menționate, au mai fost declarate având calitatea de subcontractanți încă cinci societăți comerciale și anume LIFT SERVICE, EUROCONFORT, INSTAL EXPERT, REAL PROTECTION GUARD și VOLTER.

Lucrările nu vor începe mai devreme de luna aprilie. Iar asta pentru că nu a fost o licitație doar pentru execuția lucrărilor, ci și pentru realizarea etapei de proiect tehnic și detalii de execuție. Durata totală a contractului de proiectare și execuție lucrări este de 13 luni, din care 45 de zile calendaristice de la data înscrisă în nota de comandă pentru prestarea serviciilor de proiectare, inclusiv verificarea tehnică de calitate a documentaţiilor. De la data înscrisă în ordinul de începere a lucrărilor – dată care va fi concomitentă sau ulterioară emiterii de către Primăria Suceava a autorizației de construire, deocamdată există doar un certificat de urbanism emis în aprilie 2023 – pentru executarea și finalizarea lucrărilor vor mai fi încă 10 luni. Restul perioadei rămasă până la concurența duratei totale de 13 luni a contractului va fi reprezentată de perioadele aferente activităților pre și post derulare contract (ex: constituirea garanției de bună execuție, emiterea notelor de comandă, recepția documentațiilor tehnice și verificarea acestora, recepția lucrărilor executate și finalizate).

Reamintim însă că licitația în urma căreia a fost declarată câștigătoare oferta asocierii de firme ANTRAMICONS SRL (Leader) alături de BALTUR SIB și TOPGEOSYS a fost reluată de Consiliul Județean Suceava „pe ultima sută de metri” a anului trecut, precedenta licitație din septembrie 2023 fiind anulată pentru că singura ofertă depusă a fost inacceptabilă. Și la cea de-a doua licitație a fost depusă o singură ofertă, dar nu există asemănări în privința firmelor care s-au asociat (s.red.) întrucât la prima licitație oferta fusese depusă de asocierea KATAR CONNEG SRL (Leader) și STOOD PROJECT având alți cinci subcontractanți declarați și anume firmele REFCONSTEEL, IMECO, FRIGO-STAR, KONE Ascensorul și ZIQTEQ CONCEPT.

Finanțarea este europeană iar rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea fără TVA a cheltuielilor eligibile ale proiectului. Dar și finalizarea nu poate fi tergiversată, ba dimpotrivă. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile se va restitui beneficiarului de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 5 – Valul Renovării, în cazul de față fiind Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Marcel Ciolacu, la Suceava: Dacă nu există o interconectare cu restul țării, Moldova nu are nicio șansă

Dacă nu există o interconectare cu restul țării, cu Ardealul, dacă nu avem autostradă până …