Friday , May 3 2024

Reluarea lucrărilor la axialul Suceava – Iași poate fi făcută în primăvară

Lucrările de modernizare a axei rutiere strategice 1 Suceava-Iași s-ar putea relua în această primăvară. Licitația reluată de Consiliul Județean Suceava pe 28 noiembrie pentru restul de lucrări rămas de executat la ambele loturi – Suceava-Dolhasca și Suceava-Dărmănești – este într-un stadiul avansat. Deși au fost depuse patru oferte – cum de altfel  Obiectiv de Suceava a relatat – analiza documentelor de calificare și a propunerii tehnice a fost făcută. Aceasta din urmă, de altfel, este de regulă cea pentru parcurgerea căreia este necesar cel mai mult timp. Iar dacă în mai puțin de două luni de la licitație cele patru oferte tehnice au fost analizate în cazul ambelor loturi, este de presupus că analiza ofertelor financiare va dura mai puțin.

În ce privește deliberarea și mai cu seamă pasul final, anume atribuirea contractului, este posibil ca să fie o contestație – nu pentru că ne-am dori, dar la a doua licitație au fost două, din care una formulată la CNSC chiar în ziua în care era termenul final de depunere al ofertelor – și dacă așa va fi, atunci nu este exclus ca să fie o tergiversare de o lună sau două.

Varianta optimistă ar fi ca finalizarea analizelor propunerilor financiare să fie în februarie și fără să fie depuse contestații contractele să fie atribuite în luna martie cel târziu. Și tot atunci, să fie și ordinul de începere. Dacă va fi varianta optimistă sau cea pesimistă pusă în aplicare, rămâne de văzut. Însă ceea ce este aproape o certitudine este că lucrările pot să înceapă în primăvară. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Reamintim că valoarea estimată a lucrărilor pentru lotul care începe cu DJ 208 limită județ Iași și continuă pe traseul Budeni – Dolhasca-DJ 208A până la Suceava (în lungime de 46,199 km) are o valoare de 104.582.798,62 lei, fără TVA. În cazul lotului care începe din Suceava, de la DJ 209C continuând spre – Frumoasa – Liteni-Moara și din această localitate, pe DJ 209D, spre Stroiești – Costâna – Dărmănești (o lungime de 29,54 km) valoarea estimată este de 84.400.159,26 lei, fără TVA.

Este vorba despre valori actualizate care se apropie (în cazul primului) sau chiar depășește (în cazul celui de-al doilea lot) valorile inițiale cu care au fost contractate în 2020 lucrările. Pe niciunul dintre cele două loturi, gradul de execuție al lucrărilor nu trecuse de 50%.

Un șir lung de procese – cu implicații din cele mai diverse – se află pe rolul instanțelor de judecată inclusiv din această cauză. În cazul primului lot, volumul lucrărilor realizat este de circa 43% în vreme ce pe al doilea abia dacă s-au făcut un sfert din lucrări, asta și explică de ce valoarea actualizată în 2022 a restului de lucrări este chiar mai mare decât cea contractată în 2020 (estimarea fiind făcută în 2019).  Precizăm că firma care a câștigat lucrările în 2020 și la care a renunțat ulterior – AUTOTEHNOROM – s-a înscris și la această licitație, dar firmele care în 2020 figurau ca asociate, acum sunt doar subcontractanți. (D.P.)

 

Vezi si

UPDATE: A fost arestat tânărul din Frumoasa acuzat că a omorât un om cu mașina și a fugit 

UPDATE: Joi  după-amiază, Judecătoria Suceava a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui …