Sunday , April 28 2024

Proiect de 3 milioane de euro al Direcției Silvice Suceava. Anul viitor începe, în premieră, o lucrare amplă de corectare a torenților la Bucșoița-Frasin

Aproape trei milioane de euro (cu tot cu TVA) vor fi cheltuite de Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA RA – Direcția Silvică Suceava pentru lucrări de corectare a torenților în apropiere de Frasin. Lucrările finanțate cu fonduri europene accesate prin PNRR prevăd corectarea a 3 km rețea hidrografică torențială într-un bazin hidrografic de 531,32 ha. În zona respectivă nu au fost executate în trecut lucrări transversale de corectare a torenților. Soluția tehnică cuprinde lucrări amplasate pe firul principal al pârâului Bucșoița. Drumul forestier Bucșoița este un drum de vale, fiind vulnerabil la viiturile torențiale.

Lucrările – estimate la 12.211.709 lei fără TVA, dar rămâne de văzut care va fi suma care va fi contractată la licitația din 14 decembrie – se vor realiza pe o perioada de 20 luni efective de execuție, cu încadrarea în durata programului de finanțare. Bazinul hidrografic luat în studiu se situează în extravilanul orașelor Frasin și Gura Humorului. Din cele 531,32 ha cât reprezintă suprafața totală a bazinului hidrografic studiat, 482,02 ha (90,8%) sunt ocupate cu păduri situate în fond forestier de stat, administrat de RNP – Romsilva și 49,30 ha (9,2%) ocupate cu fânețe și pășuni deținute de locuitorii orașului Frasin.

Neintervenția cu lucrări de stabilizare a terenurilor sursă de aluviuni din apropierea rețelei hidrografice (terenuri alunecătoare, depozite de aluviuni) va conduce la un transport însemnat de aluviuni ce vor fi antrenate în rețeua hidrografică din aval. Iar în urma afuierii (eroziunii albiei cursului de apă) în continuare a talvegului, se va deregla echilibrul versantilor, producând alunecări de adâncime, eroziuni laterale a malurilor, prăbușiri ale platformei drumului, ce vor conduce în primul rând la întreruperea accesului în bazinul hidrografic Bucșoița, cât și degradarea fondului forestier și agricol.

Practic, dacă nu se intervine pentru corectarea torenților la Bucșoița, în timp va crește pericolului de viituri pe râul Moldova, îndeosebi în apropiere de confluența cu pârâul unde este necesară corectarea torenților. Pe cale de consecință, obturarea accesului pe drumul forestier Bucșoița și, mai grav, avarierea locuințelor din partea inferioară a bazinului studiat. „Caracterul distructiv al manifestărilor torențiale și amploarea degradărilor produse, fac oportune și necesare intervențiile cu lucrări de corectare a torenților în bazin. Intensitatea deosebit de mare a precipitațiilor căzute în ultimii ani, a produs viituri care au condus la amplificarea degradării rețelei hidrografice și a terenurilor adiacente, prin eroziuni de adâncime, eroziuni de suprafață, dezrădăcinări de arbori, prăbușiri și surpări de maluri”, susțin cei de la Romsilva.

Suprafata care va fi ocupată de lucrările propuse este constituită din albia și malurile degradate ale pârâului Bucșoița situate în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Suceava, prin Ocolul Silvic Frasin (peste 30 de parcele din unitatea parcelară I Doroteia) și tangențial va atinge pășuni și fânețe particulare. „Prin realizarea investiției se urmărește atingerea următoarelor obiective: protecția terenurilor cuprinse în fondul forestier proprietate publică a statului; diminuarea undei de viitură, regularizarea și tranzitarea debitului maxim în regim amenajat; reducerea transportului de aluviuni prin retenția directă a acestora în aterisamentele lucrărilor proiectate și prin consolidarea terenurilor surse de aluviuni (terenuri cu eroziune în adâncime, maluri instabile, depozite de aluviuni); evitarea riscului inundării gospodăriilor și a zonele intravilane și extravilane din avalul rețelei hidrografice; protejarea drumului național 17 Suceava – Dej la confluența cu râul Moldova, iar în interiorul bazinului drumul forestier Bucșoița și a instalațiilor aferente acestora”, mai susțin cei de la Romsilva.

Alte argumente invocate în susținerea unor lucrări de amploare în zona respectivă este legată de restabilirea echilibrului eco-hidrologic din zonă prin consolidarea malurilor, albiilor și versanților, precum și de stabilizarea alunecărilor de teren prin ridicarea cotei talvegului și stoparea eroziunii de adâncime și implicit a fenomenelor care duc la declanșarea alunecărilor. Protejarea terasamentelor drumului forestier Bucșoița, asigurarea lucrărilor de artă aferente drumului forestier din bazinul Bucșoița (podețe dalate sau tubulare) și, de asemenea, protejarea anexelor gospodărești limitrofe albiei din aval sunt alte câteva considerente pentru care Romsilva a aprobat derularea investiției alături de asigurarea accesului în condiții de siguranță în bazinul pârâului Bucșoița și crearea premiselor pentru gospodărirea durabilă a fondului forestier. În final, va fi o îmbunătățire a aspectului peisagistic, cel puțin asta are în vedere Romsilva. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Suceveanca Lăcrimioara Perijoc, argint la Campionatele Europene de box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc a pierdut, sâmbătă, meciul disputat cu reprezentanta Serbiei, Sara Cirkovic, în …

One comment

  1. Gemanar de la Garda forestiera , are in zona pensiunea