Thursday , June 1 2023

Profesorii suceveni vor protesta vineri, în fața Prefecturii

Sindicaliștii suceveni au finalizat consultările cu profesorii membri de sindicat și au decis organizarea unui nou protest, fiind în continuare nemulțumiți de lipsa de reacție a Guvernului în fața problemelor raportate cu luni în urmă. Drept urmare, vineri, 31 martie a.c., între orele 11:00 și 12:00, la Instituția Prefectului din Județul Suceava se va desfășura o adunare publică organizată de Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava. La adunare vor participa maximum 100 de persoane, membri de sindicat ai alianței.

”Suntem profund dezamăgiți de lipsa de răspuns din partea Executivului și considerăm că aceasta este, de fapt, o invitație la noi proteste, inclusiv demararea grevei generale în educație. Guvernul României se face responsabil în totalitate pentru starea sistemului de învățământ național și, mai mult decât atât, de efectele acestor proteste asupra procesului de educație. Salariații din învățământ nu pot și nu vor să renunțe la lupta pe care o duc în acest moment cu o clasă politică căreia nu îi pasă de viitorul școlii românești, implicit de generațiile de copii și tineri care au nevoie de performanță în educație. Tăcerea Guvernului sfidează iresponsabil. Ne sfidează pe noi, salariații din învățământ și, împreună cu noi, sfidează familiile din România, care își duc copiii la școală și care așteaptă respect și implicare din partea legiuitorilor acestei țări”, au transmis sindicaliștii.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a organizat până acum mai multe proteste, în fața instituțiilor Prefectului din mai multe județe din țară și, mai ales, în fața Guvernului României.

Printre cele mai importante solicitări ale federațiilor sindicale din învățământ se numără găsirea unor soluții astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Sindicaliștii anunță că protestele vor continua în lunile următoare și pot culmina cu declanșarea grevei generale la sfârșitul lunii mai. (O. N.)

Vezi si

Ion Lungu: Primăria va comanda expertize tehnice în vederea consolidării versantului Zamca

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat că Inspectoratul Judetean in Construcții, în  urma Hotarârii …