Thursday , November 30 2023

Povestea familiei de ucraineni care a pornit la drum cu șapte copilași de la Zaporojie la Suceava. Al optulea a venit pe lume la Spitalul Județean

O familie de ucraineni din regiunea Zaporojie, grav afectată de război, s-a stabilit împreună cu cei șapte copii într-o comună suceveană. Cel mai mic avea vreo 5 ani, iar cel mai mare 13. Mama era gravidă și speriată că va trebui să nască sub asediu, așa că au ales cu toții să-și părăsească gospodăria din satul de pe Nipru. A născut acum două luni la Maternitatea Suceava o fetiță, venită pe lume prematur și acum cei opt copilași și părinții lor se află la țară, în județul Suceava și au beneficiat încă de la sosirea la noi de sprijinul Asociației „Salvați Copiii”. Echipele organizației lucrează cu copiii ucraineni în două școli din județ, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” și Liceul Teoretic Filadelfia.

Când au căzut primele bombe în satul de pe malul Niprului, aflat în regiunea Zaporojie, au vorbit cu cei 7 copii, cel mai mic de 5 ani și cel mai mare de 13 ani, și le-au explicat ce înseamnă războiul. Trei zile mai târziu, casa prietenilor lor a fost complet distrusă de un obuz și le-au făcut loc în casa lor, după ce i-au ajutat să iasă de sub dărâmături.

Dar războiul s-a intensificat și mama a început să fie îngrijorată pentru sarcina ei avansată, mai ales că pierduse deja un copil, cu doi ani în urmă. S-au decis greu să-și părăsească satul și țara, dar și-au spus că după ce se va naște copilul se vor întoarce.

Fetița a venit pe lume prematur, la Suceava și acum are deja două luni: îngrijirile prenatale și postnatale calificate și aparatura medicală din maternitatea de la Suceava au făcut ca nașterea să decurgă cu bine.

Acum, cei opt copii și părinții lor locuiesc într-un sat din Suceava. Speranțele de a se întoarce în curând acasă sunt tot mai mici, satul lor, împreună cu casa în care și-au crescut copiii, au fost complet distruse.

Salvați Copiii România a preluat cazul încă de la intrarea familiei în țară și continuă să-i asiste umanitar, juridic și socio-educațional.

Organizația a deschis cel de-al treilea Centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina, la Suceava, județ care preia o mare parte din copiii care se refugiază din calea războiului din Ucraina.

La inaugurare au participat autorități locale, precum și secretarul de stat Raed Arafat, Departamentul pentru Situații de Urgență, și Maria Mădălina Turza, consilier de Stat în Cancelaria  prim-ministrului, care a anunțat demararea Planului Național de măsuri de  integrare și protecție pentru beneficiarii de protecție specială din Ucraina, pentru care vor fi alocate 200 de milioane de euro, de la bugetul de stat și din fonduri europene.

Potrivit autorităților naționale, dintre cei 1,7 milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în România de la sfârșitul lunii februarie, 368.000 sunt copii. Dintre acești copii, au rămas în România aproape 37.000, în sistemul de protecție specială fiind integrați 220 de copii ucraineni.

În județul Suceava, Salvați Copiii a început și activitățile de sprijin socio-educațional și lucrează cu copiii ucraineni în două școli din județ, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” și Liceul Teoretic Filadelfia.

Echipele de teren ale organizației asigură produse de primă necesitate (produse de îngrijire personală și articole de îmbrăcăminte), consiliere, comunicare în limba ucraineană, informare privind protecția temporară, colaborând cu reprezentanții autorităților prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția de Frontieră).

Totodată, specialiștii organizației sunt prezenți în taberele mobile ISU Siret și ISU Rădăuți, unde acordă asistență umanitară imediată și suport juridic. Mai mult, au fost formate echipe mobile care se deplasează în diferite localități din județ, în funcție de nevoile identificate.

Până în prezent, au fost asistate umanitar 154.719 de persoane, dintre care 87.532 de copii ucraineni și 67.187 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse). Aceștia au primit sprijin umanitar, asistență socială și educațională, precum și psihologică.

Conform analizei Salvați Copiii, la care au participat 1.178 de cetățeni ucraineni, din care 87% reprezentanți legali ori rude ale copiilor refugiați din Ucraina și aflați în România, beneficiari ai programelor de sprijin Salvați Copiii, nevoile pe care familiile ucrainene le resimt și pe care nu le pot acoperi sunt legate de:

-costurile medicale și accesul la servicii medicale (62%), ceea ce înseamnă, concret, procurarea de medicamente, sprijin psihosocial pentru copii și adulți, protecția medicală a copiilor cu afecțiuni medicale, sprijin pentru înregistrarea copiilor la medicul de familie, oferirea de consiliere și acompaniere la instituțiile medicale;
– bunuri non-alimentare (55%), obiecte de uz imediat, casnic sau personale (îmbrăcăminte, încălțăminte) sau destinate comunicării prin telefon, alte cumpărături cotidiene etc.;
– plata chiriei (46%) sau a utilităților pentru locuințele în care se află în diferite localități ale țării;
– realizarea de economii pentru cheltuieli neprevăzute (40%), ceea ce ar crea un sentiment de minimă siguranță în contextul actual al totalei imprevizibilități a situației din Ucraina și țările europene;
– cheltuielile destinate îngrijirii și educației copiilor (32%), cum ar fi rechizitele, tabletele școlare ori alte lucruri specifice activităților recreative, părinții ucraineni preocupându-se de integrarea educațională a copiilor lor pe timpul verii și pentru anul școlar viitor 2022-2023;
– procurarea hranei zilnice (26%);
– cheltuielile de transport (26%), inclusiv combustibil ori întreținerea mașinilor proprii;
– produse igienico-sanitare pentru copii și ceilalți membri de familie (19%);
procurarea apei (8%).

Salvați Copiii deschide centre de consiliere și informare în șapte zone principale (București, Galați, Iași, Suceava, Baia Mare, Timișoara și Târgu Mureș) în care copiii și familiile sunt cazate și decid să rămână temporar sau semi-permanent. În aceste spații oferim consiliere și informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activități pentru copii și adolescenți, suport material și financiar. (C.A.)

 

 

Vezi si

Bărbat de 39 de ani, găsit mort într-o casă cuprinsă de flăcări, la Huși – Preutești

În noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 02.30, un bărbat din satul Huși, …