Saturday , March 25 2023

Până la finele anului, Aeroportul Sucevei va avea un gard perimetral și un drum de incintă

Contractul, în valoare de 31.431.015,58 lei fără TVA, prevede construirea unui drum perimetral cu suprastructura din betonasfalt având lungimea de 6.388 metri; construirea unui gard din plasă metalică și stâlpi pe fundație continuă din beton pe o lungime de 7.700 de metri cu 6 porți de securitate; construirea unei clădiri (doar cu parter) pentru un Dispecerat de Securitate; echipamente și dotări aferente; sistem de securitate extins și armonizat constând în procurare și instalare echipamente de securitate aeroportuară.

Lucrările la gardul perimetral al aeroportului de la Salcea și la drumul aferent vor începe în această primăvară. Licitația este aproape de final, analiza propunerii financiare fiind finalizată și mai sunt câteva acte de finalizat și apoi o perioadă de contestații. Având în vedere că la licitație a fost depusă o singură ofertă – asocierea firmelor ieșene STEF INVEST SRL (Leader) și ACA ZOORK PROJECT – probabilitatea ca aceasta să fie descalificată sau să depună o altă contestație pe te miri ce motiv este mai degrabă microscopică. Cele două firme din Iași care au licitat pentru lucrările de “CREŞTEREA GRADULUI DE SECURITATE și SIGURANȚĂ LA R.A. AEROPORTUL Ştefan ce Mare – SUCEAVA” au și mulți subcontractanți declarați: ieșenii de la ANDIULIS și de la R.C.A. MOLDOTERM, firma ilfoveană N PRO ADV și bucureștenii de la BUSINESS ANALYSIS & STRATEGY CONSULTING (care sunt și terți susținători).

Categoriile de lucrări prevăzute sunt: construire drum perimetral cu suprastructura din betonasfalt având lungimea de 6.388 metri; construire gard perimetral din plasă metalică și stâlpi pe fundație continuă din beton pe o lungime de 7.700 de metru cu 6 porți de securitate; construire clădire regim parter cu funcțiunea Dispecerat de Securitate; echipamente și dotări aferente; sistem de securitate extins și armonizat constând în procurare și instalare echipamente de securitate aeroportuară. Derularea contractului specificată în documentația de atribuire pe durata a 10 luni. Prin urmare, dacă va fi atribuit contractul în februarie, va urma proiectarea și dacă aceasta se va face în termen, atunci până la finele lui 2023 va trebui să fie realizat gardul perimetral, drumul de-a lungul acestui gard și un nou dispecerat cu dotările specifice. Așa cum am precizat cu o lună și jumătate în urmă în cotidianul Obiectiv de Suceava (https://www.obiectivdesuceava.ro/local/nu-se-inghesuie-firme-de-constructii-pentru-proiectul-gardului-si-drumului-perimetral-al-aeroportului/) având în vedere că „aleargă de una singură” în această competiție, singura probabilitate ca să se împiedice asocierea respectivă este doar dacă documentația depusă nu este considerată conformă. Și din câte se pare nu este cazul. Valoarea estimată a proiectării și lucrărilor prevăzute în contractul de la licitație este de 31.431.015,58 lei fără TVA din care serviciile de proiectare și asistență tehnică sunt în valoare de 198.000 lei fără TVA – 160 de mii de lei fiind Proiect Tehnic și Detalii de Execuție iar 24 mii lei fiind Asistența tehnică din partea proiectantului, restul fiind certificarea performanței energetice a clădirii – 5 mii lei și Documentații tehnice în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor necesare execuției lucrărilor – 9 mii lei.

Lucrările și dotările incluse în licitația respectivă fac parte dintr-un proiect mai amplu cu finanțare europeană, semnat pe 24 noiembrie la Ministerul Transporturilor, valoarea totală fiind 64.724.061,19 (inclusiv TVA) din care 53.639.080,01 lei este valoarea totală eligibilă a proiectului. Diferența între suma sub 40 de mi­lioane de lei cu tot cu TVA pentru licitația deschisă care a avut loc pe 12 decembrie și valoarea întregului proiect care, cu tot cu TVA, se apropie de 65 de milioane de lei va face obiectul altor licitații pentru a fi achiziționată o autospecială de aerodrom pentru stins incendii; o autofreză de zăpadă pentru pistă; un grup electrogen și sursă neîntreruptibilă (UPS) de alimentare a balizajului de obstacolare clădiri și a terminalului existent; un echipament de întreținere a zonelor de siguranță (zonelor înierbate); un utilaj cu grup electrogen și pilon de lumină pentru deservire poziție izolată de parcare; alte lucrări la căile de rulare și platforme aeroportuare. De altfel, pentru autospeciala de incendii și pentru autofreza de zăpadă – estimate la circa două milioane de euro – au fost deja anunțate licitații, termene finale fiind în a doua jumătate a acestei luni. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …