Friday , April 26 2024

Noul an școlar a debutat sub semnul dorinței de întoarcere la normalitatea de dinainte de pandemie

In prima zi a noului an școlar, părinții au dat dovadă de responsabilitate și au venit în număr mic, bunicii au rămas acasă sau au ținut locul părinților, s-au purtat măștile de protecție corespun­zător și, in cele mai multe locuri, chiar s-a păstrat și distanțarea socială. Festivitățile de deschidere a noului an școlar au fost mai scurte, dar mai intense și mai sentimentale, simțindu-se nevoia de a insufla celor prezenți dorința de a se organzia cursuri cu prezență fizică, fapt pentru care trebuie respectate măsurile impuse de autorități. In anul școlar 2021-2022, peste 110.000 de preșcolari și școlari se regăsesc în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Suceava, toate fiind încadrate în scenariul verde

Prima zi a anului școlar 2021-2022 s-a ridicat la nivelul așteptărilor majorității, care a sperat la festivități de deschidere, la buchete de flori oferite cu drag și respect, la priviri calde și zâmbete prietenoase, chiar dacă acestea erau ascunse sub măști, dar se vedeau în ochii copiilor, dar și ai educatoarelor, învățătoarelor și profesorilor, nerăbdători să-și ia în primire generațiile de elevi ”flămânzi” de școală. Atenția copiilor a fost îndreptată către ”doamna” și colegii de clasă, revederea lor după o lungă vacanță fiind un moment plin de emoție și fericire, iar discursurile oficialilor și autorităților s-au auzit încet, în surdină, în timp ce fiecare își proiecta în gând planuri pline de optimism și speranță la un an școlar așa cum au fost toți ceilalți înainte de pandemie.

Părinții au dat dovadă de responsabilitate și au venit în număr mic, bunicii au rămas acasă sau au ținut locul părinților, s-au purtat măștile de protecție corespunzător și chiar s-a păstrat și distanțarea socială. Festivitățile de deschidere a noului an școlar au fost mai scurte, dar mai intense și mai sentimentale, simțindu-se nevoia de a insufla celor prezenți dorința de a se organzia cursuri cu prezență fizică, fapt pentru care trebuie respectate măsurile impuse de autorități. Încărcătura emoțională a zilei de luni, 13 septembrie, s-a concretizat într-o stare generală de bine și chiar de voie bună, în cazul grădinițelor, mai ales. Fiecare a pregătit surprize copilașilor, au fost aduși invitați plini de veselie și s-au împărțit baloane și dulciuri, toate pentru a împrăștia optimismul educatoarelor că valurile, cu care ne tot sperie pandemia, vor trece ”ca valul”.

Liceenii au pășit în noul an școlar mai serioși, cu o atitudine semi-adultă și fruntea sus, ascultând discursurile directorilor, sfaturile cadrelor didactice și vorbele calde ale diriginților. Prestigiul și onoarea liceului le vor călăuzi pașii în următorii ani, iar reputația profesorilor de la catedră le va fi model de urmat.

Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a transmis un mesaj cu prilejul primei zile a noului an școlar, adresat cadrelor didactice, părinților și elevilor. ”Începutul fiecărui an școlar ne întărește faptul că o societate în care școala contează are evoluția asigurată. Debutul acestui an școlar este marcat de speranța că putem să străim și să studiem într-o lume mai bună și mai sigură, că vom reuși să evoluăm plini de încredere și curaj. Acest moment ne face să ne gândim că atunci când elevii, cadrele didactice și părinții au aceleași țeluri și înțeleg că trebuie să meargă pe același drum, uniți, respectându-și eforturile și înțelegându-și dorințele, rezultatele nu se vor lăsa așteptate. Fie ca acest an școlar să se deruleze sub semnul înțelegerii, al colaborării și al performanței!”.

În anul școlar 2021-2022, peste 110.000 de preșcolari și școlari se regăsesc în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Suceava, toate fiind încadrate în scenariul verde. Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății prevăd scenariul verde de funcționare pentru unitățile de învățământ din localitățile în care rata de infectare a populației este sub 6 la mie, iar peste acest prag scenariul este roșu și presupune școală online. Apariția unui caz într-o grupă de preșcolari sau o clasă primară presupune suspendarea activităților cu prezență fizică și carantină de 14 zile pentru cei testați pozitiv sau care refuză testarea sau o carantină de 7 zile și revenirea la cursuri în a 8-a zi în cazul celor testați negativ. În cazul elevilor peste 12 ani, la apariția primului caz de infectare în clasă activitățile didactice cu prezență fizică continuă pentru elevii vaccinați cu schema completă sau cei care au trecut prin boală în ultimele 6 luni, iar ceilalți elevi fac cursuri online. și în cazul elevilor din clasele VII-XIII se impune o carantină de 14 zile pentru cei testați pozitiv sau care refuză testarea sau o carantină de 7 zile și revenirea la cursuri în a 8-a zi în cazul celor testați negativ.

Noul an școlar are 34 de săptămâni, primul semestru având doar 14 săptămâni, în timp ce al doilea semestru începe în 10 ianuarie și are 20 de săptămâni. Prima vacanță din acest an școlar este pentru învățământul preșcolar și primar, și va avea loc între 25-31 octombrie, urmată de vacanța de iarnă, în perioada 23 decembrie 2021-9 ianuarie 2022. Vacanța de primăvară va avea loc între 15 aprilie-1 mai 2022, urmând ca anul școlar să se încheie în data de 10 iunie 2022. (Oana NUȚU)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …