Wednesday , May 15 2024

Niciun contract de lucrări nu a fost atribuit în doi ani de la semnarea mega-proiectului european pentru rețele de apă-canalizare în județul Suceava

Prin proiectul finanțat în județul Suceava cu fonduri din POIM în valoare totală de 234.476.395 euro, sunt propuse investiții pentru modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în 14 localități din județul Suceava, respectiv în localitățile: Suceava, Şcheia, Salcea, Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Sucevița, Putna, Dolhasca și Mitocu Dragomirnei, beneficiari fiind aproximativ 226.000 locuitori. Consiliul Județean a aprobat pe 5 decembrie 2019 studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai proiectului. De atunci, niciun contract nu a fost încheiat, nici măcar licitații nefiind organizate pentru toate cele 14 localități beneficiare, iar din cele, puține, organizate, niciuna nu a fost adjudecată. Dacă acest ritm va fi menținut, probabilitatea ca mare parte din lucrări să demareze abia în 2023 este optimistă la fel ca și speranța că pe la Crăciunul din 2027 se va finaliza implementarea acestui mega-proiect, o eventuală finalizare la Crăciunul din 2025 putând fi considerată o surpriză frumoasă, dacă nu chiar o minune.

Au trecut mai bine de doi ani de la data la care a fost semnat cel mai mare proiect – ca valoare a finanțării – de lucrări publice din județul Suceava ultimelor trei decenii și nicio lucrare nu a demarat. Societatea care implementează proiectul este SC ACET SA Suceava – operatorul regional pentru serviciile de furnizare a apei potabile a serviciilor de canalizare-epurare – iar Municipiul Suceava este acționar principal cu 64% din acțiuni ale ACET. Totuși, foarte mult accent a pus pe acest proiect – în plan de imagine – Consiliul Județean care pe 5 decembrie 2019 a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Dacă multă vreme s-a bătut monedă pe faptul că Guvernul se mișcă greu și că pe Axa 3 a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 nu s-au semnat contractele de finanțare, în cazul județului Suceava acest lucru petrecându-se spre finele lui 2019, iată că nici la nivel local lucrurile nu se desfășoară într-un ritm alert.

De altfel, proiectul respectiv continuă procesul investițional derulat prin POS Mediu 2007-2013 (care la rândul său a continuat lucrările derulate prin programe de pre-aderare cum ar fi ISPA la Suceava și SAMTID în alte municipii din județ). Totuși, proiectul respectiv – „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Suceava în perioada 2014 – 2020” , în valoare totală de 234.476.395 euro, beneficiari fiind aproximativ 226.000 locuitori – va continua să fie așteptat mulți ani și pe partea de implementare, nu doar de accesare a finanțării. Nu este exclus ca tot pentru aproape șapte sau chiar opt ani să dureze implementarea.

Curaj, suceveni! Doi ani au trecut deja. Şi nu s-a întâmplat mai nimic. De fapt, câte ceva tot s-a mai făcut, între altele o licitație pentru prestarea de Servicii de Asistență Tehnică pentru Managementul Proiectului și Supervizarea Contractelor de Lucrări pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Suceava în perioada 2014 – 2020”. Faptul că acea licitație viza încheierea unui contract pentru o perioadă de 86 de luni nu dovedește altceva decât că într-adevăr cam șapte ani vor trece până ce va fi implementat proiectul. Contractul de asistență tehnică a fost semnat abia spre finele anului trecut, mai exact pe 28.10.2020, prin urmare pe la Crăciunul din 2027 avem rezervat un eveniment înălțător: în sfârșit se termină de implementat un mare proiect despre care se vorbea din 2014-2015.

Dar ce să te faci când pentru finanțare s-a căznit Guvernul aproape un cincinal? Apoi încă un an ca să aduci pe plan local firmă de specialitate pentru: revizuirea documentațiilor de atribuire pentru contractele de lucrări, servicii și achiziție echipamente; asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pentru contractele de lucrări tip „execuție lucrări”; asistență tehnică acordată UIP pentru managementul proiectului și continuarea finanțării acestuia; actualizarea Master Planului Regional; supervizarea fazelor de pre-construcție, construcție și post-construcție etc. Încă șapte ani pentru lucrări chiar nu e mult, ar zice super-optimiștii.

Prin proiectul finanțat în județul Suceava cu fonduri din POIM sunt propuse investiții pentru modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în 14 localități din județul Suceava respectiv în localitățile: Suceava, Şcheia, Salcea, Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Sucevița, Putna, Dolhasca și Mitocu Dragomirnei.

Potrivit anexelor de la proiectul de hotărâre aprobat de CJ Suceava în 5 decembrie 2019, Municipiul Suceava va beneficia de 21,3 milioane euro din care 11,9 milioane euro sunt lucrări de construcții – montaj. Pentru Municipiul Fălticeni, valoarea este de 11,5 milioane din care pentru construcții-montaj valoarea este de 8,5 milioane euro. La Municipiul Rădăuți va fi direcționată suma de 18,5 milioane euro din care 13,8 milioane pentru lucrări de construcții – montaj. Orașul Siret va beneficia de o sumă similară cu cea a Rădăuților, doar că valoare pe construcții-montaj este de 12,3 milioane euro. Pentru Municipiul Vatra Dornei, valoarea proiectului este de 8,1 milioane euro din care 5,4 milioane pentru cheltuieli de construcții – montaj. Totuși, dintre municipiile din județul Suceava cea mai mare sumă va fi alocată la Câmpulung Moldovenesc – 25 de milioane de euro din care 16,5 milioane de euro pentru construcții-montaj. Cu toate acestea, sumele cele mai mari nu vor fi dirijate către acele municipii. Astfel, Comuna Marginea cu un proiect de 36,6 milioane de euro (din care 26,4 milioane de euro pentru C^M) este pe primul loc în privința sumelor care îi vor reveni din POIM pentru apă și canalizare. Locul al doilea este orașul Vicovu de Sus cu 34,5 milioane euro din care 24,3 milioane de euro C^M. Nu stă deloc rău în privința fondurilor dirijate din POIM pe apă și canalizare nici comuna Şcheia pentru care s-a prevăzut suma de 22,7 milioane euro din care 17 milioane C+M. Comuna Sucevița va primi cel mai puțin – 2 milioane de euro. Nici orașului Salcea nu i-au fost prevăzute foarte multe fonduri – 4,4 milioane euro din care 2,6 pentru C^M. Pentru Dolhasca, Putna și Mitocu Dragomirnei au fost prevăzute sume similare de circa 10 milioane de euro fiecare.

După cum s-a putut vedea, cea mai mare parte a sumelor este destinată lucrărilor. Şi, după cum spuneam, niciun contract nu a fost încheiat la mai bine de un an de la data la care a fost încheiat contractul pentru asistență tehnică și la doi ani de la încheierea contractului de finanțare a mega-proiectului. De fapt, nici măcar licitații nu au fost organizate pentru toate cele 14 localități. Anunțuri de participare la licitații deschise au fost încărcate pe SEAP, deocamdată, pentru stațiile de epurare de la Suceava și Salcea la care se adaugă cea anulată de la Dolhasca, sistemele de apă și canalizare de la Siret, Dolhasca, Mitocu Dragomirnei, Vicovu de Sus și Putna. Niciuna din licitații nu a fost adjudecată, pe SEAP nefigurând niciun anunț de atribuire. Dacă acest ritm va fi menținut, probabilitatea ca mare parte din lucrări să demareze în 2023 este foarte ridicată și opinia exprimată mai sus cum că pe la Crăciunul din 2027 se va finaliza implementarea acestui mega-proiect nu mai este doar o simplă ironie, iar o eventuală finalizare pe la Crăciunul din 2025 ar fi o surpriză frumoasă, dacă nu chiar o minune. (D.P.)

 

Vezi si

Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, obținut de un elev de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Societatea Scriitorilor …