Thursday , February 2 2023

Mii de suceveni, la ceremonia de Ziua Națională. Militari mai puțini la paradă, comparativ cu cele dinainte de 2020 (FOTO)

Frigul de 1 Decembrie nu a oprit câteva mii de suceveni să participe „cu mic, cu mare” la ceremonia organizată în centrul municipiului reședință de județ cu prilejul Zilei Naționale a României. Toți cei prezenți la manifestările dedicate Zilei Naționale au asistat mai întâi la intonarea Imnului Național în vreme ce câțiva copii, ținuți în brațe sau pe umerii părinților, priveau curioși și nerăbdători la militari așteptând parada.

Un serviciu religios oficiat de un sobor de preoți avându-l în frunte pe Prea Sfințitul Damaschin Dorneanul – episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a avut loc imediat după intonarea Imnului. Slujba a fost urmată de mesajul premierului Nicolae Ionel Ciucă pe care l-a dat citire prefectul Alexandru Moldovan, apoi alocuțiunile președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și primarului municipiului Suceava, Ion Lungu. La final, a avut loc cuvântarea Prea Sfințitului Damaschin Dorneanul – episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Din câte se pare, tocmai cuvântarea ierarhului a produs o vie și plăcută impresie printre oficialități iar primarul Ion Lungu i s-a adresat ulterior spunându-I că dacă știa ce cuvântare frumoasă va susține prelatul, atunci poate insistau ca aceasta să fie prima și chiar s-ar fi inspirat și primarul Sucevei din cuvântarea PS Damaschin. Aprecierile primarului au fost făcută însă nu după ce ierarhul a luat cuvântul, ci după ceremonie de depunerea a coroanelor la monumentul „Bucovina înaripată”.
Depunerea de coroane a fost într-o atmosferă solemnă iar prima coroană a fost pusă din partea Prefecturii Suceava. Este de remarcat maniera colegială în care s-a derulat aceasta în sensul că nu doar prefectul (PNL) Alexandru Moldovan a reprezentat instituția la depunerea primei coroane de flori, ci i-a avut alături și pe subprefecții PSD Cristian Șologon și Florin Sinescu. A urmat la rând Consiliul Județean Suceava, prezentat de președintele Gheorghe Flutur și de administratorul public Irina Vasilciuc. Primăria Municipiului Suceava a fost a treia la rând și a fost reprezentată de primar și de viceprimarul Teodora Munteanu. În general, instituțiile au fost reprezentate de șefii lor, în cel puțin unul dintre cazuri coroana fiind dusă direct de către șeful instituției. La depunerea coroanei de către partidele din coaliția de guvernământ – PNL și PSD – au luat parte foarte mulți membri de partid.

Manifestările s-au încheiat cu o paradă militară – din păcate mai scurtă decât în cazul altora din anii dinainte de 2020, spre supărarea unor copii care au stat mult și au așteptat și sperau să vadă mai multe de la paradă – la care au participat două plutoane de jandarmi, unul dintre acestea purtând Drapelul și alte două plutoane de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava. De remarcat este faptul că printre participanți s-a numărat și un grup mare de membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Suceava. De altfel, nu este prima dată când tinerii ATOS iau parte la manifestările de 1 Decembrie, pe biciclete și cu steaguri ale României.
Pe lângă oficialitățile anterior menționate, printre participanți s-au numărat deputații PNL Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan și deputații social democrați Mirela Adomnicăi și Gheorghe Șoldan, deputatul USR Radu Ciornei, numeroși șefi de instituții deconcentrate. Este de remarcat și un oarecare succes în plan personal al primarului Ion Lungu: deși parada militară a fost săracă, el a fost asfaltat de mulțime, îndeosebi tineri și părinți cu copii care au vrut să facă fotografii cu edilul având banderola tricoloră specifică la astfel de ceremonii. Nu e mai puțin adevărat însă că și consilieri locali sau funcționari din Primărie au urmat exemplul cetățenilor și au făcut poze cu șeful lor. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …

One comment

  1. Frumos!
    Daca si anual reminder cantat “desteapta -te romane” ar fi luat in considerare…