Monday , April 29 2024

Lungu cere din nou ACET să rezolve problema mirosului oribil care se revarsă peste oraș de la stația de epurare

Stația de epurare a Sucevei a fost modernizată în 2011. Din nefericire, proiectul nu a prevăzut anumite lucrări legate de o stație de uscare a nămolului. De atunci, periodic, mirosul pestilențial se degajă în zonă și se face simțit până în mijlocul Burdujeniului, spre bazar până la Ițcani sau până în zona pieței centrale a orașului.„Este răspunderea exclusivă a celor de la ACET și îl rog pe domnul Groza să facă pe dracu-n patru să rezolve problema”, a declarat, ieri, primarul Sucevei. Sunt fonduri europene prevăzute pentru lucrări de modernizare la stația de epurare de la Suceava și de la Salcea, ACET a organizat o licitație, dar a fost anulată.  

Primarul Sucevei, Ion Lungu, consideră că societatea ACET trebuie să gestioneze mai bine problema stației de epurare a Sucevei. Aceasta a fost modernizată, parțial, prin fonduri de preaderare accesate prin ISPA și finalizată abia în 2011. Din nefericire, proiectul nu a prevăzut anumite lucrări legate de o stație de uscare a nămolului. De atunci, periodic, mirosul pestilențial se degajă în zonă și se face simțit, în funcție de curenții de aer, până în mijlocul Burdujeniului, spre bazar până la Ițcani sau – mai rar – până în zona pieței centrale agroalimentare.

În cadrul conferinței de miercuri, primarul a fost întrebat din nou pe această temă și, răspunzând că are informații că din nou se degajă cam de vreo săptămână încoace mirosuri de grajd, a spus că „este o problemă reală și am avut aceste discuții și în particular și fac un apel la domnul Groza (Ştefan Groza – directorul general al SC ACET SA Suceava) să rezolve problema. Eu, ca primar l-am ajutat, l-am sprijinit, am adus 100 de milioane de euro pe apă-canalizare în municipiul Suceava”, a mai spus Ion Lungu.

El a insistat ca „specialiștii” de la operatorul regional al serviciilor de apă și canalizare să găsească soluțiile pentru situația generată de stația de epurare. „E problema ACET. Nu-s eu strategul acolo, este domnul Groza. Trebuie să găsească soluții”, a spus Ion Lungu, adăugând că l-a sprijinit ca să obțină avizul de mediu pentru a ducă acel nămol de acolo și, în paralel cu exercițiul financiar care vine, să găsească o soluție cu acea stație de uscare. „Este răspunderea exclusivă a celor de la ACET și îl rog pe domnul Groza să facă pe dracu-n patru să rezolve problema”, a declarat Ion Lungu.

Reamintim că sunt fonduri europene prevăzute pentru lucrări de modernizare la stația de epurare de la Suceava și de la Salcea, ACET a organizat o licitație, dar a fost anulată. Cotidianul Obiectiv de Suceava a relatat cum ofertele formulate și depuse pentru loturile respective – Reabilitarea stației de epurare Suceava (cu o valoare estimată fără TVA de 19.906.322 lei) și Extinderea stației de epurare Salcea (cu o valoare estimată fără TVA de 6.359.543 lei) – nu au întrunit condițiile de admisibilitate. În ambele cazuri singurul ofertant a fost Asocierea firmelor Terra Dinamic SRL (Leader) și TERRA DINAMIC AG, ambele reprezentate de Adrian Vasile Petrescu, cu precizarea că pentru lotul de la Suceava a fost și terț susținător compania spaniolă Idecon S.A.U. Zaragoza. Decizia cu privire la respingerea celor două oferte a fost luată recent pe fondul unor inadvertențe pe care firma care are contractul de asistență le-a identificat în cuprinsul documentației iar urmare a solicitărilor de clarificare formulate nu au fost transmise răspunsuri adecvate. Totuși, o nouă licitație încă se lasă așteptată. (D.P.)

 

Vezi si

Trei premii I, cinci premii II și patru mențiuni la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Ucraineană maternă, pentru județul Suceava

În mod deosebit s-a evidențiat Ana Șoiman, elevă la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, care …