Friday , April 26 2024

Lista laboratoarelor din Suceava care pot emite rezultate la testarea COVID cu validare rapidă, pentru obținerea certificatului verde

Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență au anunțat miercuri seara că începând de joi, 9 decembrie, la nivel național, un număr de 132 de laboratoare autorizate vor putea emite, rezultate la testarea Covid-19 cu validare rapidă. Potrivit unui comunicat transmis de MS, ulterior, reţeaua centrelor care vor putea emite rezultate cu validare rapidă va fi extinsă la nivelul farmaciilor şi medicilor de familie. Operaţionalizarea întregii reţele de puncte de testare cu validare rapidă va fi realizată până la sfârşitul lunii, precizează MS.

La nivelul județului Suceava deocamdată sunt autorizate următoarele șapte laboratoare:

  • Laboratorul de la Spitalul Județean Suceava
  • DSP Suceava
  • Dorna Medical SRL
  • Spitalul Municipal Vatra Dornei
  • Biotest SRL
  • Serviciul de Ambulanță Județean
  • Laboratorul Policlinicii Bethesda.

Reamintim că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că, într-un “termen foarte scurt”, toţi operatorii din sistemul sanitar care sunt conectaţi la sistemul integrat informatic – medici de familie, farmacii – vor putea să introducă rezultatele testelor rapide antigen în baza de date naţională astfel încât să poată fi eliberat certificatul digital COVID.”În aplicarea Hotărârii de Guvern privind privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă comunică următoarele proceduri de lucru: la nivel naţional, cele 132 de laboratoare autorizate vor putea emite, începând din 9 decembrie, rezultate la testarea COVID-19 cu validare rapidă. În cea de-a doua etapă, reţeaua centrelor care vor putea emite rezultate cu validare rapidă va fi extinsă la nivelul farmaciilor şi medicilor de familie”, arată Ministerul Sănătăţii.

“În momentul de faţă, s-a solicitat inventarul tuturor operatorilor care sunt conectaţi la sistemul integrat informatic şi în termen foarte scurt toţi vor primi certificate digitale. (…) Noi lucrăm în paralel la creşterea capacităţii de testare prin faptul că avem foarte mulţi medici de familie. Medicii de familie sunt operatori în acest sistem şi pot să facă astfel de teste. Deci, sunt farmaciile, sunt mii de farmacii în România, vrem să aducem şi la nivelul centrelor de vaccinare această posibilitate. (…) Nu se pot face lucrurile care nu s-au făcut un an de zile într-o săptămână”, a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. El a explicat că, după efectuarea testului, rezultatul va putea fi procesat în timp real.  “Termenul este timp real, după ce se termină testul şi după ce are timp să îl bage în sistemul informatic. Dacă eu am un loc de testare unde este o singură persoană şi testul durează un sfert de oră, durează un sfert de oră. Dacă am un loc de testare, unde e o coadă mai mare, o să dureze mai mult”, a spus ministrul.
Alexandru Rafila a amintit că, prin introducerea noilor măsuri de gestionare a pandemiei de COVID-19, persoanele nevaccinate pot avea acces în mall-uri şi în baza unui test antigen, dar acesta trebuie efectuat la un centru racordat la sistemul informatic naţional care îl poate introduce în baza de date naţională dedicată pentru a se putea face apoi dovada rezultatului negativ.
“Acest test pe bază de antigen trebuie realizat, deci şi centrele comerciale pot deschide centre de testare, nu este niciun fel de problemă, dar aceste centre de testare trebuie racordate la sistemul informatic naţional. Te testezi, îţi obţii pe telefon certificatul verde şi intri în magazin. Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date naţională. Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test, nu. Discutăm de un certificat digital COVID, care are toate cele trei elemente, până acum erau doar două, era vorba de vaccinare şi trecere prin boală. În momentul când codul acela QR este scanat, se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore. Nu e vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR care poate să fie citit la terminalele care există în toate instituţiile sau la toţi agenţii economici despre care discutăm”, a indicat el. (O.S.)

 

Vezi si

Ordin de protecție emis împotriva unei femei de 54 de ani care și-a lovit și amenințat mama de 81 de ani

Joi seara, la ora 20.00, polițiștii din Marginea au fost sesizați de către o femeie …