Thursday , April 18 2024

FOTO. VIDEO. Aeroportul Suceava, blocat de ceață. Curse anulate, mii de oameni purtați cu autocarele la Iași sau Cluj

Nicio cursă nu a aterizat ieri la Suceava, la fel ca miercuri și doar două (Tarom spre București și cursa de la Milano-Bergamo) au reușit să aterizeze în cursul zilei de marți. Totul din cauza ceții care persistă și în cursul zilei de vineri. Joi, ceața înghețată și densă nu a permis aterizarea în condiții de siguranță a aeronavelor, vizibilitatea fiind sub minima sistemului ILS CAT II, mai mică de 100 m orizontal și plafon de nori sub 30 m.  “Niciodată nu a fost o ceață care să dureze chiar trei zile la rând. Eu nu îmi amintesc în activitatea mea așa ceva“, spune directorul Măriuța. Numărul pasagerilor care au fost preluați cu autocarul spre Iași și spre Cluj-Napoca este de ordinul miilor. “Aeroportul asigură infrastructura necesară deservirii aeronavelor la sol, în această activitate fiind angajat personal propriu, dar neimplicat în procesarea pasagerilor și a procedurilor de check-in. Decizia anulării, reprogramării sau devierii unui zbor aparține strict companiei aeriene. Comunicarea cu pasagerii se realizează prin intermediul agenților de check-in,  care au contract direct cu operatorii aerieni”, au ținut să precizeze reprezentanții aeroportului sucevean.

Nicio cursă nu a aterizat la Suceava miercuri, doar două (Tarom spre București și cursa de la Milano-Bergamo) în cursul zilei de marți și, deocamdată, joi niciun zbor nu a putut ateriza la Salcea. Totul din cauza ceții care persistă și în cursul zilei de vineri.  

Atât de multe curse au fost și niciuna nu a aterizat. Este frustrant pentru noi, dezamăgitor pentru că toți călătorii sunt preluați (mai devreme sau mai târziu – n.red.) cu autocarele spre alte aeroporturi, iar noi, la Suceava, nu putem să încasăm bani de la companii și pierdem. Este greu și pentru noi, deoarece suntem pe autofinanțare și din moment ce nu aterizează și nici nu decolează avioane, nici noi nu putem încasa bani de la companiile care operează pe aeroportul nostru”, să spus Ioan Măriuța, printre altele.

Potrivit acestuia, toate cursele operate de compania Ryanair au fost dirijate spre Cluj-Napoca, iar cele două care au fost ale Wizzair au fost dirijate spre Iași. Până la ora 12:30 niciun avion pentru ziua de joi nu a aterizat la Suceava.

Potrivit directorului adjunct Marius Grosu Romașcu, este o ceață de cel mult 50 de metri vizibilitate. “Uneori nu văd din birou nici până la calea de rulare”, a spus acesta.

Numărul pasagerilor care au fost preluați cu autocarul spre Iași și spre Cluj-Napoca este de ordinul sutelor, numai dacă luăm în calcul ziua de miercuri. Oficialii de la aeroport recunosc că numărul total trece mult de o mie dacă se iau în calcul și zilele de marți și de joi.

Pe de altă parte, situația cel puțin neplăcută cu privire la ceața densă de pe aeroportul Sucevei și cursele relocate nu este doar de săptămâna aceasta. Situația prezentată este de-a dreptul dramatică: aeroportul Sucevei a relocat din noiembrie până  joi, 12 ianuarie, peste 40 de curse, asta înseamnă că a pierdut pasageri cam cât procesează un aeroport mai mic, precum Satu Mare, dacă nu chiar mai mult.

Niciodată nu a fost, totuși, o ceață care să dureze chiar trei zile la rând. Eu nu îmi amintesc în activitatea mea așa ceva. Poate că au mai fost situații cu mai bine de zece sau cincisprezece ani în urmă, dar atunci poate că nu era situația atât de dificilă pentru că era o cursă ori cel mult două pe zi, pe când acum sunt mult mai multe, la ore diferite și cu toate acestea ceața densă nu se ridică. Nu îmi explic de ce, pentru că am sperat că dacă se încălzește sau dacă bate vântul sau plouă nu va mai fi ceață, dar iată că a plouat, a bătut vântul și chiar un pic s-a încălzit, iar ceața tot nu s-a ridicat”, a mai spus directorul Aeroportului, Ioan Măriuța. (D.P.)

Vezi si

Peste 400 de elevi vin la Suceava săptămâna viitoare, la fazele naționale ale olimpiadelor de Română și de Interpretare Instrumentală

Săptămâna viitoare, Suceava va fi gazda a două olimpiade naționale, la care sunt așteptați să …