Saturday , April 27 2024

ÎPS Calinic: Nu ortodocșii să serbeze Paștile odată cu catolicii, ci invers!

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților nu agreează propunerea vehiculată în spațiul public cu privire la celebrarea Paștilor de către ortodocși odată cu cel al catolicilor și protestanților. O recentă luare de poziție în acest sens a fost, oficial, semnalată în cursul zilei de marți, 25 aprilie, la cunoscuta rubrică „Răspunsul Ierarhului” de pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Oamenii au libertate de exprimare, însă aceasta nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor. Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia. Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică. Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfințenie data serbării Paștilor. Nimic în plus sau în minus. Pace și bucurie!”, a fost răspunsul dat de Înaltpreasfinția Sa Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților la o întrebare în acest sens.

Este de remarcat faptul că luarea de poziție a chiriarhului sucevean nu este – sub aspectul argumentelor invocate – similară cu cea a lui ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului (susținătorii ardenți ai acestuia din urmă referindu-se la el cu apelativul „Ierarhul”) și care în critica adusă la propunerea cu privire la sărbătorirea în comun de către ortodocși și catolici a Paștilor, după rânduiala acestora din urmă, a invocat minunea aprinderii Luminii Harice la Sfântul Mormânt de la Ierusalim doar când este Paștile ortodox.

De cealaltă parte, este de remarcat și o anumită stângăcie cu care a debutat demersul lui Adrian Papahagi și Teodor Baconschi, aceștia doi justificând preponderent sentimental o schimbare a datei de serbare a Paștilor, invocând ba practica unor mici biserici ortodoxe din Finlanda și Estonia, ba o raportare la românii din diaspora. Nu e mai puțin adevărat că unii ierarhi ortodocși – probabil apropiați ai celor doi – au încercat să susțină demersul lor, dar de cealaltă parte nu a fost adus până acum niciun argument puternic împotriva reglementărilor Sinodului I Ecumenic (Niceea, 325), deși câteva referiri – nu din cele mai convingătoare cu putință, ci mai degrabă să arate că știu despre rânduiala respectivă – au făcut în diverse ocazii Adrian Papahagi și Teodor Baconschi.

Cum se va tranșa această situație rămâne de văzut, pentru că o recentă afirmație a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, pr. Vasile Bănescu (altminteri un critic al ÎPS Teodosie), făcea referire la o probabilă discuție „la proxima ședință a Sfântului Sinod”, în luna iunie, dar și cu precizarea legată de viitoare consultări la nivel interortodox bisericesc. (D.P.)

 

Vezi si

Motociclist rănit într-un accident petrecut la Bunești (FOTO)

Sâmbătă după-amiază, pe raza localității Bunești, a avut loc un accident rutier între un autoturism …