Friday , April 26 2024

Încă o demolare dubioasă a unei clădiri istorice din Fălticeni

Este vorba despre “Casa Morțun”, de pe strada Maior Ioan, veche de cam 140 de ani, în care multă vreme a funcționat un dispensar medical. Clădirea cu un aspect arhitectural plăcut, deși nu era deloc îngrijită, avea defectul de a  încurca niște planuri ale unor edili locali, care de mai multă vreme au făcut demersuri pentru a încerca demolarea acesteia. Deși clădirea se află în etapa procedurii de clasare la cerere ca monument istoric și se bucură, timp de un an, de același regim ca un monument istoric, Primăria a început demolarea acesteia. La fel ca și în cazul demolării abuzive a clădirii vechi a spitalului din Fălticeni, profesorul Ioan Ilișescu, care se zbate de ani buni pentru salvarea clădirilor vechi din oraș, s-a urcat luni pe acoperișul dispensarului și nu a coborât până când Primăria nu a anunțat oficial că suspendă ordinul de demolare.

O altă încercare de a demola un imobil mai vechi de 100 de ani din Fălticeni a opus ca la un precedent scandal pe cei din administrația publică locală din Fălticeni, pe de o parte, și pe profesorul Ioan Ilișescu pe de altă parte.

Un cunoscut activit mai cu seamă pe linie de cultură, personaj cunoscut în mediul cultural fălticenean, suficient de nonconformist încât să nu aibă vreo mare inhibiție vizavi de autoritățile locale – ci mai degrabă o atitudine nonșalantă – Ioan Ilișescu încearcă să mai salveze cât se poate din clădirile vechi din oraș.

Pe unii îi încurcă și le vor demolate, dar el crede că sunt mulți care și-ar dori clădiri ca în Fălticeni. Desigur, este o hiperbolă care însă reflectă mai degrabă starea lui de spirirt și dorința de a păstra cât mai mult din legăturile orașului cu propriul trecutul istoric. De cealaltă parte, administrația locală nu se împiedică de detalii istorice cu privire la unele clădiri și facde eforturi să le demoleze pentru a face loc altor construcții noi. Cu un pavilion vechi de peste 100 de ani al spitalului s-a reușit. În ciuda faptului că și atunci profesorul Ioan Ilișescu s-a cățărat iarna pe ziduri într-un demers idealist de a mai salva niște ziduri, măcar o parte din pereții clădirii.

De data aceasta istoria era să se repete cu  “Casa Morțun”, de pe strada Maior Ioan,  veche de cam 140 de ani, in care multă vreme a funcționat un dispensar medical. O clădire cu un aspect arhitectural plăcut, deși nu era deloc îngrijită și avea defectul de a cam încurca niște planuri ale unor edili. De mai multă vreme se încerca demolarea și se făceau demersuri. De cealaltă parte, Ioan Ilișescu a încercat cam aceeași rețetă care nu dăduse roade în cazul clădirii vechi a spitalului.

Ca și în cazul acelei vechi clădiri, care a fost demolată de Primărie în ciuda protestelor și demersurilor lui Ioan Ilișescu, și în cazul dispensarului s-a început demolarea. Mai întâi un gard, apoi într-o altă zi acoperișul, dar când a văzut că și pereții încep să fie demolați, profesorul Ioan Ilișescu a făcut un adevărat scandal. Prima dată a venit vineri, nu neapărat pus pe ceartă cu autoritățile, și degeaba a venit că nu a convins pe cei care demolau clădirea.

Degeaba a prezentat acte de la Direcția de Cultură care arătau despre respectiva clădire că ar avea, temporar, același regim cu cel al monumentelor istorice. Doar week-end-ul i-a oprit pe constructori din treabă. Luni, cu forțe proaspete, constructorii s-au dus să dărâme clădirea. Dar tot luni și tot cu forțe mai proaspecte profesorul Ioan Ilișescu s-a opus. Susține că a fost bruscat de câțiva dintre cei trimiși de firma care avea contractul cu Primăria de demolare a vechiului dispensar din municipiul Fălticeni. Nu s-a lăsat intimidat și s-a urcat pe clădire când a văzut că se intră cu buldozerul. Şi de data asta nici primarul care venise la fața locului nu l-a mai determinat să coboare și să lase pe cei de la firma contractată de primărie să demoleze restul clădirii.

Conta la fel pe actele de la Direcția de Cultură conform cărora orice clădire care se află în etapa procedurii de clasare la cerere ca monument istoric se bucură, timp de un an, de același regim. Şi de data asta sorții i-au surâs, până la urmă, profesorului Ioan Ilișescu. Urcat pe clădirea dispensarului ca să nu permită buldozerului să o dea jos,  el nu a coborât până când Primăria a anunțat oficial că suspendă ordinul de demolare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Ordin de protecție emis împotriva unei femei de 54 de ani care și-a lovit și amenințat mama de 81 de ani

Joi seara, la ora 20.00, polițiștii din Marginea au fost sesizați de către o femeie …