Tuesday , November 29 2022

Heliportul de la Spitalul Județean este funcțional, dar nu este operațional

Teoretic, elicopterele pot să aterizeze pe locul amenajat pe terasa SJU, deoarece au toate condițiile. Mai puțin una: nu există personal autorizat care să gestioneze această investiție. Depindem de un aviz de la Ministerul Sănătății, spun oficialii suceveni. Ce este de făcut, istoricul acestui proiect și perspectivele pe termen scurt.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a finalizat lucrările la un heliport care, deși este funcțional în prezent, nu este totuși operațional. Suprafața amenajată este de 1.220 mp: suprafața propriu-zisă de aterizare și spații de deservire.

Detaliile au fost explicate într-o conferință de presă pe care Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava a ținut-o chiar pe heliport, avându-l alături pe managerul SJU, dr. Alexandru Calancea și pe administratorul public Irina Vasilciuc. Investiția mai are nevoie de un aviz de la Ministerul Sănătății – Direcția pentru Situații de Urgență din cadrul MAI dându-și acordul – pentru ca în cadrul organigramei SJU să fie prevăzute posturi doar pentru funcționarea heliportului. Documentația a fost deja înaintată.

Practic, deși lucrările sunt nu „în prag de finalizare”, ci chiar finalizate este foarte probabil ca să nu fie operațional heliportul mai devreme de anul viitor. „Trebuie să primim acest aviz, apoi până la sfârșitul anului este interdicție, dar apoi vom urma procedurile”, a spus președintele CJ Suceava. „Eu vreau să cred că va fi foarte repede funcțională (operațională – n.red.). Depindem, practic, de un singur aviz. El este funcțional, practic, dar depindem de acest aviz și sigur că avem nevoie de oameni de deservire care vor trebui angajați”, a continuat președintele CJ Suceava, răspunzând unei întrebări adresate în acest sens.

Atât Gheorghe Flutur, cât și Alexandru Calancea au explicat că este vorba de o procedură privind autorizarea de personal și angajarea ca atare a personalului. Asta se va face, cel mai probabil, în 2023 iar Gheorghe Flutur a precizat că va face și demersurile pentru un memorandum la Guvern – dacă acest lucru va fi necesar pentru deblocarea unor posturi. „Dacă sunt posturi unice, atunci Da. Dacă nu sunt, atunci prin memorandum depus în Guvern, să arătăm urgența – pentru ce ne trebuie acest lucru ? – și eu sunt convins că vom primi aprobare”, a dat asigurări Gheorghe Flutur.

Potrivit celor afirmate de către managerul Alexandru Calancea, vor fi necesare minim șase persoane care să deservească acest heliport – personalul care asigură continuitatea acestui heliport sau „legătura cu zonele medicale și cu celelalte spitale” și siguranța heliportului din punct de vedere aeronautic. Între cele șase posturi – cât reprezintă schema minimă de personal pentru heliport – există și un „responsabil” care ține legătura cu zona medicală. Răspunzând unei întrebări, Alexandru Calancea a spus că nu se știe precis cine va fi persoana în cauză, dar a admis că poate fi chiar și șeful UPU.

Ca și la conferința din toamna lui 2020 când a anunțat despre emiterea ordinului de începere al lucrărilor, și la conferința de miercuri de pe heliportul finalizat în sfârșit pe terasa SJU, Gheorghe Flutur a spus că se dorește ca SJU să fie racordat la sistemul SMURD cu aterizări ale elicopterelor pe plafonul superior, făcând trimitere directă la heliportul pe care SMURD îl face la Câmpulung Moldovenesc. „Este o investiție făcută cu finanțare de la Consiliul Județean Suceava. Are sistem modern de balizaje, de iluminat, de semnalizare pentru elicopterele care urmează să aterizeze aici. Intenția noastră este să conectăm Spitalul Județean Suceava și cu alte spitale din țară, dar și cu punctele de urgență din județ sau din alte județe pentru că, în paralel, după cum știți, construim un punct aeromedical la Câmpulung Moldovenesc pe o suprafață de 5000 mp. Acolo va fi un hangar și locul unde va fi garat un elicopter SMURD care va rămâne în județul Suceava. Complexitatea intervențiilor de aici de la Spitalul Județean Suceava face să fie un spital regional, în ultima perioadă. Mulți se adresează (la SJU Suceava – n.r.) și din județele vecine”, a declarat Gheorghe Flutur.

 Prea lunga istorie a heliportului de la SJU

Ideea acestui obiectiv de investiție a fost vehiculată, relativ timid, în ultima parte a primului mandat al președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și a fost reluată de mai multe ori de fostul președinte Cătălin Nechifor. Spre final de 2017 era anunțată din nou de Gheorghe Flutur care revenise în 2016 la șefia administrației județene și de către conducerea SJU – managerul de atunci, Vasile Râmbu – fiind chiar vehiculată o posibilă finanțare europeană, dar abia la final de 2018 a început a se concretiza câte ceva. Doar pe partea de documentație. În data de 21 decembrie 2018, Primăria municipiului Suceava a eliberat pentru Spitalul Județean de Urgență certificatul de urbanism privitor la „Întocmire Studiu topografic, geotehnic, meteorologic, de amplasament și de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții UPU – SMURD – construire heliport pe terasa superioară a spitalului”. SJU Suceava a inițiat, în data de 16 noiembrie 2018, procedura de achiziție publică privind întocmirea studiilor topografic, geotehnic, meteorologic, de amplasament și apoi a celui de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții UPU – SMURD – construire heliport pe terasa superioară a spitalului. Valoarea estimată a fost de 160 de mii de lei, data finală a depunerii ofertelor a fost 29 noiembrie 2018, criteriul de atribuire fiind „cel mai bun raport calitate – preț” în care oferta financiară avea pondere de 70% în calcularea punctajului.

Firma câștigătoare a fost ABC Development Aviation SRL din București – societate cu experiență în domeniul construcțiilor de genul hangarelor și heliporturilor, exemple fiind la Constanța și Galați – a cărei ofertă a fost pentru suma de 159 de mii lei, contractul fiind încheiat în data de 13 decembrie 2018, termenul de predare al documentațiilor fiind de 31 decembrie. Urma realizarea proiectului tehnic care mai necesita câteva luni și apoi execuția ca atare a lucrărilor. De altfel, în raport de durata procedurii de atribuire mai dura câteva luni și declanșarea procedurilor. Nu foarte mult, totuși, pentru că pe 21 august 2019 a fost organizată o licitație pentru atribuirea contractului de execuție lucrări ale heliportului. O singură ofertă a fost depusă de către o asociere de firme având ca leader compania suceveană Loial Impex iar ceilalți asociați fiind ABC Development Aviation SRL București și Geiger Transilvania SRL Cristești Mureș, în vreme ce subcontractanți declarați au fost CG Design Cons SRL, Lift Service SRL și Moldproiect ASD, acesta din urmă fiind și terț susținător.

Cum de altfel scria cotidianul Obiectiv de Suceava, în cel mai fericit caz abia din a doua jumătate a anului 2020 putea să înceapă construcția în sine a heliportului iar asta doar dacă nu apar întârzieri pe partea de licitații și de proiectare ca atare. Analiza ofertei tehnice și a celei financiare a fost realizată extrem de repede, pe 3 septembrie fiind deliberat rezultatul și făcută comunicarea rezultatului procedurii – dată la care s-a încheiat contractul – anunțul de atribuire a fost postat în SEAP/SICAP abia pe 19 noiembrie. Valoarea contractului pentru heliport era de 4.882.387,25 lei, fără TVA, cu circa 7 mii lei mai puțin față de valoarea estimată de 4.895.943,59 lei fără TVA – din care 327 mii lei fără TVA pentru proiectare, o sumă de 3,57 milioane lei pentru construcții și instalații iar aproape 852 mii lei pentru utilaje care necesită montaj. Autorizația de construire a fost emisă în mai puțin de trei luni de la data la care a fost emis certificatul de urbanism pentru autorizația de construire, adică în ajunul Crăciunului din 2019, la cererea formulată de SJU iar categoria de importanță a lucrărilor este “B” – deosebită.

Investiția cuprinde construirea unui heliport în terasă, accesibilizarea spațiului destinat serviciilor și a căilor de acces, cu intervenții asupra sistemului constructiv al clădirii, amenajarea zonei de realizare a heliportului pe structură metalică, realizarea unor extinderi pe verticală ale lifturilor existente până la nivelul heliportului pentru legătura cu diferite niveluri ale clădirii existente și închiderea pergolelor pe aripa de clădire unde se amenajează heliportul. Heliportul este echipat cu o pasarelă pentru evacuarea către casa liftului, o ieșire pentru evacuarea de urgență, plasă de siguranță montată perimetral, instalații de stingere incendiu, echipamente electrice, jgheaburi de preluare a apei pluviale și rezervor de apă pentru incendii. La data de 17 martie 2020, adică la o zi după ce a fost emis decretul președintelui României privitor la intrarea în stare de urgență din cauza noului coronavirus, Primăria Suceava a emis autorizația de construire pentru „Obiectivul de investiții UPU – SMURD – Construire heliport pe terasa superioară a spitalului”.

Desigur, în contextul pandemiei din 2020 lucrările nu au putut demara deoarece nimeni din Consiliul Județean și/sau SJU nu își permitea să dea ordin de începere. Asta a condus în mod automat la o decalare cu câteva luni a demarării lucrărilor. Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat abia la începutul lunii octombrie 2020 ordinul de începere a lucrărilor de amenajare a unui heliport pe terasa Spitalului de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, dar și pentru construirea unui lift exterior. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Premierul Nicolae Ciucă : La Mulți Ani, frumoasă Bucovină! La mulți ani, tuturor românilor bucovineni!

La 104 ani de la unirea Bucovinei cu Țara, premierul Nicolae Ciucă a transmis un …