Sunday , May 12 2024

Flutur: Aderarea la spațiul Schengen aerian este o zi istorică pentru Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a salutat „venirea Schengen-ului la noi!”, afirmații în acest sens fiind făcute duminică, 31 martie, la aeroportul de la Salcea, după aterizarea primei curse aeriene din spațiul Schengen, în cazul de la Suceava fiind vorba de o cursă de la Milano.

După intrarea României în Uniunea Europeană în 1 ianuarie 2007, această zi este unul dintre marile evenimente pentru România care trebuie marcat”, a declarat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

În opinia sa, deschiderea spațiului Schengen aerian înseamă pentru Suceava mai multă libertate de mișcare, oportunități de afaceri mai bune și un plus pentru turism. Cu această ocazie, Gheorghe Flutur a ținut să mulțumească îndeosebi Poliției de Frontieră, dar celor de la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, precum și celorlalți colaboratori.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava, Alina Petraru a explicat că de duminică, 31 martie, au fost ridicate restricțiile de control la frontieră pentru persoanele care vin din țările care fac parte din spațiul Schengen, precum și pentru persoane care se îndreaptă spre destinații din țările aflate în spațiul Schengen. „În continuare Poliția de Frontieră este prezentă alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, acestea acțiuni polițienești ale noastre având ca scop identificarea persoanelor, verificarea dreptului de ședere, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale”, a declarat Alina Petraru, precizând că aceste acțiuni polițienești se vor face inopinat și punctual, în baza unor analize de risc și a unor suspiciuni rezonabile. Dacă se vor confirma suspiciunile rezonabile în cazul persoanei sau persoanelor care vor fi verificate, atunci acestora li se va întrerupe dreptul de ședere.

Diferența între fluxul de pasageri Schengen și cel non-Schengen a fost explicată de directorul Regiei Autonome „Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava”, Ioan Măriuța. Potrivit acestuia, până la 31 martie se opoera pe „fluxuri eșalonate în timp”, odată cu intrarea României în spațiul Schengen aerian, fluxurile sunt delimitate fizic deoarece trebuie operat atât intra-Schengen, cât și extra-Schengen atât pe sosiri, cât și pe plecări. „În prezent avem curse intra-Schengen pentru Germania și Italia iar extra Schengen avem Anglia, Tunisia, Turcia și, deocamdată, cam atât”, a spus Ioan Măriuța.

De altfel, pasagerii au fost întâmpinați la Aeroport cu stegulețe, abțibilduri personalizate cu această dată și pe care să și le lipsească pe valizele de călătorie pentru a-și aduce aminte de această „zi istorică pentru Suceava”. „O premieră, astăzi, și la Suceava și în România: s-a mai ridicat o barieră pentru țara noastră, intrarea în spațiul Schengen aerian și maritim începând cu data de 31 martie. De astăzi, Suceava putem spune că este acasă în inima Europei, așa cum și Bucovina este și Europa este acasă la Suceava, în inima Bucovinei. Am venit astăzi să întâmpinîm cursa de Milano – Suceava pentru că este prima cursă, la ora 09:45, cu 230 de pasageri care, în premieră, au venit pe noul regulament, liberi de verificare la Poliția de Frontieră. Este un moment așteptat de mult. S-a făcut dreptate! Este o demnitate meritată și câștigată. De mult ne luptăm cu argumente pentru a intra în acest spațiu de 27 de țări. Trebuie să știe lumea că de acum încolo, se poate circula cu avionul spre Suceava și dinspre Suceava așa cum se circulă la București și spre Germania, Italia și în Spania. Un mare câștig pentru cetățenii români. Așteptăm ca acest lucru să se întâmple și la granițele pe uscat, dar faptul că s-a dat drumul la Schengen aerian și maritim este semnalul și garanția că urmează și celelalte. Vreau să spun că Suceava este una din cele 17 porți de intrare în Schengen a României și ne bucurăm că și Suceava este pe această linie”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a precizat că au fost făcute multe investiții  la aeroportul de la Suceava, iar în acest sens a menționat nu numai fluxurile de amenajări pe culoarele Schengen și non-Schengen, ci și altele care anul trecut au însumat 17 milioane de euro: un nou terminal de 4 milioane de euro care asigură o capacitate de procesare de 1,5 milioane de pasageri anual, drum perimetral, gard inteligent cu senzori de securitate, o clădire de securitate cu aparatură ultramodernă de monitorizare, stații și utilaje pentru intervenții și întreținere. În acest moment pot fi procesate concomitent două curse internaționale și o cursă internă, fiind fluxuri gândite iar odată cu așteptarea altor destinații – „Suceava poate mai mult”, a spus Gheorghe Flutur – se așteaptă însă și o investiție a celor de la Romatsa într-o nouă instalație ILS (Cat III) pentru ghidarea la sol a aeronavelor.

Despre această investiție, președintele Consiliului Județean Suceava a spus că „este în linie dreaptă” și există garanția că până la vară vor fi reduse distanța pe verticală la 150 de metri iar printre lucrările care ar trebui făcute este și cea de mutare a unui stâlp. (D.P.)

 

 

 

 

 

 

 

Vezi si

UPDATE: Incendiu cu mari degajări de fum în Salcea, la o fabrică de termopane (VIDEO)

Duminică în jurul orei 10.30, un incendiu a cuprins o hală a unei firme cu …

One comment

  1. Fluturas schengenul este sus nu pe Pamant.