Saturday , April 27 2024

Facturi prea mari la gaz, raportate de unități școlare din Rădăuți

”Am fost informați, telefonic, de școli din zona Rădăuți că au primit facturi la gaz foarte mari și au probleme cu plata lor. Noi nu avem cum să intervenim în aceste cazuri, nu avem cu ce să îi ajutăm. În contractul încheiat cu firma furnizoare de gaze naturale este trecut un preț fluctuant și, mai mult decât atât, acesta este în euro. Doar ANRE poate interveni în vreun fel în aceste cazuri”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IŞJ Suceava.

Grigore Bocanci ISJ Suceava Obiectiv
Inspectorul școlar ­ge­neral Grigore Bocanci

În contextul majorării prețurilor la energie electrică și gaze, au fost raportate facturi mari și greu sau imposibil de achitat atât de către consumatori casnici, cât și de instituții publice. Printre acestea se numără și unități de învățământ, care au centrale pe gaz, unul sau mai multe corpuri de clădire sau spații mari de încălzit.

Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a fost înștiințat de către directorii unor unități de învățământ din zona Rădăuți că facturile la gaz sunt prea mari și nu își permit achitarea lor. ”Am fost informați, telefonic, de școli din zona Rădăuți că au primit facturi la gaz foarte mari și au probleme cu plata lor. Noi nu avem cum să intervenim în aceste cazuri, nu avem cu ce să îi ajutăm. În contractul încheiat cu firma furnizoare de gaze naturale este trecut un preț fluctuant și, mai mult decât atât, acesta este în euro. Doar ANRE poate interveni în vreun fel în aceste cazuri”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IŞJ Suceava.

Guvernul a aprobat marți plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Astfel, consumatorii casnici nu vor plăti mai mult de 0,80 lei/kwh la energie electrică și 0,31 lei/kw la gaze naturale. Premierul spune că a decis ridicarea nivelului de compensație. ”Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri și industria alimentară vom plafona prețurile la un lei pe kilowatt-oră, TVA inclus, pentru energie electrică și 0,37 bani kilowatt-oră la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Creșterea costurilor pentru utilități afectează școlile din toată țara, iar acestea au cerut soluții de la autorități. Întrebat ce se va întâmpla cu școlile care nu pot plăti facturile la energie electrică și gaze naturale, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că a atras atenția asupra acestor probleme în ședința de Guvern și că trebuie privite cu prioritate școlile, spitalel și universitățile. El a amintit că există o hotărâre de Guvern care este pe circuitul de avizare pentru creșterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creșteri, deși sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înseamnă creșterea costului la energia electrică. (O. NUȚU)

Vezi si

10.000 de lei amendă de la Garda de Mediu, pentru un operator care gestionează anvelope uzate

Comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava împreună cu lucrători din …