Sunday , May 5 2024

Efort mediatic conjugat al autorităților sucevene pentru a stimula campania de vaccinare anti-COVID

Prefectul Alexandru Moldovan este de părere că se impune o abordare pe care a numit-o „pluridisciplinară”, invitând să susțină campania specialiști în sociologie, pshihologie, statisticieni și matematicieni. Dr. Dana Costea, de la DSP Suceava, a ținut să avertizeze că ”nu trebuie să ne liniștim că avem o incidență scăzută la nivel de județ,  trebuie să ne îngrijorăm fiecare pentru incidența din localitatea în care locuim”. Îndemând populația să se vaccineze, specialistul DSP a spus că ținta este să ajungem ”la acel 70%” care ne asigură că transmiterea intracomunitară a virusului este scăzută. Managerul Spitalului Județean, dr. Alexandru Calancea consideră că „în orice moment acest platou se poate tranforma într-o curbă ascendentă” și a spus că a fost gândit un sistem medical integrat în care Spitalul Județean se va ocupa în principal de urgențele medico-chirurgicale ale întregului județ și de formele foarte grave de COVID-19.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a susținut, vineri, o conferință de presă alături de mai mulți reprezentanți ai diverselor autorități sucevene cu atribuții în gestionarea și prevenirea efectelor pandemiei de noul coronavirus, fiind un demers al reprezentantului Guvernului în teritoriu efectuat în scopul stimulării campaniei de vaccinare anti-COVID.

Alături de prefectul de Suceava au participat la respectiva conferință – mai degrabă o declarație de presă online decât o conferință în regim clasic sau măcar o videoconferință – dr. Dana Costea din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava și dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Fiecare a avut anumite mesaje de transmis publicului și câteva luări de poziție față de ultimele evoluții la nivelul județului Suceava.

Spre exemplu, prefectul Alexandru Moldovan consideră inacceptabilă campania de denigrare a cadrelor medicale și virulența răspândirii unor informații referitoare la vaccinurile anti-COVID-19 care se găsesc la această dată în țară, la fel cum și unele zvonuri sau luări de poziție despre sau în legătură cu boala cauzată de virusul SARS-CoV-2 sunt anumite aspecte care au fost semnalate de prefect ca fiind inadecvate. Nu doar inacceptabile, ci și periculoase pentru sănătatea publică sunt considerate acestea. Alexandru Moldovan este de părere că se impune o abordare pe care a numit-o „pluridisciplinară”, în sensul că alături de personalul medical sanitar au fost invitați să susțină campania specialiști în sociologie, pshihologie, statisticieni și matematicieni. „Mesajul pe care noi vrem să îl promovăm este: Vaccinul salvează vieți!”, a declarat prefectul județului Suceava.

Dr. Dana Costea, avertisment asupra pericolului reprezentat de medicamentele ”din Bazar”

Pe de o parte, dr. Dana Costea a remarcat că județul Suceava se află într-o situație destul de bună în ceea ce privește pandemia de COVID, incidența coborând sub 4‰, fiind din acest punct de vedere unul din cele mai bine situate comparativ cu altele unde incidența este de două sau chiar trei ori mai mare iar în ce privește comparația cu Bucureștiul și Ilfovul, incidența la Suceava este de patru ori mai mică. „Am fost printre primii care am intrat în valul patru. Este absolut firesc să fim și printre primii care ieșim … Nu trebuie să ne liniștim că avem o incidență scăzută”, a ținut să puncteze dr. Dana Costea. Ea a menționat și despre numărul foarte mare de pacienți internați în spitale care creează foarte mari probleme sistemului sanitar public – secțiile ATI din județ sunt pline, iar la UPU sunt pacienți care așteaptă eliberarea de locuri la ATI.

„Dacă ne uităm pe incidența din localitățile mari unde avem populație urbană aglomerată, acolo incidența este încă mare. Ne salvează oarecum faptul că județul este întins și avem localități răsfirate cu incidență mică. Până la urmă incidența este o medie. Noi trebuie să ne îngrijorăm fiecare pentru incidența din localitatea în care locuim”, a spus dr. Dana Costea. Ea nu a omis să facă apelul firesc la efectuarea de teste COVID – 19 pentru persoanele care au simptome iar dacă diagnosticul este pozitiv să apeleze la îngrijirea medicală de la bun început „mai ales persoanele care sunt mai în vârstă și cu comorbidități”.

Cât privește campania de vaccinare, dr. Dana Costea a precizat că au fost zile în care numărul persoanelor vaccinate „a fost încurajator”,  iar scopul este să ajungă ”la acel 70%” care ne asigură că transmiterea intracomunitară a virusului este scăzută, faptul că miercuri au fost la prima doză de vaccin 2.500 de persoane din județul Suceava fiind considerat „un lucru absolut fantastic”. „Vă încurajăm să mergeți să vă vaccinați”, a mai declarat medicul din cadrul DSP Suceava, adăugând că, zilnic, echipe mobile se deplasează la diverse solicitări.

Pericolul ca persoanele care au simptome ale COVID-19 să nu se testeze pentru a verifica dacă sunt, într-adevăr, infectate sau nu, cumulat cu refuzul spitalizării poate genera anumite probleme ulterioare și care să ducă la un dezechilibru. Aspectul a fost subliniat și adus în discuție ca posibil argument pentru vaccinare de către dr. Alexandru Calancea. „În orice moment acest platou se poate tranforma într-o curbă ascendentă. De aceea, este foarte important să se mențină ritmul actual de vaccinare”, a declarat Alexandru Calancea, pronunțându-se pentru tratarea la spital și a formelor moderate ale bolii.

Nu a fost omis și aspectul unor tratamente alternative, însă participanții la conferința de presă nu au accentuat sau subliniat lipsa din farmacii a unor asemenea medicamente, ci fie o anumită piață neagră ori gri – fără a o numi în mod expres astfel – fie lipsa aprobării autorității competente din țara noastră pentru tratamente antivirale. „Singurul mod de prevenire a infecției este un mod de viață sănătos, o alimentație corectă, respectarea măsurilor de siguranță, portul măștii în mod corect în zonele aglomerate. Nu există un tratament preventiv antiviral și insistăm să nu se cumpere de pe piață medicamente care nu sunt aprobate de Autoritatea Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România. Pot fi contrafăcute și pot aduce grave deservicii și cei care le iau se pot îmbolnăvi. Antiviralul – dacă este medicament corect – nu se administrează la întâmplare și fără un consult medical și fără supravegherea medicului. Singura prevenție este vaccinarea”, a spus dr. Dana Costea

Dr. Alexandru Calancea: Am gândit un sistem medical integrat în care Spitalul Județean se va ocupa în principal de urgențele medico-chirurgicale ale întregului județ și de formele foarte grave de COVID-19

În ceea ce îl privește pe medicul Alexandru Calancea, afirmațiile făcute de acesta au fost atât ca manager al SJU, cât și în calitate de coordonator la nivel de județ pe patologia COVID. El a spus, între altele, că au fost unele învățăminte trase din valurile precedente, încă din 2020, când s-a văzut clar că „focusarea” la SJU doar pe patologia COVID-19 a produs foarte multe nemulțumiri și chiar eșecuri – medicul Alexandru Calancea nu le-a numit însă chiar așa – pe zona de patologii non-COVID.

Cât privește coordonarea actuală dintre SJU, celelalte spitale, DSP, Serviciul de Ambulanță, dar și CJ Suceava alături de Prefectură, dr. Alexandru Calancea consideră absolut util acest aspect. „ Suntem un sistem integrat și vrem să lucrăm ca o echipă. Nu vom dezechilibra acest sistem … Pentru binele tuturor pacienților din județ am gândit un sistem medical integrat în care Spitalul Județean se va ocupa în principal de urgențele medico-chirurgicale ale întregului județ și de formele foarte grave de COVID-19 care depășesc competența celorlalte spitale din teritoriu. Celelalte spitale din teritoriu se vor ocupa de patologia COVID. Spitalul Rădăuți, din 14 octombrie, a intrat ca și spital total Covid … SJU Suceava se regionalizează de la o lună la alta și avem solicitări de la județele din jur”, sunt dintre declarațiile dr. Alexandru Calancea.

Pronunțându-se pentru o colaborare strânsă cu cultele religioase în scopul diseminării corecte de informații reale către oamenii din teritoriu, dr. Alexandru Calancea nu a omis din calcul nici pe medicii de familie, nici implicarea sectorului privat în derularea campaniei de vaccinare anti-COVID-19. (D.P.)

 

 

Vezi si

Spitalul Clinic Județean – mai mult decât un spital regional. Pacient cu accident vascular cerebral adus la Suceava cu elicopterul SMURD din centrul universitar Cluj

Sâmbătă seara, la Spitalul Clinic Județean de Urgență  Suceava a fost transferat cu elicopterul SMURD, …