Sunday , June 20 2021

DNA: ”Întreg județul Suceava a fost lipsit de PROTECȚIA INSTITUȚIONALĂ” în perioada în care șeful contra-informațiilor Poliției comitea fapte de corupție

Ancheta de amploare a DNA privind modalitatea prin care erau acordate permise de conducere la nivelul județului Suceava scoate la iveală detalii incredibile, prezentate într-un amplu material de stiripesurse.ro.

Concret, procurorii arată că securitatea pe drumurile publice și privind faptele de corupție în sectorul acordării permiselor de conducere la nivelul întregului județ Suceava a fost compromisă de la momentul la care cel care asigura contra-informativ Direcția de Permise Suceava a început să comită el însuși fapte de corupție.

Informațiile se regăsesc în cel de-al doilea dosar al DNA instrumentat în cadrul acestei anchete de proporții, cel în care colonelul Florin Timu, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava, structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a fost luat pe sus de ancehtatori.

Reamintim ca DNA a executat un tur de forță la această la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, unde a destructurat un grup coagulat ce se ocupă cu preponderență în acordarea permiselor contra unor sume de bani dar și cu alte chestiuni de țin de această sferă.

În primă fază au fost reținuți instructori, polițiști examinatori și șefi ai acestui serviciu, apoi într-un al doilea dosar a fost reținut șeful contra-informațiilor poliției sucevene, în speță colonelul Florin Timu, pentru ca la final, în al treilea dosar să fie reținut proaspătul șef numit la Direcția Permise după arestarea preventivă a fostului șef, respectiv Viorel Donciu.

Dosarul II

Astfel, în cel de-al doilea dosar ce a rezultat din această mega-anchetă a DNA, procurorii DNA de la Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 martie 2021, a colonelului Florin Constantin Timu, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne).

Acesta a fost inculpat pentru fapte de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală și față de OBREJA RADU IONUȚ, comisar șef de politie (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

Anchetatorii militari au notat în ordonanțele lor că în scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, colonelul Timu, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală.

De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.

Județ fără drumuri sigure…

Anchetatorii de la DNA au arătat în actele de la dosar că „infracțiunile de corupție au cel mai mare impact social negativ asupra colectivității” și că „flagelul corupției erodează toate componentele și mecanismele de dezvoltare economică, socială și culturală, îi amputează valorile de moralitate și integritate ca repere de dezvoltare după care ar trebui să se ghideze toți membrii societății”

DNA a explică în dosar și rolul structurii conduse de colonelul Timu, arătând că „pentru asigurarea și prevenirea unor fenomene ca cele descrise mai sus, în arhitectura instituțională, statul a creat instituții care au ca principală misiune obținerea informațiilor specifice care să conducă la prevenirea și combaterea fenomenului corupției pe care să le pună la dispoziția organelor de urmărire penală”

„Având în vedere funcțiile deținute de către colonelul Constantin Florin Timu, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava, și comisarul șef de poliție Radu Ionuț Obreja, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, se remarcă faptul că, prin săvârșirea infracțiunilor pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, o întreagă comunitate de nivelul unui județ, și nu numai, a fost lipsită de protecția instituțională pe care statul este obligat să o asigure tuturor cetățenilor împotriva fenomenului corupției și al păstrării unui nivel scăzut al riscurilor corelative circulației pe drumurile publice”, se arată în actele de la dosar.

Cu musca pe căciulă

Anchetatorii de la DNA arată că șeful de la contra-informații s-ar fi preocupat constant să afle detalii din ancheta DNA după reținerea primului lor de persoane de la Permise Suceava în primul dosar.

„Totodată, cu privire la comportamentul colonelului Constantin Florin Timu se impune a preciza faptul că, după arestarea preventivă a inculpaților Radu Obreja și Radu Popovici în cadrul dosarului penal …al D.N.A. – S.T. Suceava, a rezultat o preocupare constantă a acestuia, de a afla, atât în mod direct, cât și prin intermediul soției sale, de la mama lui Radu Popovici, care este situația juridică a inculpatului Popovici, precum și de a cunoaște care este poziția procesuală adoptată de acesta, mai ales că susnumitul este persoana care a intermediat de multe ori întâlnirile și remiterea unor sume de bani între Obreja și Timu”, se arată în dosar.

Concret, Timu era îngrijorat că Popovici ar putea rupe tăcerea și ar putea să devină colaborator pentru DNA spunând tot ce cunoaște despre sumele de bani primite de el de la comisarul Obreja.

„Pentru afla astfel de detalii, în unele situații, ofițerul se deplasa acasă la numita …, atât înainte, cât și după vizitele pe care aceasta le efectua fiului său, Radu Popovici, la centrul de arest preventiv.

Mai mult, în contextul în care, în cauza …a D.N.A. – S.T. Suceava, la data de 19.02.2021, s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive’ a inculpatului Radu Popovici, cu cea a arestului la domiciliu, acesta a fost vizitat de mama sa.

În seara aceleiași zile, la scurt timp după ce femeia a ajuns la adresa unde locuiește efectiv, aceasta a fost vizitată de colonelul Constantin Florin Timu”, mai notează procurorii. (stiripesurse.ro)

Drept la replică transmis de apărarea lui Timu

Urmare apariției articolelor publicate de stiripesurese.ro, ce au vizat prezentarea publicului larg a unor detalii din ancheta de amploare a DNA privind presupuse fapte de mare corupție la nivelul mai multor structuri publice de la nivelul județului Suceava, apărarea colonelului Florin Timu a reacționat și a transmis un drept la replică.

Pentru că și OBIECTIV a preluat aceste materiale, prezentăm în continuare dreptul la replică al ofițerului de contra-informații, cu precizarea că nici acesta dar nici informațiile prezentate nu au drept scop efectuarea unui proces efectiv de intenție sau emiterea unor acuzații, ci prezentarea detaliată către publicul larg a stării de fapt din dosarul anunțat în mod public de către DNA prin comunicat de presă aflat pe pagina instituției.

Drept la replică

  1. În primul rând, apreciez că acest articol a fost conceput într-o manieră neprofesionistă, tendențioasă, nefiind redactat într-o manieră care permite cititorilor formarea propriei convingeri, ci s-a stabilit de către autorul articolului că domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN a săvârșit fapte de natură penală, având ca scop inducerea în eroare a publicului și denigrarea domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN.
  2. Dovada clara a faptului că autorul articolului a stabilit vinovăția domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN se regăsește în chiar in titlul articolului, relevante fiind expresiile „Cum a ajuns DNA la “cârtița” de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava”, „DNA pe drumul „cârtiței”, „Un agent imobiliar și agenda lui Obreja l-au dovedit pe Timu…”.
  1. Doresc astfel să vă reamintesc faptul că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție prevăzut de art. 6 alin. (2) din Convenția Europeana a Drepturilor Omului, art. 23 alin. (11) din Constituția României și de art. 4 alin. (1) din Codul de Procedură Penală.
  2. Astfel, domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN, deși este implicat în dosarul penal la care faceți referire în articolul menționat anterior, beneficiază de această prezumție până când va fi pronunțată o soluție definitivă, motiv pentru care nu poate fi stabilită vinovăția acestuia de către publicația dumneavoastră, spațiul virtual neputându-se transforma într-o instanță ad-hoc, în care persoanele neautorizate să exprime verdicte cu privire la existența unor fapte cu conotații penale în sarcina unor persoane.
  1. Cu toate că nu ne putem explica cum publicația dumneavoastră a obținut date complete și neanonimizate din dosarul de urmărire penală, date care au caracter confidențial datorită caracterului nepublic al fazei de urmărire penală, arăt faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție, în considerentele încheierii din data de 02.04.2021 prin care a fost respinsă propunerea de prelungire a măsurii arestului preventiv formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, a reținut printre altele, următoarele: „Materialul probator administrat nemijlocit până în această fază a procesului (…) relevă inexistența unor probe sau indicii temeinice, apte a atrage caracterul rezonabil al suspiciunii implicării inculpaților în activitatea presupus ilicit ce face obiectul urmăririi penale”.
  2. Practic, la data de 02.04.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat inexistența unor probe care să susțină acuzațiile formulate de către Direcția Națională Anticorupție împotriva domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN nici măcar la nivel de suspiciune rezonabilă.
  3. Așadar, la acest moment, maniera de redare a unor fapte presupus a fi săvârșite de către domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN în conținutul respectivului articol prin care se impune opinia autorului, respectiv aceea că domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN se face vinovat de comiterea faptelor descrise în articol, fără a permite cititorului formarea propriei convingeri, încalcă limitele libertății de exprimare și nu pot fi considerate judecați de valoare.

În final, dorim să precizăm faptul domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN nu este persoană publică, iar doza de exagerare a libertății de exprimare pe care CEDO a admis-o în cazul jurnaliștilor, nu se aplică în cazul acestuia”, a transmis apărarea celui cercetat în continuare de ancehtatorii militari de la DNA.

Vezi si

Trei răniți într-un accident la Stroiești. Un autoturism a lovit o mașină parcată

Sâmbătă seara, în jurul orei 21, un autoturism care rula pe DN 17 a lovit …