Saturday , April 27 2024

Corpul D al USV nu va mai putea fi reabilitat integral anul acesta decât printr-o minune

Licitația deschisă organizată de Universitatea „Ştefan cel Mare” pentru lucrări de reabilitare ale Corpului D a fost anulată. Practic, probabilitatea ca licitația deschisă să mai poată avea loc luna viitoare este simbolică. Motivul pentru care a fost anulată licitația (decizia anulării fiind luată în cursul zilei de miercuri, 29 martie) este legat de faptul că au fost constatate abateri grave de la prevederile legislative care fac imposibilă atribuirea contractului. Mai exact, luna viitoare era programată licitația pentru atribuirea contractului de lucrări la un proiect finanțat cu fonduri europene iar valoarea estimată a contractului de lucrări care urma să fi atribuit era de 12.524.259,72 lei, fără TVA.

Se pare însă că în urma vizionării și analizării cu mai multă atenție a documentației a rezultat că în Devizul general nu fuseseră incluse unele sume iar asta pentru că, de fapt, nu fuseseră nici toate cantitățile de materiale incluse în listele de cantități. De altfel, până a se lua decizia cu privire la anularea licitației deschise, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a publicat pe SEAP nu mai puțin de șase clarificări din care cinci din oficiu iar patru din acestea cu privire la scenariul de incendiu. Nu a fost însă destul, motiv pentru care USV a fost nevoită să renunțe la această procedură pe care, cel mai probabil, o va relua după ce va fi refăcută documentația, îndeosebi la partea de liste de cantități de lucrări.

Din câte se pare, Universitatea „Ştefan cel Mare” pune accentul pe viteza lucrărilor, nu neapărat pe un preț cât mai scăzut la licitație, dat fiind faptul că a utilizat „cel mai bun raport calitate – preț” drept criteriu de atribuire al contractului în care componenta financiară reprezentând prețul ofertei este de numai 40%. Explicația pentru care o pondere de 50% din punctaj era prevăzut pentru „cea mai scăzută durată de execuție a lucrărilor” ține de aceea că USV dorește să se încadreze cu finalizarea acestora până la 31.12.2023. În mod evident, ținta devine tot mai greu realizabilă, dacă nu chiar imposibilă. Există însă în continuare speranța că lucrarea va putea porni de anul acesta, însă cât din volumul lucrărilor va fi terminat este cel puțin discutabil chiar dacă există un proiect tehnic și detalii de execuție, licitația fiind făcută doar pentru atribuirea contractului de lucrări. Asta chiar și în eventualitatea în care nu vor fi probleme la următoarea licitație cu eventuale contestații și/sau nu va fi necesară reluarea procedurii de achiziție publică din cauza altor probleme identificate, cum a fost cazul acum. În ce privește diferența de 10% din punctaj – în eventualitatea în care criteriul de atribuire va fi menținut de USV – este dat de durata garanției.

Clădirea corpului D – legată de corpul A printr-un pasaj care va face obiectul lucrărilor îndeosebi prin refacerea tencuielilor – nu a fost niciodată reabilitată, intrervențiile care s-au făcut de-a lungul vremii fiind doar punctuale, ultima notabilă fiind în 2007 când s-a schimbat instalația de încălzire. Proiectul prevede, între altele, înlocuirea învelitorii cu una din tablă ușoară, câteva lucrări de compartimentare cu pereți ușori având grosimea de 10-15 centimetri, dar și realizarea unui lift exterior și amplasarea unei centrale de tratare a aerului. Reabilitarea este una „pretențioasă”, fiind vizate toate instalațiile: sanitare, electrice, de semnalizare și detecție a incendiilor, securitate la efracție, termice-ventilație-climatizare, voce-date. Clădirea corpului D de clădire al USV se prezintă ca una cu regim de înălțime P^D^2E, după reabilitare urmând să aibă o suprafață desfășurată de 3.810 mp, amprenta la sol fiind de 1.093 mp. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …