Saturday , April 27 2024

CET-ul Sucevei și CAF-urile, scoase la vânzare în vederea dezmembrării

Vechea centrală termică a Sucevei va fi dezmembrată. Nemaifuncționând de ani mulți de zile, odată cu falimentul societății Termica SA Suceava, centrala situată în proximitatea societății Ambro SA rămăsese una din relicvele unui trecut care – cu bune și rele – a însemnat singura perioadă de dezvoltare industrială a Sucevei. Asemenea și centrala electrică de termoficare (CET-ul) construit la capătul străzii Energeticianului, aproape de râul Suceava, pe partea opusă de fosta groapă de deșeuri.

La jumătatea lunii martie vor fi scoase la licitație bunurile CET-ului, conform unei decizii luate de lichidatorul judiciar al societății Termica. Este vorba nu doar de centrala termică pe hidrocarburi, ci și de centrala electrică de termoficare care funcționa pe bază de cărbune. Toate mijloacele fixe (feroase și neferoase), inclusiv structuri metalice, clădiri cazan și cazane, din patrimoniul Termica SA Suceava vor fi licitate pe data de 15.03.2023, începând de la ora 13:30.

Potrivit anunțului, prețul la licitația publică cu strigare pornește de la 4.000.000 euro (4.081.632,65 euro, conform publicației de vânzare, sumă care include și contribuția de 2% la Fondul de Mediu), cu aplicarea regimului de taxare inversă. Este adevărat însă că în lunga listă de active scoase la vânzare doar pentru suma respectivă nu sunt incluse terenuri și construcții (grinzi din cărămidă, beton etc.) – altele decât clădirile cazanelor – însă este un volum uriaș de bunuri mobile (unele ar putea fi incluse în rândul bunurilor imobile prin destinație, dar discuția asta merită lăsată pentru o altă ocazie) și toate incluse pe 5.823 de poziții vor fi scoase la vânzare, anexa la publicația de vânzare fiind de 122 de pagini. Așa cum sunt menționate în lista activelor actualizată, bunurile scoase la licitație în scopul dezmembrării sunt împărțite pe șapte grupe: active aferente CT hidrocarburi; active gospodăria de păcură CT hidrocarburi și active extrase din anexe; active aflate în magazia centrală a SC Termica SA Suceava (cea mai numeroasă categorie de bunuri scoase la vânzare); active montate pe teren în fluxurile tehnologice; mijloace de transport, utilaje, materiale uzate; active cu circuite termomecanic, instalații și echipamente complexe (categorie de bunuri care include cele două cazane de la CET, turbine, generator, moara de cărbune, buncărul de cărbune, sistemul de captare și transport cenușă, concasor pentru zgură șamd);  active cu circuite electrice, instalații echipamente complexe montate pe teren în fluxurile tehnologice.

Precizăm că societatea Termica SA Suceava a încercat de mai multe ori să vândă activele, de cele mai multe ori grupate pe diferite categorii, ultima dată pe 17 noiembrie anul trecut  și de fiecare dată a eșuat, dar niciodată – cel puțin nu în ultima vreme – nu a scos în bloc toate activele de la o centrală termică pentru vânzare. Din câte se pare, având în vedere că evaluările la alte licitații din 2018 indicau doar pentru unul din cazanele de la CET o valoare de 24,8 milioane lei, este de presupus că licitația de acum când valoarea tuturor bunurilor este de circa 20 de milioane de lei poate fi un chilipir pentru cei care știu să valorifice bine deșeurile din metale.

Pe de altă parte, după zece ani de la încercările unor creditori de a-și recupera datoriile – în 18.06.2013 Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 6758/86/2013, a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva SC Termica SA, fiind desemnat în calitate de administrator judiciar provizoriu consorțiul format din practicienii în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L, MGA Insolvency S.P.R.L. și ACCERR I.P.U.R.L. – și aproape 8 ani de la intrarea în faliment a societății Termica SA, odată cu numeroase încercări eșuate de a vinde bunurile la valori mari și – nu lipsit de importanță – un litigiu pierdut cu Primăria în care aceasta din urmă a devenit proprietarul terenului și a mai multor construcții, s-a constatat că este posibil ca modalitatea de a recupera mai bine datoria să fie tocmai vânzarea în bloc a instalațiilor din cele două centrale și dezmembrarea lor. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

 Bărbat din Șcheia, lăsat fără un telefon de 1.500 de euro de doi escroci  care l-au păcălit ”ca la carte”

Joi dimineață,  la sediul Secției 9 Poliție Rurală Șcheia s-a prezentat  un bărbat de 31 …