Thursday , May 16 2024

Ce echipamente se cumpără cu aproape 3 milioane de euro pentru combaterea infecțiilor nosocomiale de la Spitalul Clinic Județean Suceava

Infecțiile intraspitalicești au fost și continuă să rămână o problemă nu numai la Suceava. Dar fiindcă în ciuda investițiilor și a progresului tehnologic și al resurselor umane de la spitalul județean, astfel de probleme contiua să rămână, Consiliul Județean (CJ) Suceava a trecut la o altă abordare: investește pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Şi cum fiecare demers de acesta trebuie concretizat în cadrul unui proiect, s-a și realizat unul cu titulatura „Întărirea capacității instituționale pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava”. Titulatura este similară – lucru predictibil de altfel – cu obiectivul general declarat proiectului: adaptarea infrastructurii existente și întărirea capacității instituționale pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale. Şi fiindcă pentru un proiect de acest gen este necesară o finanțare, s-a reușit încheierea unui contract de finanțare cu Ministerul Sănătății în data de 23 noiembrie 2023. Finanțarea este europeană și a fost accesată – ca multe altele, de altfel –  prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cazul proiectului cu privire la reducerea riscului de infecții nosocomiale fiind vorba de Componenta 12-Sănătate.

Nu a durat mult de la semnarea contractului de finanțare că Consiliul Județean Suceava a și demarat o licitație. De altfel, nu este pentru prima dată când CJ Suceava face o licitație pentru lucrări sau dotări la SCJU. Valoarea este una semnificativă: 14.240.899,1 lei fără TVA. Deci peste 2,8 milioane de euro însă nu este o licitație pentru lucrări, ci una de achiziție de echipamente, în unele cazuri putând fi vorba și de montarea lor.

Nu doar volumul acestora este interesant, ci și diversitatea lor. Sunt nu mai puțin de 17 loturi la licitație, dar cel mai probabil pentru o parte din aceste echipamente va mai fi organizată o nouă licitație. Iar asta pentru că la două deja a fost anulată procedura. Este vorba despre lămpi bactericide UV și despre sistemul de tratare și răcire aer la Blocul Operator.

Dacă în cazul lămpilor bactericide UV valoarea nu este mare – 38.520 lei -, în ceea ce privește sistemul de răcire al aerului din Blocul Operator este o valoare de peste jumătate de milion de euro (2.559.581,5 lei) fără TVA. Prin urmare, pentru a se putea încheia întregul proiect va mai fi necesară o procedură de licitație, ceea ce foarte probabil se va face, însă la fel de probabil este și faptul că procedura respectivă va fi reluată după ce se va delibera cu privire la celelalte 15 loturi la care au fost depuse cel puțin câte o ofertă.

Practic, în joc la această licitație pe care CJ Suceava vrea să o finalizeze cel târziu în luna mai ar rămâne încă echipamente de cumpărat de circa 2,3 milioane de euro fără TVA. Iar asta presupune următoarele: sisteme spălat ploști program Clostridium; aparat nebulizator; dozatoare; cabinet mobil colectare/depozitare/distribuție lenjerie; linie procesare, transport și stocare endoscoape; sistem monitorizare suprafețe; sistem automat monitorizare igiena mâinilor; sistem integrat PCR Multiplex (VC Film ARRAY TOURCH SYSTEM); analizor automat rezonanță magnetică (T2dx 1.1 instrument cu UPS); dotări bloc operator; uși pe profil 5 camere, culoare alb, sticlă dublă 24 mm transparentă sus și panel alb jos, fără prag, închidere simplă, balamale mici inclusiv automatizare; microscop laborator model BX46, producție Olympus; Kit de izolare cu presiune negativă – ușă și ventilație; mașini de spălat, frecat și aspirat pardoseală; pardoseală PVC conductiv, covor PVC și tapet uz medical Bloc operator.

În funcție de rezultatul analizei și deliberării cu privire la aceste echipamente, se va decide când și pentru ce anume se face o nouă procedură de achiziție publică referitoare la combaterea în SCJU a infecțiilor nosocomiale. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Premieră la Spitalul Clinic Județean Suceava: Glandă tiroidă extrem de voluminoasă, extirpată de la o pacientă

Tiroidectomia totală (operația de extirpare a glandei tiroide), cu grad ridicat de dificultate, s-a efectuat …