Friday , April 26 2024

Blocajul nesfârșit de la Serviciul de Permise Suceava. Dacă vă hotărâți azi că vreți să fiți șofer, vă veți putea sui la volan, în cel mai bun caz, anul viitor, după Paști

La aproape doi ani de la uriașul scandal de corupție care a afectat Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, nu s-au găsit soluții prin care candidații la obținerea permisului auto să poată susține în timp rezonabil proba teoretică și cea practică. De la arestarea în noiembrie 2020 a corupților de la Permise, din cauza lipsei de personal, s-a ajuns la situații aberante, cursanții fiind programați pentru susținerea probelor, în special “traseul”, la intervale ce depășeau binișor jumătate de an, mulți candidați trezindu-se că dosarul eliberat de școala de șoferi a expirat, caz în care au luat tot procesul de la capăt: eliberarea documentelor pentru înscrierea la școala de șoferi (și, bineînțeles, plătirea taxei), urmarea cursurilor de la școală și reînscrierea la examen. Periodic, Prefectura a anunțat că se organizează sesiuni suplimentare, cu examinatori veniți din țară, dar problema de bază, lipsa examinatorilor, nu a fost nici acum rezolvată, iar termenul de așteptare al candidaților este în continuare foarte lung. Conform celor mai simple calcule, bazate pe programările care se fac acum la Serviciul Permise, dacă astăzi, 23 septembrie, un sucevean începe toate procedurile pentru obținerea permisului  – înscriere la școala de șoferi, urmarea cursurilor de legislație și conducere, înscriere la examen și promovarea probei teoretice și apoi a “traseului” – ar putea ține în mâini documentul mult visat, în cel mai roz scenariu, abia peste vreo 7-8 luni.

Unda de șoc a  exploziei care a zguduit în noiembrie 2020 cuibul de șpăgari de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava se resimte încă și chiar face victime, la aproape doi ani de la producere.

Au fost reținuți atunci 14 polițiști (inclusiv șeful Serviciului), funcționari, angajați ai RAR, instructori auto. Au fost acuzați de fraudarea exa­-menelor pentru obținerea permiselor de condu­cere și în legatură cu înmatricularea autoturismelor. Au fost descoperite în casele șpăgarilor sume uriașe, de ordinul milioanelor de euro, toată țara a văzut banii ținuți în lighene de șefii de la Permise și a fost devoalată o structură incredibilă, care a funcționat ani de zile, prin care și un analfabet, la propriu, putea să obțină, contra unei șpăgi, permis de conducere. Ca să ne rea­-mintim, pe scurt, dimensiunea corupției de la Permise Suceava, să spunem că  procurorii anunțau la acel moment că șeful Serviciului, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau probele pentru permis auto, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro. Una peste alta, S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava a fost efectiv pulverizat la acel moment.

Au urmat luni de zile de haos, în care, din cauza lipsei de examinatori, mii de candidați de bună credință nu au putut susține examenele pentru permis, au pierdut bani și mult timp pentru că  Ministerul de Interne, în subordinea căruia se află S.P.C.R.P.C.I.V., și Prefectura Suceava nu au reușit să găsească niciun fel de soluții viabile pentru rezolvarea acestui imens blocaj.

Ca să nu spunem că au fost proaste, putem zice doar că în acești aproape doi ani de zile, singurele soluții găsite nu au dat rezultate. Au fost aduși șefi de prin alte județe, unii cu ”bube” la fel de mari, au fost detașați pentru scurte perioade de timp exa­minatori din țară, dar programările la examinarea pentru permis se fac tot la luni de zile distanță de la depunerea dosarului de către un candidat.

Spre exemplu, conform unor calcule făcute de cei implicați în acest sistem, o persoană din Suceava care se decide astăzi, 23 septembrie,  că ar vrea să obțină permis de conducere ar trebui să aștepte nu mai puțin de șapte-opt luni de zile. Ar trebui să urmeze cel puțin o săptămână cursuri de legislație și aproximativ trei săptămâni ar face cursu­rile practice, orele de conducere efectivă, la școala de șoferi pe care a ales-o. Așadar, undeva în jurul datei de 25 octombrie – 1 noiembrie ar putea să-și depună dosarul pentru examenul de permis la S.P.C.R.P.C.I.V.. Conform actualelor date de programare de pe site-ul instituției, cel mai devreme ar putea să susțină proba teoretică în aproximativ două luni de zile, deci, dacă e bine pregătit, ar putea promova ”sala” cam pe la începutul lui ia­nuarie 2023. Bucuros, dar sătul deja de atâta așteptare, candidatul sucevean are de trecut atunci cel mai greu hop: programarea la proba practică. Se va putea declara atunci fericit dacă va fi programat peste 5 luni de zile, adică, dacă are oleacă de baftă, prin mai anul viitor va putea ieși la plimbare la volanul mașinii sale. Așadar, suceveanul care s-a decis azi că vrea să aibă permis de conducere va intra în posesia acestuia, în cel mai bun caz, abia peste 7-8 luni de zile.

Calculele de mai sus contrazic însă declarațiile optimiste ale prefectului Alexandru Moldovan, care zilele trecute anunța că ”în două luni s-a reușit examinarea a circa 7.900 de candidați și reducerea timpului de așteptare până la susținerea probei practice la circa o lună și jumătate, interval de timp care, la acest moment, s-a dublat (sic!)”.

Acesta a mai anunțat, săptămâna trecută, că Serviciul de Permise Suceava va avea 3 noi lucrători (1 ofițer și 2 agenți de poliție), în urma unui concurs organizat pe 10 septembrie la București. ”Singura modalitate prin care problema ar fi rezolvată pe termen lung este suplimentarea numărului de personal cu drept de examinare, care acum, după finalizarea acestui prim concurs (vor urma și altele) va avea 3 noi funcții”, spunea atunci Alexandru Moldovan.  Ceea ce nu a spus prefectul Sucevei este că acești 3 noi angajați vor putea ”intra în pâine” efectiv abia în 1-2 luni de acum încolo, în acest interval ei fiind nevoiți să parcurgă toate etapele pregătitoare pentru a putea fi efectiv examinatori pentru cei care doresc să obțină un permis de conducere. Ceea ce înseamnă că încă o perioadă de timp situația nu se va îmbunătăți la Suceava.

Persoane apropiate de cele ce se petrec la Serviciul de Permise susțin însă că problema invocată permanent de oficialități, lipsa personalului, putea fi rezolvată mult mai devreme și mult mai ușor. E adevărat că pentru concursul organizat pe 10 septembrie nu se puteau înscrie decât cei care îndeplineau mai multe condiții (atât pentru ofițeri, cât și pentru agenți examinatori): deținerea permisului de conducere auto minim categoria B (valabil de cel puțin 3 ani), să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere în ultimii 3 ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat, să aibă vârsta de 23 ani împliniți și să nu activeze ca instructor auto sau profesor de le­-gislație în cadrul unei școli de conducători auto. Nu sunt cele mai restrictive condiții, iar din informațiile noastre au existat și există destui doritori pentru a ocupa aceste posturi, dar un imobilism birocratic, ca să nu spunem altfel, a făcut ca în aproape doi ani de zile să nu se găsească 10-12 oameni care să fie angajați pentru a detensiona situația de la Suceava. Iar specialiștii spun că cea mai simplă cale ar fi fost nu organizarea unor concursuri, ci detașarea din așa numita “sursă internă” a Ministerului a unor persoane la Serviciul de Permise Suceava.

Acum, examinatorii suceveni (sau aduși temporar din țară) sunt supuși permanent suprasolicitării, fiind nevoiți ca într-o zi pe traseu să examineze aproximativ 16 candidați, în condițiile în care în alte județe colegii lor nu trec de 12 examinări pe zi. De asemenea,  tot pe seama lipsei  de personal (dar mai degrabă din cauza imobilismului birocratic de care vorbeam mai sus sau a unor interese) a fost luată și decizia ca toate exa­minările să se desfășoare numai în municipiul Suceava. Sute de candidați sunt nevoiți în zilele de examen să vină de la zeci sau sute de kilometri,  din localități îndepărtate, pentru că nu s-a găsit încă o soluție pentru ca examinările să se desfășoare și la Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung sau Vatra Dornei, de exemplu. Pe lângă oboseala și cheltuiala la care sunt obligați candidații, ne-am trezit și cu străzile din Suceava pline de mașini ”școală”, îngreunând și mai mult traficul infernal din oraș.

Extrem de grav este faptul că, conform mai multor surse,  în încercarea de a prezenta o oarecare apropiere de normalitate a perioadei de așteptare pentru examenul practic, se pare că s-a recurs la o încetinire a programărilor la examenul teoretic. În mod normal, această examinare (care de câțiva ani se desfășoară computerizat) ar trebui să aibă loc imediat după depunerea tuturor documentelor de către candidat și să dureze câteva minute. Chiar și reglementările legale (Ordinul 733) prevăd ca examinarea teoretică a candidaților să aibă loc în cel mult 15 zile de la depunerea actelor.  Așa cum am arătat mai sus, acum candidații suceveni sunt programați abia peste aproximativ două luni. Situația este anormală, ținând cont de faptul că, cel puțin în ultimele zile, inclusiv ieri, la sediul de la Mall al S.P.C.R.P.C.I.V., sala de examinări era mai tot timpul goală, nefiind vorba niciun moment de o aglomerație de candidați. Deci, pe scurt, cu cât sunt mai puțini candidați la proba teoretică programați într-o zi sau sunt programați la intervale cât mai mari, cu atât scade presiunea pe exa­minarea la traseu și astfel lucrurile pot fi prezentate ca aproape de normalitate.

De luni de zile nu s-a mai organizat examen pentru categoria A

Așa cum am arătat, în ultimii ani, mii de oameni au pierdut sume mari de bani și mult timp din cauza blocajului de la Permise pe care nu reușesc funcționarii suceveni să-l dezlege. Doritorii de permise pentru toate categoriile au fost amânați și răsamânați, unii până când dosarul eli­berat de școala de șoferi a expirat, caz în care cursanții au luat tot procesul de la capăt: eliberarea documentelor pentru înscrierea la școala de șoferi (și, bineînțeles, plătirea taxei), urmarea cursurilor de la școală și reînscrierea la examen.

Cea mai gravă situație a fost a celor care doresc permis categoria A (motociclete, scutere etc.). De câteva luni, practic, la Suceava nu s-a mai organizat niciun examen pentru aceștia, scuza fiind aceeași lipsă de personal. În această situație ar fi mult peste 100 de persoane din tot județul, unii dintre ei pierzând și dreptul de a mai da examen deoarece le-a expirat dosarul. Doar la una dintre școlile de șoferi din județ contactată de noi sunt peste 20 de persoane care așteaptă de luni de zile să dea examenul pentru categoria A, pentru jumătate dintre acestea dosarul expirând. Acesta ar fi un caz fericit, patronul școlii anunțându-i pe cursanți că va suporta el toate cheltuielile legate de refacerea dosarului. Conform unor surse, s-a decis ca în sfârșit situația acestor candidați să fie deblocată, în cursul zilei de ieri stabilindu-se organizarea, săptămâna viitoare, a mai multor sesiuni pentru cei care vor permis categoria A. E important de spus în acest caz că toți cei care au de dat “traseul” pentru ca­tegoria A sunt presați suplimentar în prag de iarnă și de condițiile meteo pentru că, conform legii, ei nu pot fi exa­minați pe ploaie, polei, carosabil umed sau la temperaturi sub 10 grade Celsius.

Din păcate, nimeni nu poate spune când se va intra în normalitate

Toată lumea se plânge de toată lumea: oficialitățile că nu au oameni la Permise (cu toate că sunt extrem de mulți doritori să fie angajați pe aceste posturi, chiar din sursă internă), școlile de șoferi că din cauza timpilor de așteptare pierd bani și clienți, mulți cursanți căutând să dea examen pe la Botoșani, Bistrița sau în alte județe, iar candidații că plătesc taxele, învață, pentru ca apoi să-și vadă planurile date peste cap.

Deocamdată, situația de la Suceava nu pare să-și găsească prea repede o rezolvare. Plecând de la uriașul caz de corupție, amestecat cu neștiință și posibile interese s-a ajuns la un blocaj pe care nici autoritățile de la București și nici cele de la Suceava nu știu cum să-l trateze.

Deocamdată apelează la paleative, gen încă o sesiune suplimentară de examinări, anunțată de prefectul Moldovan pentru mâine, 24 septembrie. În cel mai bun caz vor fi 50-60 de cursanți care vor putea da examenul multașteptat. Ținând cont de faptul că anunțul despre această sesiune a fost făcut marți după-amiază și că, probabil, o parte dintre cei care așteptau acest examen sunt plecați în străinătate sau în țară la muncă sau studii și nu pot să-și schimbe programul în doar câteva zile, unii dintre ei vor lipsi, forțați de împrejurări, și vor cere să fie reprogramați, îngroșând iar listele de așteptare. (O.S.)

Vezi si

Ordin de protecție emis împotriva unei femei de 54 de ani care și-a lovit și amenințat mama de 81 de ani

Joi seara, la ora 20.00, polițiștii din Marginea au fost sesizați de către o femeie …