Friday , May 17 2024

Aqua Park-ul de la Suceava a fost scos la licitație. Deocamdată proiectarea

Primăria Suceava a scos la licitație proiectarea integrală a unui aqua park care ar urma să fie situat în proximitatea viitoarei săli polivalente – unde încă se mai „joacă” atribuirea lucrărilor în fel de fel de contestații – și a terenului de fotbal de antrenament cu tribună de 500 de locuri. Aqua-park-ul va fi realizat pe o suprafață de 3,5 hectare teren în relativa apropiere a magazinului Metro Cash&Carry. Potrivit temei de proiectare, viitorul aqua-park va avea o clădire principală (ansamblu de bazine, piscine acoperite, topogane pe categorii de vârstă, grupuri sanitare, spații comerciale, birouri și spații administrative, vestiare și case de bilete, un ansamblu Wellness & SPA, un punct de prim ajutor) pe o suprafață desfășurată de 10.000 mp. Pe diferența de 25.000 de metri pătrați vor fi amenajate piscine exterioare, între care una cu valuri și una cu zonă de jacuzzi, topogane exterioare independente, o plajă exterioară, bază de observare pentru post de salvamar, fântână arteziană, dușuri, grupuri sanitare, spații tehnice, locuri de parcare. Data limită până la care vor trebui să fie depuse ofertele pentru proiectare  este cea de 15 iunie, iar lucrarea ar trebui finalizată într-un optimist interval de 36 de luni.

Foto cu caracter ilustrativ

Primăria Suceava a scos la licitație proiectarea integrală a unui aqua park care ar urma să fie situat în proximitatea viitoarei săli polivalente – unde încă se mai „joacă” atribuirea lucrărilor în fel de fel de contestații – și a terenului de fotbal de antrenament cu tribună de 500 de locuri. Proiectarea acestui aqua – park nu se va face după criteriul „prețul cel mai scăzut” și licitația organizată de Primărie pare a pune accent deosebit pe criterii care țin de calitatea echipei de proiectare. Asta în condițiile în care criteriul „cel mai bun raport calitate – preț” are componenta financiară doar în pondere de 34%. Vor fi necesari 11 experți tehnici în cadrul proiectării și pentru fiecare din aceștia punctajul va fi de maxim 6%, asta cu condiția ca aceștia să demonstreze că au fost implicați în cel puțin patru proiecte. Menționăm că valoarea maximă estimată pentru contract este de 2,9 milioane lei.

Contractul presupune achiziționarea unor servicii de specialitate pentru întocmirea documentației tehnico – economice în vederea obținerii finanțării nerambursabile pentru proiectul „Aqua Park în cadrul Complexului Sportiv din Municipiul Suceava”, proiect care are în vedere reconversia și refuncționalizarea unui teren degradat din municipiul Suceava în vederea îmbunătățirii, revitalizării și punerii la dispoziția cetățenilor a spațiilor destinate agrementului, recreerii și petrecerea timpului liber.

Serviciile constau în: elaborare studii de teren (studiu topografic, avizat OCPI, cu evidențierea numerelor cadastrale, studiu geotehnic, studiu hidrogeologic, scenariu de securitate la incendiu, audit energetic, etc.); elaborare Studiu de Fezabilitate și apoi documentația pentru obținerea Avizelor și Acordurilor conform certificatului de urbanism, inclusiv obținerea lor. În final, se vor elabora: Proiectul Tehnic și Detaliile de Execuție, Caietul de Sarcini (la licitația de execuție a lucrărilor), documentații tehnice pentru obținerea autorizației de construire și organizarea execuției, inclusiv verificarea lor de verificatori atestați. „Soluția tehnică trebuie să includă și soluțiile tehnice pentru branșamentele la rețelele tehnico-edilitare (apă, canalizare, energie electrică, gaz, telecomunicații) pentru asigurarea capacităților necesare derulării activității de agrement; elaborare cerere de finanțare și a anexelor solicitate de ghidul solicitantului si asistenta acordată beneficiarului pe parcursul procedurii de evaluare a proiectului pana la semnarea contractului de finanțare ca de exemplu posibile clarificări solicitate de evaluatori, asistență tehnica din partea proiectantului în perioada de implementare a proiectului și elaborarea Certificatului de Performanță Energetică”, se specifică în documentația de atribuire postată pe SEAP. Numărul estimat de vizitatori va fi de 50.000 pe an.

Data limită la care vor trebui să fie depuse ofertele este cea de 15 iunie. O veste bună ar fi aceea că Primăria Suceava se grăbește să facă rapid analiza ofertelor și să atribuie contractul, acest aspect rezultând din faptul că perioada solicitată din documentație până la care ofertanții trebuie să își mențină oferta este 15 octombrie.

Din păcate însă, o veste nu tocmai plăcută vine din aceea că, potrivit anunțului de participare, durata contractului este de 36 de luni. În caietul de sarcini, explicația dată pentru termenul de 36 de luni se transformă în optimism: nu este vorba de realizarea documentației, ci și de cea a lucrării. Cum? Ei bine, în caietul de sarcini se specifică faptul că sunt trei etape: realizarea studiului de fezabilitate; realizarea proiectului tehnic; asistența tehnică pentru durata execuției lucrărilor. Ulterior, se specifică faptul că documentațiile care atare vor trebui finalizate în 8 luni apoi în 10 luni va trebui realizat dosarul cererii de finanțare și depus în vederea aprobării iar alte 18 luni vor constitui partea de asistență tehnică din partea proiectantului pe durata realizării lucrării.

Sunt anumite îndoieli vizavi de această abordare pentru că ar trebui ca după ce va fi realizată documentația să fie imediat depusă și apoi analizată de instituția care acordă bani cu titlu nerambursabil și apoi organizată rapid licitația și atribuit cât mai repede contractul de lucrări, iar în doar 18 luni să se facă acestea, inclusiv probele. Desigur, expunerea îndoielilor este făcută „pe repede înainte”, fără pretenția de a epuiza subiectul sau de a avea o abordare „dogmatică”, dar trebuie luate în considerare desele probleme întâmpinate în perioada de aprobare a finanțării și la derularea licitației privind lucrările, ca și a lucrărilor ca atare.

Conform temei de proiectare, Aqua-Park-ul va fi realizat pe o suprafață de 3,5 hectare teren și este parte a Strategiei Integrale de Dezvoltare Urbană a Zonei Urbane Funcționale a Sucevei. În relativa apropiere a viitorului aqua park este lacul ICAR, magazinul Metro Cash&Carry, Jeni Palace și Hotel Imperium. Potrivit temei de proiectare, viitorul aqua-park va avea o clădire principală (ansamblu de bazine, piscine acoperite, topogane pe categorii de vârstă, grupuri sanitare, spații comerciale, birouri și spații administrative, vestiare și case de bilete, un ansamblu Wellness & SPA un punct de prim ajutor) pe o suprafață desfășurată de 10.000 mp. Pe diferența de 25.000 de metri pătrați vor fi amenajate piscine exterioare între care una cu valuri și una cu zonă de jacuzzi, topogane exterioare independente, o plajă exterioară, bază de observare pentru post de salvamar, fântână arteziană, dușuri, grupuri sanitare, spații tehnice, locuri de parcare. (D.P.)

 

Vezi si

Doi bărbați cu arsuri grave în urma exploziei unui cazan de țuică, la Frasin

Miercuri seara, în jurul orei 20.50, o instalație artizanală de produs țuică a explodat în …