Friday , April 26 2024

Angajați ai AJOFM Suceava au mers în Vama Siret și în centrele de cazare  pentru a-i informa pe refugiați despre accesul gratuit la integrarea pe piața muncii

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava duce o amplă campanie de informare în rândul refugiaților ucraineni cu privire la dreptul la muncă pe teritoriul țării noastre și serviciile gratuite de care pot beneficia.

Zilele acestea angajații instituției s-au deplasat atât în Vama Siret, cât și în locațiile în care sunt cazați cei mai mulți dintre cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului, pentru a le înmâna pliante cu informațiile necesare, traduse în limba ucraineană, dar și pentru a le oferi lămuriri celor interesați de găsirea unui loc de muncă.

”Am ajuns în locațiile de cazare a refugiaților ucraineni, pentru a-i încuraja și a-i informa cu privire la accesul gratuit la serviciile de integrare pe piața muncii din România. În vama Siret, locul în care începe destinul românesc al refugiaților, stabilim repere de acces spre normalitate, învățarea limbii române, orientare spre un loc de muncă și relații profesionale cu reprezentanții oficiali, ce vin în contact cu cei plecați din calea războiului”, au transmis reprezentanții AJOFM Suceava.

Agenții economici pot angaja pe teritoriul țării noastre cetățeni ucraineni fără aviz de angajare, pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, potrivit Legii nr. 200/2020. Pentru a beneficia de toate serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002  privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările și completările ulterioare, pe parcursul celor nouă luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.

După dobândirea unei forme de protecție internaţională, aceștia se pot înregistra în evidențele AJOFM beneficiind gratuit astfel de măsurile de stimulare a ocupării: medierea muncii prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă; informarea şi consilierea profesională prin care se oferă un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care au ca scop furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor; formarea profesională; evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în sistem nonformal și informal etc. Programele de formare profesională asigură, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor aflate în cautarea unui loc de muncă. (O. N.)

Vezi si

Ordin de protecție emis împotriva unei femei de 54 de ani care și-a lovit și amenințat mama de 81 de ani

Joi seara, la ora 20.00, polițiștii din Marginea au fost sesizați de către o femeie …