Friday , April 26 2024

Aeroportul Sucevei a ocupat locul V în clasamentul național pe 2022 atât la pasageri, cât și la marfă

Ceața densă din lunile noiembrie și decembrie nu a răsturnat situația aeroportului sucevean în clasamentul național în privința numărului de pasageri procesați.

Cu alte cuvinte, avansul din perioada sezonului cald, când nu au fost atât de multe intervale de timp nefavorabil pentru decolări și aterizări, a fost de bun augur.

Sibiul a continuat să rămână în urma aeroportului sucevean. Cât despre Bacău și Craiova, distanța este și mai mare. Singurul aspect care este însă de gândit ține de faptul că, totuși, pragul de 800 de mii de pasageri nu a fost atins. Mai era nevoie de vreo 36 de mii de pasageri ca să ajungă aproape de acest prag. Poate anul acesta, dacă într-adevăr se va reuși operaționalizarea unei instalații ILS mai performante și a unui sistem GSM mai adecvat care să ușureze semnificativ aterizarea pe timp de ceață, pragul de 800 de mii de pasageri procesați la final de 2023 va fi realizat.

Până atunci, menționăm că totuși Suceava este într-un oarecare „club select” al aeroporturilor din țară după numărul de călători deoarece anii trecuți poziția a cincea în clasament părea de neatins având în vedere poziția foarte bună a Sibiului – diferența în 2022 față de Suceava este de peste 100.000 de pasageri procesați, în condițiile în care Constanța nu a avut nici măcar 80 de mii de pasageri procesați – și faptul că nici Bacăul nu era devansat de aeroportul sucevean decât ocazional, într-o lună sau două. În rest, clasamentul cu privire la pasagerii procesați în cursul anului 2022 arată la fel: locul 1 Otopeni, locul 2 Cluj, locul 3 Iași și locul 4 Timișoara. Poate și aici merită menționată o noutate: este prima oară în ultimii ani când, adunate, valorile de la Iași și Timișoara depășesc pe cea a Clujului. Nu cu mult, dar este încurajator.

Dacă în privința transportului de călători aeroportul de la Suceava își consolidează a doua poziție în regiunea Moldovei devansând cu peste 200.000 Bacăul (556.327 pasageri procesați în 2022) în privința transportului de marfă este o situație chiar mai bună. Suceava se află pe locul 1 ca trafic de marfă (exprimat în tone) dintre aeroporturile Moldovei și pe locul 5 din țară. La Bacău, transportul de marfă este „pe zero” iar la Iași a fost cuantificat un transport de nici 16 tone (adică nici măcar un TIR). La Suceava, puțin a lipsit să fie aproape 100 de tone.

Desigur, deși din acest punct de vedere este pe locul 5 din țară, aeroportul nostru este departe de tot de ceea ce înseamnă un trafic de marfă de mare amploare. Spre exemplu, prin aeroportul Constanța, care este pe locul 4, a trecut o cantitate de vreo 48 de ori mai mare. Clujul se poate lăuda cu o cantitate de aproape 70 de ori mai mare decât la Suceava iar Timișoara de vreo 79 de ori. Otopeniul rămâne pe locul 1 și la acest capitol, cu o cantitate care le depășește pe ale tuturor aeroporturilor din țară luate la un loc.

Pe de altă parte, la Suceava transportul de marfă este mai cu seamă o activitate ocazională, care ține strict de anumite oportunități de moment, nu de vreun plan de afaceri al unui dezvoltator sau grup de firme. Dovadă faptul că în luna decembrie, când nevoia de mărfuri (mai ales într-un oraș cu specific comercial cum este al nostru) a fost de nici mai mult, nici mai puțin de 0 (zero) tone. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …