Monday , April 29 2024

Acordul de mediu pentru aquaparkul Sucevei ar putea fi obținut în câteva săptămâni

Acordul de mediu pentru aquaparkul Sucevei ar putea fi obținut de Primărie destul de curând. La aproape patru luni de la demersurile despre care a relatat Obiectiv de Suceava, Primăria Suceava a anunțat că Agenția pentru Protecția Mediului Suceava a luat decizia etapei de încadrare  în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului referitoare la proiectul „Construire Aquapark în cadrul Complexului Sportiv din municipiul Suceava, organizare de șantier, împrejmuire, racorduri/branșamente la rețelele urbane de utilitățiˮ.  Oficial, se dorește a se realiza în vecinătatea sălii polivalente aflată deja în construcție „un complex reprezentativ, modern, care să intre în armonie atât cu fondul construit, cât și cu elementele naturale înconjurătoare”, pentru proiectul menţionat, propus a fi amplasat în municipiul Suceava, parcela cad. nr. 57721, județul Suceava.

Facem precizarea că din documentația depusă de Primărie pentru acordul de mediu rezultă că, pe timp de vară, capacitatea aquapark-ului Suceava va fi de 1050 pers/zi iar pe timp de iarnă va fi de 450 pers/zi. Practic, viitorul aquapark va avea o capacitate care o va depăși pe cea a actualului ștrand de la Ițcani – actualele standarde au impus limitarea sub 800. Dotările de la viitorul aquapark vor fi de așa manieră încât acesta să fie frecventabil și pe timp de iarnă cam aproape de jumătate din capacitatea de pe timp de vară.

Numai că înaintea emiterii acestei aprobări proiectele care pot avea efecte semnificative asupra mediului, datorită, printre altele, naturii, dimensiunii sau localizării lor, fac obiectul unei solicitări de aprobare de dezvoltare şi al unei evaluări a impactului lor asupra mediului.

În condițiile unui asemenea proiect (sau a altora chiar din alte domenii, dar de o amploare mare) se face anterior emiterii acordului de mediu această documentație pentru evaluarea impactului asupra mediului. Prin aceasta se identifică, se descriu şi se evaluează efectele semnificative (directe şi indirecte) ale unui proiect asupra factorilor: populaţie şi sănătate umană; biodiversitate, acordându-se o atenţie specială speciilor şi habitatelor protejate; terenuri, sol, apă, aer şi climă; bunuri materiale, patrimoniu cultural şi peisaj. Foarte important este însă faptul că trebuie să fie evaluată și interacțiunea dintre toate cele menționate anterior (s.red.). Printre efectele avute în vedere se numără cele preconizate ca urmare a vulnerabilităţii proiectelor faţă de riscul de accidente majore şi/sau dezastre, respectiv schimbări climatice, relevante pentru proiectul în cauză.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, inclusiv pe internet. Eventuale comentarii și/sau observații la proiectul deciziei de încadrare pot fi înaintate în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a Agenției pentru Protecția Mediului Suceava

Reamintim că în documentul trimis de Primăria Suceava în decembrie la APM Suceava, valoarea prevăzută în documentația transmisă de Primărie – fără să fie însoțită însă de un deviz general din care să putem analiza cu o acuratețe mai mare datele (s.red.) – este de 20 de milioane de euro, fără TVA. Durata estimată de execuție pentru aquaparkul Sucevei este de 24 luni de la obținerea finanțării, dar când va fi aceasta obținută rămâne în continuare de văzut. Dacă finanțarea va putea fi atrasă doar pe baza studiului de fezabilitate, atunci o rază de optimism poate fi că un asemenea proiect va fi finanțat în a doua parte a acestui an sau cel târziu a anului viitor. În cazul în care se va cere și proiect tehnic cu detalii de execuție ca să poată fi semnat contractul de finanțare (doar pentru lucrări) atunci șansele ca să fie atrasă finanțarea în acest an scad văzând cu ochii. (D.P.)

 

Vezi si

Încă 3 milioane de euro pentru digitalizarea, în acest an, a școlilor sucevene

Până la începutul noului an școlar vor trebui digitalizate toate cele 28 de unități de …