Saturday , April 27 2024

5 intervenții ale polițiștilor suceveni în cazuri de violență în familie într-o singură zi

Doar în cursul zilei de miercuri,  polițiștii au adus liniștea în cinci familii, dispunând măsuri din cele mai ferme (rețineri pentru 24 ore, emițând ordine provizorii de protecție sau solicitând internarea medicală) împotriva unor persoane care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat.

Astfel, miercuri, 22 iunie, la ora 09:37, patrula de siguranță publică a fost sesizată să se deplaseze la Spitalul Municipal Rădăuți, unde un asistent medical a sesizat faptul că s-a prezentat o femeie  prezentând urme de violență. Polițiștii au identificat femeia care prezenta urme de violență și din cercetările efectuate și discuțiile purate cu fiul acesteia au stabilit că în seara precedentă femeia a fost agresată fizic de către soțul său. Polițiștii s-au deplasat la locuința celor doi unde l-au identificat și pe agresor. S-a procedat la completarea unui formular de evaluare a riscului și s-a constatat faptul că există risc iminent asupra integrității corporale a victimei, motiv pentru care s-a întocmit ordinul de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile. Totodată, s-a dispus internarea bărbatului la Secția Psihiatrie a Spitalului Siret, existând totodată consimțământul fiului său. S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „violență în familie” .

Miercuri seara, la ora 21.20, Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin 112 de către o femeie din oraș cu privire la faptul că este agresată de fiul ei. Polițiștii au stabilit  bărbatul, fiind în stare de ebrietate a început să facă scandal la domiciliu, solicitându-i mamei să îi împrumute bani. Acesta a devenit recalcitrant deoarece mama lui a refuzat să îi împrumute suma solicitată și a lovit-o pe aceasta. Polițiștii au completat formularul de evaluare a riscului si s-a întrunit punctajul necesar emiterii unui ordin de protectie provizoriu.  Bărbatul avea un comportament recalcitrant, fapt pentru care a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.

La ora 22.30, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată telefonic prin 112 de către o femeie din comuna Panaci, satul  Coverca, cu privire la o agresiune în familie. Din verificările efectuate de polițiști s-a constatat că între femeie şi concubinul acesteia, care locuiesc în aceeaşi curte dar în  imobile diferite, a izbucnit un conflict spontan pe fondul consumului excesiv de alcool, moment în care bărbatul a lovit-o pe femeie în zona abdominală, fiind transportată cu o autospecială a Serviciului de Ambulanţă Vatra Dornei la Spitalul municipal pentru investigaţii suplimentare şi acordarea de îngrijiri medicale, fără a rămâne internată. Persoana vătămată şi-a rezervat dreptul să se adreseze instanței de judecată pentru emiterea  unui ordin de protecție.  În cauză s-a întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de ”Violența în familie”, cercetările urmând a fi continuate de către lucrători din cadrul Postului de Poliție Panaci. După administrarea probatoriului, polițiștii au dispus reținerea agresorului pentru o durată de până la 24 de ore. Acesta a fost introdus în arestul IPJ Suceava.

În noaptea de miercuri spre joi, la ora 00.05,  polițiștii din Rădăuți au fost sesizați de către personalul din cadrul Spitalului Municipal cu privire la faptul că la această unitate s-a prezentat o femeie ce prezentă leziuni ca urmare a unei agresiuni.  În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că miercuri seara, în jurul orelor 21.30, în timp ce se afla la domiciliu între femeie și soțul său a avut loc un conflict spontan, iar la un moment dat, bărbatul a lovit-o pe soția sa.   Polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu față de soțul agresor pentru operioadă de 5 zile începând cu 23 iunie 2022, întocmind  dosar penal sub aspectul săvârșirii  infracțiunilor de „violență în familie”   și „lovire și alte violențe”.

Tot  miercuri seara, la orele 21.45, polițiștii au fost sesizați prin 112 cu privire la un scandal la o familie din satul Voievodeasa S-a constatat faptul că un bărbat și o femeie, au o relație de concubinaj de cca. 15 ani, având împreună și doi copii. În urma consumului exagerat de băuturi alcoolice bărbatul are manifestări agresive verbal și în trecut și-a lovit membrii familiei. Bărbatulvenise acasă  în stare avansată de ebrietate și a început să provoace scandal, amenințând membrii familiei. În momentul deplasării lucrătorilor de poliție la fața locului, bărbatul a continuat seria de amenințări la adresa membrilor familiei.  Concubina a depus plângere penală pentru amenințările adresate membrilor familiei, precizând totodată că acesta nu a comis alte fapte penale.  Având în vedere manifestările agresive ale bărbatului s-a procedat la internarea acestuia la Secția de Psihiatrie Burdujeni. Polițiștii au început urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „amenințare”.

”Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

 Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni”, se arată într-un comunicat transms de IPJ Suceava.

Vezi si

 Bărbat din Șcheia, lăsat fără un telefon de 1.500 de euro de doi escroci  care l-au păcălit ”ca la carte”

Joi dimineață,  la sediul Secției 9 Poliție Rurală Șcheia s-a prezentat  un bărbat de 31 …