Tuesday , September 26 2023

Zelenski a prezentat imagini cu masacrul de la Bucha în Parlamentul României. „De la Odesa mai e un pas până în Moldova”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut luni seară un discurs în Parlamentul României. După ce liderii celor două camere, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu au luat cuvântul, ultimul făcând referire și la minoritatea românească din Ucraina, liderul ucrainean a luat cuvântul, însă din cauza unor probleme tehnice ședința a fost suspendată pentru scurt timp. Zelenski i-a invitat pe parlamentarii români să urmărească un video cu masacrul de la Bucha, cerându-și scuze pentru imaginile dure.

În discursul său, el a făcut referire la apropierea armatei ruse de Odesa, de unde „mai e un pas până în Moldova”. „Ucraina nu e ultima țintă”, a spus președintele Ucrainei, care a făcut referire și la momentul 1989, când românii au avut curaj și și-au înlăturat dictatorul.

„Opriți tranzitul mărfurilor spre Rusia, nu aduceți resurse din Rusia”, este îndemnul lui Zelenski pentru lumea liberă.

În final, el a mulțumit poporului român pentru sprijinul acordat refugiaților, a promis ca după război să adopte măsuri privind drepturile românilor care trăiesc în Ucraina și să invite firmele românești să contribuie la reconstrucția țării.

Principalele declarații ale lui Zelenski:

„Denumirea orașului nostru Bucha va rămâne în istoria omorârii oamenilor. Peste 300 de oameni simpli au fost torturați, legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă sau în ochi. Autoturisme au fost strivite de tancuri, femei și fete ucise de ruși, și nu avem încă toate detaliile torturii. De ce au făcut militarii asta în Ucraina?

În Ria Novosti a fost publicat un articol care justifica crimele din Ucraina. Articolul descrie procedura clară și calculată pentru distrugerea Ucrainei și ucrainenilor Poporul care nu poate fi distrus și omorât. Ei doresc de-ucrainificarea și dez-europenizarea Ucrainei. Toate acestea apar pe site-ul agenției oficiale de presă a Rusiei, unde fără cenzură nu trece nimic. Ei nici măcar nu se ascund, ei vorbesc deschis despre războiul împotriva Ucrainei. Ei ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei ce au făcut la Bucha.

Au fost uciși învățători și profesori, toți cei care aveau drapelul sau stema Ucrainei în casele lor. Dar de ce ei nu se ascund? De ce și acum când lumea a înțeles ce se întâmplă? Vor să distrugă o întreagă națiune.

La această întrebare există două răspunsuri. În primul rând în 1989 a murit Nicolae Ceaușescu după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că soția lui și Securitatea trag în țara în jos. Acel regim se baza doar pe represiuni, pe putere și nimic nu avea sfânt. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat. Ceaușescu și soția lui nu putea fi convins de nimic, la fel nu poate fi convins de nimic în prezent Rusia. Nu pot fi convinși cei care propagă războiul.

Al doilea motiv pentru care Rusia face apel la genocid și nu ascunde acest lucru și comite orori. Ei sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să îi oprească, pentru că ei sunt slabi, iar europenii nu își vor apăra valorile.

Stimați români, împreună trebuie să oprim oameni inadecvați care s-au obișnuit să nu fie pedepsiți, că li se permite orice. Împreună trebuie să-i oprim pe oamenii care doresc genocid în Europa. De ce trebuie să facem acest lucru împreună?

Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești, vor să treacă de orașul Mikolaiv ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa, e un pas până în Moldova. Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă. Este fundamental să apărăm și independența și statalitatea Moldovei.

În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe Centrale și regiunii Mării Negre. Apărând libertatea Ucrainei înseamnă să aperi securitatea Europei. Ce trebuie să facem? Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei până acum, dar războiul durează de 40 de zile, după 8 ani de război în Donbas.

Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina și cu toată Europa, de aceea trebuie să fie privată de toate resursele, inclusiv cele economice. Opriți tranzitul mărfurilor spre Rusia, nu aduceți resurse din Rusia. Este nevoie de noi sancțiuni, trebuie susținută Ucraina prin trimitere de armament.

Azi am vorbit cu reprezentanții UE despre crimel comise de ruși în Ucraina. Sunt convins că România va susține tot ce trebuie pentru a face dreptate.

România și firmele românești vor participa la refacerea Ucrainei după război, pentru refacerea orașelor distruse în război

Mulțumesc întregului popor pentru sprijinul acordat refugiaților. Sper ca acești oameni să se întoarcă acasă în Ucraina, iar bunătatea arătată de români e o bază pentru o apropiere și mai mare între țările noastre

Vrem să avem un dialog cu România pentru a asigura protecția minorităților noastre naționale și să asigurăm toată susținerea necesară. Viitorul nostru e împreună într-o familie europeană.

Vă mulțumesc pentru susținerea acordată pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană

Glorie României, glorie Ucrainei!”

Vezi si

Bombardamente rusești aproape de malul românesc al Dunării. Vama Isaccea a fost închisă

Dronele au țintit din nou noaptea trecută porturile ucrainene Reni, Ismail și Orlivka. Una a …