Monday , December 4 2023

VIDEO. Investigația Recorder „Clanul Marelui Alb” – primele demisii și reacția Bisericii

Recorder a publicat o amplă investigație despre modul în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână pentru a obține bani publici pentru construcția și reabilitarea de biserici. Materialul (video mai jos) a avut imediat și reacții: consilierul local Lazăr Neacșu, din Consiliul General al municipiului București, a demisionat din PSD și din Consiliul Municipal, iar Vicarul Eparhial Pr. Aurel Mihai, unul dintre personajele principale ale anchetei, a demisionat din funcție.

Pentru a documenta subiectul, jurnalistul Victor Ilie și-a creat o identitate falsă, pozând într-un om de afaceri cu conexiuni politice care poate face rost de bani europeni pentru reabilitarea unor biserici.

Sub această identitate falsă și folosind o cameră ascunsă, jurnalistul Recorder a discutat cu oameni din anturajul „Marelui Alb”, așa cum îl numesc aceștia pe Patriarhul Daniel. Ancheta a scos la iveală că pentru reabilitarea unor lăcașuri de cult din bani publici lucrările se acordă preferențial, iar totul se face cu binecuvântarea Patriarhului Daniel.

Primele demisii

În cadrul reportajului Recorder, Vicarul Aurel Mihai este cel care dă asigurări că odată ce se obține binecuvântarea Preafericitului Daniel, toate licitațiile vor merge fără nicio problemă, iar firmele care sunt indicate vor câștiga. Tot el recomandă jurnalistului sub acoperire și un om de afaceri, „ca să fie bine”, „un prieten” care era abonat la toate reabilitările bisericilor și mănăstirilor din zona Capitalei. Vicarul pr. Aurel Mihai a demisionat miercuri.

Organizaţia PSD Bucureşti a anunţat miercuri, 13 octombrie, demisia lui Lazăr Neacşu din partid şi din funcţia deţinută în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Consilierul PSD apare în ancheta Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor.

“Organizaţia PSD Bucureşti şi organizaţia PSD sector 4 anunţă că dl Neacşu Lazăr şi-a prezentat în această dimineaţă demisia din Partidul Social Democrat şi din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, a transmis filiala PSD, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit jurnaliştilor de la Recorder, Lazăr Neacşu este la al doilea mandat de membru în CGMB, din partea PSD şi, înainte de politică, a avut afaceri în construcţii, el fiind indicat de sursele jurnaliştilor ca un ”agent de influenţă al Bisericii”, care trage sfori pentru obţinerea de bani din fondurile locale.

Primarul sectorului 2: „Nu voi mai plăti niciun ban către parohii decât în urma unei verificări amănunţite” 

Primarul Sectorului 2 din București, Radu Mihaiu, a anunțat miercuri, după apariția investigației Recorder, în care a fost pomenit în cursul unei conversații, că nu va face nicio plată către bisericile din sector fără ”verificări amănunţite care să arate că aceşti bani sunt cheltuiţi corect, şi nu la preţuri supraevaluate”.

Postarea primarului Sectorului 2:
„Am urmărit cu mare interes investigaţia Recorder. Știam că sunt pe urmele a ceva necurat din moment ce ne-au cerut o serie de informații despre istoricul acestor ajutoare financiare, informații pe care le-am furnizat imediat. Într-un stat sănătos presa scoate la lumină astfel de probleme.
Am susţinut şi susţin în continuare sprijinirea a 2 componente ale activităţii bisericii: componenta culturală şi componenta socială.
În mandatul meu a fost votat sprijin financiar pentru 2 parohii şi o mănăstire:
450.000 lei pentru refacerea monumentului istoric Mănăstirea Plumbuita
430.000 lei pentru cantina socială de la Parohia Doamna Oltea
133.000 lei pentru centrul social de la Parohia Oţetari (nu 700.000 cât spune domnul Iorga în reportaj)
Nu toate sumele aprobate au fost plătite. Asigur toţi cetăţenii sectorului 2 că nu voi mai plăti niciun ban către parohii, decât în urma unei verificări amănunţite care să arate că aceşti bani sunt cheltuiţi corect, şi nu la preţuri supraevaluate.
E musai să se facă lumină rapid în aceste cazuri. Suspiciunile care planează acum asupra acestor achiziţii vor afecta chiar și proiectele benefice pentru comunitate”, a scris pe Facebook primarul liberal.

Reacția BOR

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a declarat miercuri, 13 octombrie, că Patriarhul Daniel nu are nicio legătură cu persoanele ce apar în investigația Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor.

„Arhiepiscopia, unde lucra acel preot consilier lăudăros, va oferi un răspuns oficial. Eu răspund pentru Patriarhie, entitate total separată de Arhiepiscopie. Nu cunosc niciun detaliu din problematica discutată în material. Celelalte două persoane incriminate în acesta sunt persoane din afara Bisericii şi trebuie sa răspundă personal.

Părintele Patriarh nu poate avea absolut nicio legătură cu aceste persoane care au comis un rapt de imagine prin simpla lor învecinare conjuncturală cu Biserica. Materialul Recorder este construit cu intenţia evidentă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina unor persoane care se laudă cu o aşa-zisa influenţă, fără ca aceasta să existe, desigur”, a declarat Vasile Bănescu pentru Mainnews.ro.

 

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în judeţul Buzău, la miezul nopţii

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la …