Friday , April 26 2024

Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani, descoperite la 50 de kilometri de Suceava

Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani au fost descoperite, în apropiere de Târgu-Neamț, de o echipă de arheologi condusă de cercetătorul Vasile Diaconu, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț. Descoperirile au fost făcute pe șantierul arheologic de la Topolița, o localitate aflată la opt kilometri sud de orașul Târgu-Neamț.


Ca și în anii trecuți, vestigiile arheologice i-au impresionat pe arheologi, mai ales că în această campanie de săpături au fost identificate o serie de artefacte mai deosebite.
Alături de arheologi au lucrat câteva echipe de tineri, studenți, muncitori și voluntari, care au scos din pământul uscat mărturii importante ce atestă prezența unor comunități umane de la care au rămas ruinele unor case incendiate. Printre resturile unei astfel de locuințe, specialiștii de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț au recuperat obiecte interesante realizate din lut, piatră și chiar cupru, afirmă Diaconu.
Cele mai spectaculoase sunt micile statuete de lut care făceau parte din recuzita religioasă a oamenilor de acum 6.500 de ani.
O premieră pentru acest sit, înregistrată în această vară, o constituie descoperirea unor vestigii care au o vechime mai mare decât fusese estimată locuirea din această așezare. Este vorba despre mărturii de locuire cu o vechime de aproximativ 7000 de ani, atribuite Culturii Ceramicii Liniare.

FOTO: Vasile Diaconu/Agerpres

“Descoperirile atribuite Culturii Ceramicii Liniare în județul Neamț și în zona subcarpatică a Moldovei sunt puțin numeroase, iar ceea ce am descoperit noi la Topolița în această campanie de săpături ne confirmă faptul că avem de a face cu o nouă așezare a cărei vechime aproximativă este de 7.000 de ani. Desigur, cele mai consistente descoperiri pe care le avem în situl de la Topolița aparțin culturii Precucuteni, deci strămoșilor faimoasei culturi Cucuteni. M-am bucurat să constat că și în acest an ni s-au alăturat tineri inimoși, care au dorit să sprijine prin efortul lor un demers științific important”, a declarat, pentru Agerpres, responsabilul științific al șantierului aheologic, Vasile Diaconu.
Specialiștii estimează că resturile locuinței cercetate în acest an fac parte din cele peste 20 de construcții care alcătuiau un mic sat preistoric acum mai bine de șase milenii.
Cercetările minuțioase de până acum au arătat că respectivele comunități s-au stabilit aici pentru că au găsit un teren favorabil agriculturii, existau surse bogate de apă, iar la numai câțiva kilometri se găseau surse importante de sare, spune Diaconu.
Şantierul arheologic de la Topolița îi atrage, în ultimii ani, pe tinerii care vor să experimenteze și alte lucruri ce țin de munca în natură sau gătitul după metode tradiționale.
Un detaliu lăudabil este acela că pe situl de la Topolița participă la cercetări și studenți de la facultățile de istorie din București, Iași și Suceava, având astfel posibilitatea să intre în contact direct cu munca de arheolog. (Agerpres)

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …