Monday , December 5 2022

Val de pensionări în rândul judecătorilor, după discuțiile privind desființarea pensiilor speciale

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în dezbatere în ședința de astăzi,  3 noiembrie, cererile de pensionare depuse de 63 de judecători.

Potrivit ordinii de zi a ședinței, lista este deschisă de Gabriela Baltag, în prezent membru al CSM, urmată de patru judecători de la Instanța supremă. Tot în ședința din 3 noiembrie vor fi discutate și “măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situației resurselor umane la nivelul instanțelor judecătorești și a limitării grave a independenței judecătorului și a dreptului de acces la justiție, determinate de promovarea în spațiul public a unor demersuri care afectează, în substanță, statutul judecătorului”, potrivit Agerpres.

Acest val fără precedent de pensionări vine după ce în spațiul public au fost relansate dezbaterile privind desființarea pensiilor speciale de care beneficiază și magistrații. Pe 28 octombrie, Secția pentru judecători a CSM își exprima “consternarea” față de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraților. Pe 25 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara la TVR Info că “există o încurcătură” în privința pensiilor numite pensii speciale.

“Şi aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, și nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. și aici există în acest moment o discuție, inclusiv o consultanță cu Banca Mondială, și trebuie să găsim o soluție pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivității trebuie respectat. Principiul contributivității trebuie să fie și pentru cei care sunt în serviciul public. (…) Statul trebuie să decidă dacă peste contributivitate le mai dă lor ceva pentru anii petrecuți în serviciul public. (…) Acest lucru trebuie făcut. Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primești la 65 de ani. E iarăși un principiu: nu poți să iei și pensia de serviciu la 50 de ani și după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat. În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, și aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistrați. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a detaliat Kelemen Hunor.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …