Saturday , April 27 2024

Unde se mai fac inscrieri la facultatile din Iasi. Vezi cati candidati sunt pe loc la "Cuza", Medicina, Politehnica si Agronomie

inscriere

La Arhitectură (UTI), admiterea s-a încheiat joi. Vineri este ultima zi la Universitatea „Cuza“. La UMF s-a stat la coadă şi câte trei ore. Vezi care e situaţia la zi a înscrierilor la universităţile din Iasi, prezentata de Ziarul de Iasi.
Vineri este ultima zi în care ab­solvenţii de liceu se pot înscrie la facultate în cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“ (UAIC). Comisia de admitere a instituţiei a înregistrat ieri, în jurul orei 17, aproximativ 7.120 de dosare depuse, număr ce acoperă totalul de locuri puse în joc, atât la buget, cât şi la taxă. Deşi, statistic, UAIC a reuşit să ocupe deja locurile, se va organiza şi a doua sesiune de admitere în septembrie, întrucât cei mai mulţi vi­itori studenţi au depus câte două do­sare. „Depun trei dosare, la Litere, Psiho­logie şi Geografie, pentru că vreau să fiu sigură că intru la buget. Dacă ar fi să intru la toate, aş oscila între Litere şi Psihologie“,a  spus Bianca V.,  absol­ventă a Colegiului „M. Eminescu“ din Botoşani. Doar două facultăţi nu au reuşit să acopere locurile subvenţionate de stat. La Teologie Romano-Catolică sunt 32 de înscrieri pentru 35 de locuri, în timp ce la Fizică sunt 50 pentru 105 locuri. La polul opus, emoţiile abia încep pentru candidaţii la facultăţile care organizează examen de admitere, concurenţa fiind destul de ridicată. La Drept, 50% din media de admitere reprezintă rezultatul obţinut la un test de limba română, susţinut pe 21 iulie, în timp ce la Facultatea de Informatică, absolvenţii de liceu vor da pe 20 iulie un test scris la disciplinele matematică sau informatică. Dacă vor să urmeze specializarea informatică în limba engleză, tinerii vor da şi un interviu eliminatoriu, notat cu admis/respins. Ieri, concurenţa la Drept era de 3,5 candidaţi pe locul la buget, iar la Informatică – 2 pe loc. Şi la Kinetoterapie sunt înscrişi 143 de absolvenţi, care vor susţine un test scris de biologie (nivel de clasa a XI-a).
La Universitatea Tehnică „Gh. Asa­chi“ s-au depus 2.349 de dosare, iar înscrierile s-au încheiat doar la Arhi­tectură. Cele mai ocolite facultăţi sunt Textile – Pielărie şi Management Indus­trial, unde ieri erau înregistrate 94 de cereri pentru 321 de locuri, şi Ştiinţa şi Ingineria Materialelor – 53 de cereri pentru 183 de locuri.
În cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), înscrierile merg foarte bine la Facultatea de Medicină. În ultimele două zile, tinerii au stat câte 3 ore la rând pentru a reuşi să îşi depună actele la comisie. „Stau de la ora 10 fără ceva aici şi acum e 12, dar tot mai am de aşteptat. Aş fi venit în weekend la înscriere, dar, pentru că am vrut să mă înscriu şi la Cuza, am fost nevoită să vin acum. M-am înscris şi la Chimie, dar nu concep să nu intru la Medi­cină“, a subliniat Alina I., din Galaţi. Peste 1.200 dosare erau înscrise ieri la UMF, dintre care 43% la Medicină, acolo unde concurenţa a ajuns la 3 pe locul bugetat. La Nutriţie şi dietetică sunt validate 27 de candidaturi, în con­diţiile în care sunt disponibile doar 5 locuri fără taxă. Înscrierile la UMF continuă până pe 21 iulie, urmând ca tinerii să susţină testul grilă în baza căruia se face admiterea pe 24.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole (USAMV) sunt 1.251 de dosare înscrise pentru cele 497 de locuri subvenţionate de stat şi 354 cu taxă. Cele mai multe cereri sunt la Facultatea de Zootehnie (393), acolo unde tinerii sunt atraşi de specializările Controlul şi expertiza produselor alimentare şi Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism. La aceste două specializări, concurenţa la buget este de 9,2 pe loc, respectiv 5,2, valori apropiate de cele de anul trecut.
Singura specializare la care nu sunt încă cereri suficiente este Biologia, din cadrul Facultăţii de Agricultură. Îns­crierile la USAMV continuă până pe 25 iulie.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …