Sunday , September 25 2022

Turcia: Politia a intervenit in forta, doi morti

proteste turcia

Un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii din sudul Turciei, a anunţat televiziunea privată NTV, citată de AFP.
 
Poliţia turcă a folosit în noaptea de luni spre marţi gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi care aruncau cu pietre la Ankara şi Istanbul, în cea de-a cincea zi de proteste împotriva guvernului turc, au raportat martori şi un post de televiziune citat de AFP. Poliţiştii, criticaţi pentru brutalitate de la începutul mişcării de contestare, au intervenit împotriva grupurilor care i-au atacat cu pietre, au relatat postul de televiziune CNN-Turk şi manifestanţii.
La Ankara, în cartierul Kavaklidere, poliţia a tras gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor, majoritatea tineri, conform CNN-Turk. La Istanbul, poliţiştii au aruncat câteva zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa din cartierul Gumussuyu (partea europeană) aproximativ 500 de manifestanţi care ridicaseră baricade şi aprinseseră focuri.
În aceste două oraşe, alte adunări de amploare continuau totuşi fără incidente în pofida orei târzii.
Reprezentanţii mişcării de contestare din Turcia solicită regulat manifestanţilor prin intermediul reţelelor sociale să nu provoace poliţia şi să nu distrugă bunurile publice.
Un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii din sudul Turciei, a anunţat televiziunea privată NTV, citată de AFP. “Abdullah Comert a fost grav rănit…de gloanţe trase de o persoană neidentificată”, a transmis NTV citând un comunicat al guvernului local al provinciei Hatay, aproape de frontiera siriană, precizând că tânărul a murit mai târziu la spital.
Este vorba de al doilea deces legat de puternicele manifestaţii care zguduie ţara de aproape o săptămână pentru a protesta faţă de partidul guvernamental islamo-consevator Justiţie şi Dezvoltare (AKP).
Conform unui parlamentar al principalului partid de opoziţie, Hasan Akgol, citat de NTV, Abdullah Comert era membru al secţiunii de tineret a Partidului poporului republican (CHP). Poliţia a lansat o anchetă cu privire la circumstanţele decesului, conform televiziunii.

Vezi si

Iohannis: Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea …