Friday , June 14 2024

Tudorel Toader spune ca Olguta Vasilescu poate fi numita ministru al Dezvoltarii, chiar daca a fost respinsa la Transporturi

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, dupa participarea, in premiera, la sedinta Comitetului Executiv al PSD, ca Lia Olguta Vasilescu poate fi propusa si numita ministru al Dezvoltarii, chiar daca presedintele Iohannis a refuzat sa o numeasca ministru al Transporturilor.

Ministrul Toader a iesit de la sedinta CEX dupa circa o jumatate de ora, iar la final le-a explicat jurnalistilor ca doar premierul poate decide revocarea unui ministru, presedintele neavand niciun cuvant de spus.
Printre argumente, ministrul a invocat art. 85 din Constitutie si o decizie a CCR din 2008, care spunea ca presedintele poate sa refuza o singura data numirea intr-o functie de ministru, motivat.
“Dar numai la numire, la desemnare. Presedintele nu are nicio competenta cu privire la eliberarea, vacantarea postului la cererea prim ministrului, pentru ca primul ministru si-a angajat raspunderea cu demnitarii pe care i-a propus. (…) Cand vorbim de un post ocupat, presedintele nu are nicio competenta asupra revocarii, e o competenta exclusiva, deplina, a primului ministru”, a subliniat Tudorel Toader.
Iar la intrebarea “Daca un ministru refuzat de presedinte pentru un minister poate fi propus, acelasi candidat, aceeasi persoana, poate fi propusa pentru a ocupa un alt portofoliu, un alt minister,raspunsul este DA”, a precizat ministrul Justitiei.
Tudorel Toader a tinut sa si explice: “Pentru ca poti sa nu fii compatibil, specialist, intr-un domeniu, dar pot sa fii bun manager, bun ordonator de credite, in alt domeniu”.
“Presedintele nu poate sa refuze cuiva vocatia de a fi ministru (…) Am exprimat in CEx, la care particip prima data astazi, punctul de vedere bazat pe art 85 din Constitutie, pe decizia CCR din 2008. Da, doamna ministrul Lia Olguta Vasilescu, poate fi propusa pentru a prelua ministerul Dezvoltarii. Poate fi propusa, pentru ca e un alt portofoliu”, a declarat Tudorel Toader.
ziare.com

Vezi si

Doi frați români, împușcați la Girona, în Spania. Unul a murit, celălalt e în stare gravă

Doi români au fost împuşcaţi în Spania în plină stradă, sub ochii îngroziţi ai martorilor, …

error: