Sunday , April 28 2024

Traian Băsescu îi cere demisia lui Ponta din funcția de premier: "Sa isi asume un nou guvern, dar fara el"

basescu

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, la ora 18.30, la Palatul Cotroceni.
” Profit si eu ca e plecat presedintele ales si dau niste indicatii in seara asta. Voi exprima cateva puncte de vedere cu privire la ceea ce se prefigureaza a se întâmpla in viata politica, ce este legat de Guvern. Victor Ponta a intrat intr-o frenezie a formarii unui nou Guvern pentru a incerca sa schimbe impresia, aducand farame de peste tot de pe unde poate. Poate este legitim acest lucru, mai ales pe fondul faptului ca UDMR a anuntat si probabil va deveni o realitatea faptul ca se vor retrage de la guvernare. Din motive numai de dansii stiute deocamdata. In niciun caz motivul retragerii UDMR nu este legat de sensiblitatea pe care au dobandit-o la votul electoratului. Insa, devine de neinteles frenezia cu care Victor Ponta incearca sa formeze un guvern in jurul domniei sale. Politicianul Ponta e complet discreditat in interiorul Uniunii Europene si in fruntea Guvernului. Indiferent care este majoritatea in Parlament. Elementele pe care imi sustin aceasta afirmatie sunt faptele domniei sale. In Europa nu s-a uitat ca a fost unul dintre artizanii loviturii de stat din 2012. La aceasta, Ponta a adaugat si a reconfirmat inclinatia sa spre lipsa de democratie cu ocazia alegerilor prezidentiale cand, desi prin lege, responsabilitatea organizarii alegerilor apartine Guvernului, nici in turul unu, nici in turu doi nu s-au asigurat conditii pentru ca romanii sa isi poata exercita votul. Nimeni in Uniunea Europeana nu crede că a fost o intamplare, ci un blocaj cauzat de Guvern”
“Un al treilea lucru, plagiatul domniei sale. Nu a existat vreun ministru sau demnitar în Europa care sa nu demisioneze cand e acuzat de plagiat. Dansul vrea din nou sa fie prim-ministrul Guvernului României, într-un Guvern recârpit, în conditiile în care are și acest element în bagajul de aprecieri pe care il poate primi de la politicienii europeni. Public îl rog pe Victor Ponta sa isi asume formarea unui nou Guvern, dar din care domnia sa lipseasca pentru binele României”.
“Avem toate sansele sa avem un raport MCV bun, stiu care sunt evaluarile pe DNA, pe DIICOT, Parlamentul era problema. Eu rezolvat-o in cea mai amre parte. Dar ieri a trebuit sa faca un pas inapoi, din pacate. De aceea ma gandesc ca Parlamentul poate sa rectifice incidentul de ieri. Aș mai face o remarca. Acum cand se pune problema constructiei bugetului pentru anul 2015, am fost foarte interesat sa stiu daca in urma acceptului premierului Ponta de a se incasa doar 200 mil de dolari de la Rompetrol s-a intamplat ceva. Nu numai ca nu s-a format fondul de investitii de 1 miliard de euro, dar nici macar cei 200 mil de dolari nu s-au incasat pana la momentul la care eu fac declaratii si aici trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru ca l-am prevenit inainte de a face acest lucru”.
“Astazi am auzit de la prim-ministrul Victor Ponta apelul la consens, spunand ca a fost un adevarat consens privind reducerea CAS. Nu a fost in consens cu mine, l-am prevenit ca va avea probleme majore (…) Stiu ca are dificultati, nu stiu cum le va rezolva, dar nu vreau ca o rezolvare sa fie o intrerupere a acordului cu Fondul. Romania a intrat intr-o conditie buna in al treilea acord consecutiv cu Fondul, la cererea ei si ar fi o mare dezamagire dar si o palma pentru Fond si pentru Comisia Europeana daca iese din acordul cu Fondul intr-o stare mai putin stabila decat la intrarea in acord. Vor avea o responsabilitate mare si Fondul si Comisia Europeana si Banca Mondiala daca Romania nu finalizeaza acest acord. Au stiut foarte bine ce se intampla in Romania”.
“Am inteles ca Ponta vorbeste de stabilitate? Ce stabilitatea cand faci in iulie o rectificare bugetara, in septembrie faci a doua rectificare bugetara, iar in noiembrie, faci o a treia rectificare bugetara? Omul acesta nu stiu despre ce stabilitate si predictibilitate vorbeste. Penibili trebuie sa fie unii”.
“Am sa fac o scurta referire la redevente. Il atentionez ca nu poate modifica redeventele si trebuie sa inteleaga cum functioneaza sunt stabilite de legea petrolului si gazelor si au niste matrici de calcul care pleaca de la marimea zacamantului si au valori intre 3 la suta din valoarea titeiului sau a gazului extras pana la 13, 5 la suta, dar mai exista in spate si o metodologie. Ca sa modifici redeventele trebuie sa ai acordul celor 444 de concesionari care sunt pe teritoriul Romaniei si trebuie sa obtii acordul tuturor. Ce poate face Guvernul, langa redevemta, mai sunt sunt doua taxe una surpataxa pentru gaze generata de liberalizarea pretului la gaze si a doua pentru resurse minerale. Aceastea trebuie sa dispara de la 1 ianuerie 2015. Guivernul a explicata astazi cum mentine redeventele. Poate umbla doar la aceste doua taxe. Guvernul le poate mentine numele si sa le mareasca pentru ca taxele sunt problema Guvernului sau poate anula cele doua taxe si sa instituie o alta taxa care sa le inglobeze pe amandoua. Ina ceasta operatiune Guvernul trebuie sa tina cont cat de mult creste suma celor doua taxe , pentru ca sunt zacaminte care nu ar mai fi rentabil a fi exploatate daca s-ar percepe o crestere mare a acestor taxe. Inafara de redeventa care este in contractele de concesiune ale tuturor companiilor pe care nu o poti modifica, sunt aceste doua taxe care trebuiau marite de la 1 ianuarie. Este treba ministerului Finantelor pentru ca el administreaza Codul Fiscal. Necesita dioscutii cu toti concesionarii pentru ca UE nu ne lasa sa avem redevente diferite pentru concesionari diferiti, de aceea modalitatea la care se astepta toata piata: toti stiau ca se va introduce o alta taxa simultan cu scoaterea celor doua, in asa fel incat bugetul de stat sa obtina venituri mai mari. Nu discutam despre redeventa, ci despre treaba Ministerului de Finante care trebuia sa ia Codul Fiscal sa vada ce face cu el in timp util”.
“Marea problema ramane credibilitatea lui Victor Ponta in fruntea Guvernului. Este un deserviciu facut tarii, Victor Ponta nu poate fi un prim-ministru credibil al României”.

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …