Thursday , December 7 2023

Societatea civila reactioneaza: Mai multe ONG-uri si mii de internauti cer demisia lui Oprea

gabriel-oprea

Mai multe organizatii neguvernamentale importante solicita demisia vicepremierului Gabriel Oprea in contextul tragicului accident in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina, precum si lamurirea unor aspecte esentiale. In plus, mii de internauti au semnat o petitie prin care ii cer lui Gabriel Oprea sa paraseasca Executivul.
Intr-o scrisoare deschisa, adresata ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, si postata pe site-ul Expert Forum, ONG-urile solicita demisia acestuia subliniind inca de la inceput ca “in contextul informatiilor aparute in presa despre incercarea de musamalizare a acestui caz de catre ministrul Oprea si ca urmare a lipsei transparentei ministerului, demisia acestuia este imperativa pentru ca opinia publica sa aiba increderea ca anchetarea acestui caz se desfasoara fara oprelisti”.
“Alaturi de demisie, vicepremierul Oprea trebuie sa raspunda intr-o conferinta de presa catorva intrebari de baza legate de ceea ce s-a intamplat in acea seara. Printre acestea, ministrul de Interne Oprea trebuie sa clarifice:
– concret, in baza carei legi si carui articol a solicitat si beneficiaza de coloana oficiala;
– de unde venea la momentul producerii accidentului, unde se ducea si care era urgenta deplasarii (date fiind comunicatele vagi si contradictorii ale Politiei) ;
– de cate ori a folosit resursele Politiei Romane pentru coloana oficiala, de cand e in functie.
Tanarul politist Bogdan Cosmin Gigina si-a pus viata in slujba cetatenilor, adica a noastra. Nu putem lasa ca moartea sa sa fie musamalizata”, se mai arata in scrisoarea deschisa, semnata de Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social (GDS) si Centrul de Investigatii Media (CIM).
Totodata, o petitie online cu titlul Demisia, Oprea! Incetati abuzul de coloane oficiale! a strans in mai putin de 24 de ore 4.059 de semnaturi.
De asemenea, vineri au fost lansate alte doua petitii online pe aceeasi tema, cu titlurile Demisia de onoare, domnule Gabriel Oprea si Interziceti coloanele oficiale fiindca soselele sunt periculoase!.
“Solicitam demiterea ministrului Gabriel Oprea pentru abuzul de functie in folosirea ilegala a coloanelor oficiale.
Cerem Parlamentului demararea unei anchete privind folosirea coloanelor oficiale in trafic si a insemnelor oficiale de catre masinile oficiale ale institutiilor (inclusiv afisarea insemnelor oficiale pe masini private).
Cerem Parlamentului sa legifereze limitarea stricta a coloanelor oficiale doar pentru Presedintele tarii, pentru seful Guvernului si doar pentru situatii de urgenta, necesitatea folosirii trebuind sa fie explicata prin documente publice, transparentizate post-factum, in fiecare caz.
Solicitam interdictia afisarii logo-urilor, legitimatiilor si insemnelor oficiale ale unor institutii ale statului de catre demnitari, oficiali sau alti angajati ai diverselor institutii (Parlament, ministere, alte autoritati). Exista tendinta intimidarii politiei prin afisarea acestor insemne. Ele trebuie limitate strict pentru folosinta locurilor de parcare ale institutiei si ar trebui sa fie ilegala (asimilabila abuzului de functie) afisarea lor pe drumuri publice.
Solicitam demiterea sefilor Brigazii Rutiere a Capitalei si a comisarilor care au permis folosirea ilegala de catre ministrul Gabriel Oprea a coloanei oficiale in data de 20/10/2015 din care a facut parte agentul de politie Bogdan Gigina (…) “, se arata, printre altele, in petitia semnata de mii de internauti.
ziare.com

Vezi si

Oficial: Fostul premier Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 43,3 milioane de doze achiziționate în plus de România

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub urmărire penală miercuri, 6 decembrie, de …