Friday , May 24 2024

SOCANT: Politist complice cu ucigasul studentei japoneze

Criminalul studentei japoneze avea un complice printre poliţişti. Procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale împotriva unui ofiţer de poliţie judiciară din Otopeni.
Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală faţă de Gică Ştefănache, ofiţer de poliţie judiciară de la Poliţia Otopeni, acuzat de favorizarea infractorului, după ce a falsificat acte dintr-un dosar în care Nicolae Vlad, suspect în cazul japonezei ucise, era cercetat pentru un viol.
Potrivit PÎCCJ, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, la data de 21 septembrie, prin rezoluţie, începerea urmăririi penale faţă de Gică Ştefănache sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi favorizarea infractorului, comise de poliţist în instrumentarea unui dosar penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.
În dosarul investigat de Ştefănache Nicolae Vlad era cercetat pentru viol, violare de domiciliu şi distrugere. Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu,Gică Ştefănache a inserat în cuprinsul unui proces-verbal de consemnare a unei declaraţii orale a părţii vătămate P.S. (proces-verbal pe care ofiţerul de poliţie l-a întocmit şi semnat) menţiuni necorespunzătoare realităţii, potrivit PÎCCJ.
Procurorii au mai constatat că în cuprinsul acestui proces-verbal Gică Ştefănache a falsificat semnăturile de la rubricile „Martor asistent” şi „Persoana audiată”, după care a folosit acest înscris fals pentru a fundamenta propunerea de neîncepere a urmăririi penale pe care a făcut-o în cauza amintită.
În acest context, poliţistul a împiedicat tragerea la răspundere penală a lui Nicolae Vlad, autor al infracţiunilor de viol, violare de domiciliu şi distrugere, precizează PÎCCJ. Soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul lui Nicolae Vlad dispusă în acest dosar a fost infirmată din dispoziţia procurorului general Laura Codruţa Kovesi în 14 septembrie.
Dosarul în care Nicolae Vlad a primit NUP a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei Buftea de procurorii Parchetului ÎCCJ din dispozia procurorului general, după ce, în urma analizei din oficiu a actelor dosarului şi soluţiei dată de procuror, a reieşit că aceasta este nelegală.
Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, după ce, în 20 iulie 2010, Poliţia Oraşului Otopeni a fost sesizată cu privire la faptul că, în noaptea de 19/20 iulie, un bărbat neidentificat a pătruns fără drept, prin spargerea unui geam, în locuinţa victimei P.S. (în vârstă de 75 de ani, persoană imobilizată la pat, care locuia singură) din localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, pe care a violat-o.
În tmpul anchetei desfăşurate de poliţişti, victima P.S. l-a recunoscut pe Nicolae Vlad din planşa fotografică. Cu toate acestea, prin referatul din 3 septembrie 2010 poliţiştii au propus neînceperea urmăririi penale faţă de acesta sub aspectul comiterii infracţiunilor de loviri sau alte violenţe, violare de domiciliu şi distrugere, pe motiv că victima şi-ar fi retras plângerea. Propunerea poliţiştilor a fost însuşită de procuror, care – prin rezoluţia  din data de 2 decembrie 2010 – a dispus neînceperea urmăririi penale faţă Nicolae Vlad.
“Nelegalitatea soluţiei rezultă în primul rând din faptul ca aceasta nu vizează toate infracţiunile sesizate; astfel, se constată faptul că, în cauză, nu s-a dispus nicio soluţie sub aspectul comiterii infracţiunii de viol, cu toate că victima a sesizat organele de urmărire penală şi cu privire la faptul că au fost întreţinute cu ea acte sexuale prin constrângere. Apoi, în ceea ce priveşte infracţiunea de violare de domiciliu, aceasta a fost greşit încadrată juridic în dispoziţiile art. 192 alin. 1 din Codul penal (modalitate normativă pentru care poate opera retragerea plângerii prealabile drept cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale). Faţă de această situaţie de fapt, având în vedere că infracţiunea s-a comis pe timp de noapte, încadrarea juridică corectă a acesteia este cea dată de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal (modalitate normativă pentru care nu poate opera retragerea plângerii drept cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale). Astfel, s-a constatat  că – în raport de corecta încadrare juridică a faptei de violare de domiciliu care face obiectul cauzei – soluţia de neîncepere a urmăririi penale, întemeiată pe dispoziţiile art. 10 alin. 1 lit. h din Codul de procedură penală (retragerea plângerii prealabile), este nelegală”, se arată în comunicatul Parchetului.
Nicolae Vlad este cercetat în cazul uciderii studentei japoneze, expertiza ADN dovedind că el este cel care a violat-o şi tălhărit-o pe tânără. În alte şase dosare este suspectat pentru infracţiuni similare.
realitatea.net

Vezi si

Ciolacu: De la 1 iulie, salariul minim crește la 3.700 lei brut

Salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie, iar facilitatea …