Tuesday , January 31 2023

UPDATE: Laurențiu Baranga a demisionat. Șeful de la Combaterea Spălării Banilor, fost șef la Oficiul pentru Informații Secrete de Stat, și-ar fi falsificat diploma de BAC

UPDATE: Președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, a demisionat din funcția de președinte al instituției. El este acuzat că și-a falsificat documentele de studii pentru a obține funcții. Laurențiu Baranga a demisionat joi, în data de 8 octombrie 2020. Demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice, relateza Mediafax.

Poliția Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție fac, sâmbătă, percheziții la domiciliul unui înalt funcționar public din Râmnicu-Vâlcea, acuzat că a depus la dosarul de angajare documente falsificate, inducând în eroare mai multe instituții publice. Surse judiciare au declarat că este vorba de Laurențiu Baranga, președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Stirea initiala:

Polițiști de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice împreună cu procurori de la Parchetul General au descins, sâmbătă dimineața, la domiciliul din Râmnicu Vâlcea al șefului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, informează G4Media.

Conform surselor G4media, anchetatorii au suspiciuni că oficialul și-a falsificat diploma de bacalaureat, care a stat la baza obținerii studiilor superioare, iar ulterior actele au fost folosite la dosarul de angajare. Diploma de studiu a fost desființată de instanță.

Comunicatul Poliției Române

”La data de 10 octombrie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice-I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, efectuează o percheziție domiciliară, în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Activitatea se desfășoară la domiciliul declarat al unui funcționar public, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Operațiunea beneficiază de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române.

Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente.

Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Persoana cercetată va fi condusă la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru desfășurarea activităților specifice de urmărire penală.”

Baranga a fost numit în funcție, prin decizia premierul Ludovic Orban, la începutul lunii septembrie. Premierul l-a numit în această funcție pe directorul adjunct al ORNISS, Laurențiu Baranga, al cărui CV public începe la vârsta de 32 de ani, când a absolvit bacalaureatul la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, însă apoi a acumulat numeroase titluri și diplome, inclusiv doctor al Universității Valahia din Târgoviște și cursant la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne. (G4Media)

 

Vezi si

Premierul Ciucă anunță că de la 1 februarie se distribuie tichetele pentru plata energiei. Cine sunt beneficiarii

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, în şedinţa de Guvern, că de mâine începe distribuirea …